Att amma tvillingar
Två små hungriga barn istället för ett - att lära sig amma tvillingar är ofta en lite större logistisk utmaning än om man har ett litet barn. Men med bra stöd från omgivningen kan amningsstunden med två små skruttar bli precis lika mysig.
Att amma tvillingar går ofta bra för den som vill, men det kan vara klokt att redan från början planera för att det kan behövas lite extra stöd för att komma igång. Att lära sig amma tar tid, och att lära sig amma två barn tar ännu mer tid. Dessutom behöver man tänka på att få tid för sig själv också, vila och återhämtning är viktigt. Så en stöttande partner, eller annan nära person, som kan avlasta är till extra stor hjälp. Sen är det ju så att amning, oavsett hur många munnar man har att mätta, i början sällan är en dans på rosor utan det krävs en del övning för att få en bra start på amningen.
Hur ammar man tvillingar?
Ett bra tips för att komma igång med amning av tvillingar är att börja amma dina bebisar en och en. Då lär du känna båda - hur de tar tag när de ligger vid bröstet och hur de äter. För även om barnen kanske är lika till utseendet så har de ju sina alldeles egna personligheter och kan ha olika behov även när det kommer till mat. En del barn äter mycket på en gång och andra äter mindre men oftare. En bra grej är om någon annan kan ta hand om den bebisen som just nu inte ammas, det kan nämligen vara ganska stressande att försöka amma en bebis samtidigt som man hör den andra skrika. Finns inte den hjälpen så får det bli det en mental övning i att acceptera att en liten krabat är missnöjd en stund och försöka släppa stressen och ett eventuellt dåligt samvete som kroppen är programmerad att dra fram. Man gör ju så gott man kan och det är helt enkelt inte möjligt att klona sig – även om man bra gärna skulle vilja ibland.
Fördelar med dubbelamning
När du väl fått lite koll på amningen och hur de olika barnen äter så kanske du vill testa på dubbelamning, alltså att amma bägge samtidigt. Det finns en del fördelar med dubbelamning, men framförallt blir man inte lika uppbunden och slipper tänka på att det ligger en arg bebis bredvid som ju också vill amma (vilket kan bli tydligare och tydligare ju äldre och mer medvetna bebisarna blir). Ett annat stort plus är om dubbelamningen funkar även på natten, då kan man få lite mer sammanhängande sömn, vilket kan vara otroligt värdefullt.
Tips vid dubbelamning
Det är som sagt dubbelt upp med fokus när man har två små som äter samtidigt, men här är våra bästa tips för att amma tvillingar samtidigt:
- Lägg ett barn i taget vid bröstet och se till ni får en bra position, och ta därefter nästa barn. Kommer barnen i fel läge vid bröstet kan nämligen risken för såriga bröstvårtor och mjölkstockning öka.
- Börja med det barn som är lättast att lägga till, eller det barn som suger mest effektivt. För om en tvilling suger kraftigare än den andra brukar den kunna få mjölken att börja rinna till i båda brösten, vilket gör att den lille som suger lite mindre lättare får i sig mjölk.
- Testa också och se om bebisarna kan byta sida med varandra emellanåt eftersom det kan vara lite olika mjölkflöde i brösten.
- Se varje amning som ett tillfälle att lära sig. Dubbelamning är lite knepigt i början men brukar bli bra mycket lättare när barnen blir större och stadigare och själva vet vad det handlar om. Så försök tänka på det om det känns jobbigt i stunden.
Vilken position är bäst när man ammar tvillingar?
En bekväm position är viktigt när man ska amma, att sitta och spänna sig är inte kul för någon inblandad - så tänk skönt och bekvämt! Vanligast när man ammar tvillingar är att ha det så kallade underarmstaget, där barnen ligger på vardera utsidan om bröstet, på var sin kudde. Men det går även att ha bebisarna framför bröstet, i en slags omlottposition, eller i en ”laid back” ställning som innebär att man halvligger och har båda barnen liggandes på ens mage och överkropp. Här kan det vara en idé att be om hjälp på BVC att testa olika sätt att amma.
Räcker bröstmjölken till två barn?
Man kan absolut producera mjölk så det räcker åt två barn - det behöver man inte oroa sig över. Här styrs nämligen tillgång av efterfrågan och ju mer bebisarna suger ju mer ökar mjölkproduktionen. Två barn suger dubbelt så mycket som ett och därför kommer också mamman producera dubbelt så mycket bröstmjölk. Fiffigt eller hur?
Delamma tvillingar
Amning kräver tid och ansträngning, framförallt i början. Är det för kämpigt av en eller annan anledning så går det ofta att, om man vill, amma delvis och också ge modersmjölksersättning eller bröstmjölk på flaska. Då får barnen bröst vissa mål och flaska andra, ett hett tips är att leja ut matningen nattetid om det finns någon som kan ta den då. Man kan också ge det ena barnet bröstet och det andra barnet flaska och byta nästa gång så att varje barn får amma varannan gång. Det kan vara bra att veta att flaskmatning och amning vanligtvis innebär lite olika sugtekniker, därför kan det vara klokt att hålla lite extra koll så att bebisarna som delammas inte börjar slarva med taget om bröstet, det ökar nämligen risken för olika slags komplikationer. Tips är att titta efter de speciella flaskorna som finns, där sugdelen är gjord för att efterlikna bröstvårtan så mycket som möjligt. De är designade så är för att bebisen ska ta ett stort tag om nappen och då kunna behålla samma sugteknik oavsett bröst eller flaska.
Partners stöd vid amning av tvillingar
Att vara nybliven förälder innebär rent generellt en stor psykologisk påfrestning, att vara förälder till två små minskar inte direkt den mentala ansträngningen. Men att vara stressad och försöka amma är ingen bra kombo eftersom det kan göra att mjölken rinner till sämre. Är man två tvillingföräldrar så behöver man alltså i ännu större utsträckning hjälpas åt, är man ensam med två små så kan man behöva lite extra stöttning av andra nära och kära. Det kan handla om att den som inte ammar servar med mat och vatten, att stiga upp mitt i natten och ge flaska (om det är vad ni vill) och att vara där och ta hand om den bebisen som kanske inte ammas just för tillfället. Föräldraförsäkringen fungerar tack och lov som så att de första dubbeldagarna blir fler om man fått tvillingar, vilket ger tvillingföräldrar en lite längre startsträcka. Man kan också välja att ta ut föräldraledighet för varsitt barn och då kunna vara hemma samtidigt en längre tid. Glöm sen inte heller att BVC finns där som stöd – och att det går att kontakta amningshjälpen om ni behöver få stöd av en amningsmamma.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor