Barnsäkra hemmet – checklista
Det här med barnsäkerhet och att se till så att man har ett barnsäkert hem är viktigt för många föräldrar. Men när börjar man barnsäkra hemma och vad ska man tänka på? Här kommer en liten checklista med de vanligaste tipsen för att minska risken för olyckor i hemmet.
Hemmet ska vara ett barns trygga plats. Men eftersom det också är stället vi spenderar mest tid blir det samtidigt där som de allra flesta olyckor och skador sker. En av de absolut vanligaste förklaringarna till olyckor i hemmet är att något oväntat händer, något som stjäl förälderns uppmärksamhet. Det oväntade är ju såklart svårt att komma runt, men man kan försöka minimera riskerna genom att vara medveten om just det och att försöka barnsäkra hemmet. Sen kan olyckan såklart ändå vara framme, trots att man följt råd till punkt och pricka - men genom att följa tipsen på checklistan över att barnsäkra hemmet så finns det ju iallafall mindre olycksmöjligheter för bebisen.
Det är också bra att känna till att när bebisen är runt 7-8 månader brukar BVC göra ett hembesök om man vill, och då kan man gå igenom vad som är kvar att barnsäkras i hemmet.
Barnsäkerhet för nyfödda
Brännskador och fallolyckor är de vanligaste sätt som nyfödda skadas på. Att till exempel falla från ett skötbord vid ett obevakat tillfälle eller bli skållad av hett kaffe eller te vid en fikastund händer tyvärr oftare än man tror. Här kommer tips på hur du kan barnsäkra för det lilla livet:
- Låt varma drycker svalna! När du tar en fika och vill - eller behöver - hålla bebisen samtidigt kan du undvika att spilla varma vätskor och därmed skålla bebisen genom att låta koppen med kaffe eller te svalna en stund.
- Lämna aldrig bebisen obevakad på skötbordet när du byter blöja, inte ens med blicken! Om du ska vända dig bort för att plocka upp något så lägg en hand på bebisens mage så du hela tiden känner hen. Behöver du röra dig längre från skötbordet så tar du med dig bebisen, eller lyfter ner så länge.
- Om du använder babyskydd eller babysitter till bebisen när ni är hemma, ha dem alltid stående på golvet, absolut inte på bordet – och med en vuxen i närheten.
- Håll koll på de små föremålen. Så snart bebisen börjar bli nyfiken på att stoppa saker i munnen behöver du hålla koll på att det inte finns små föremål som bebisen kan nå och riskera sätta i halsen. Det gäller också olika typer av tuggleksaker, kika så att de är hela och inte har några smådelar som kan lossna. Är du osäker på hur litet som är för stort så finns det ett mått, smådelscylinder, som du kan använda för att se att leksaken har rätt storlek.
- Håll nyfödda spädbarns säng fri från gosedjur och tunga täcken som kan hamna över ansiktet.
- Kontrollera att nappen är hel.
Barnsäkra från och med att bebisen börjar sitta
Ännu behöver du inte barnsäkra lådor eller fönster, men ett litet barn som sitter upp har oväntat stor räckvidd och rörelseförmåga. Framförallt så fort man vänder ryggen till.
- Ha inte varmt kaffe eller te stående obevakat på ett bord som barnet når. Kallt kaffe ger visserligen fläckar, men varmt kan brännskada barnet.
- Använd sele i barnstol och i sittvagn.
- Ha ett halkskydd i badkar och lämna aldrig en bebis (eller större barn för den delen) själv med vatten! Ett barn kan drunkna i väldigt lite vatten, och du kommer inte höra när det sker.
- Sänk botten på spjälsängen - det är mycket lätt hänt att ett glatt barn faller över kanten.
Barnsäkra från och med att barnet börjar krypa, stå, gå och klättra
Från det att bebisen börjat förflytta sig själv kommer mycket av din tid gå åt till skadeprevention. De flesta barn utmanar sina gränser för att upptäcka och lära sig mer - vilket gör att du kommer få ånga efter i trappan, mot ugnsluckan eller fjärrkontrollen. I stora drag är det nu dags att:
- Använda tippskydd för att barnsäkra spisen och använd plattorna längst in dit barnet inte når. Även ugnsluckan kan behöva en spärr.
- Sätta upp grindar högst upp och längt ned om du har trappor i hemmet.
- Barnsäkra eluttagen med petskydd, vanligaste orsaken till elskador hos små barn är nämligen att de petat med något föremål i uttaget. Får barnet en stöt, hemma eller av till exempel elstängslet kring djuren på utflykten - kontakta alltid vården.
- Trä på kantskydd på vassa bordskanter, så de kan dämpa en krasch.
- Bor du högt upp? Tänk på att barnsäkra fönster och balkongdörrar genom säkerhetsspärrar.
- Flytta knivar och andra vassa köksredskap dit små barn inte når eller sätt en spärr så lådor och skåp inte går att öppna med ett drag.
- Plocka undan plastpåsar och plastkassar – eller knyt en ordentlig knut på dem.
- Pausa användandet av bordsdukar ett tag. De kan nämligen vara väldigt spännande för en bebis att dra i, men står det grejer på bordet är det lätt hänt att barnet får det över sig.
- Se till att snören till gardiner och persienner är uppbundna och utom räckhåll för barnet.
- Förvara giftiga ämnen som bland annat rengöringsmedel, tvättmedel och medicin i skåp som barnet inte når. Ställ även järntabletter och vitaminer där barnet inte kommer åt.
- Har du en öppen spis eller en kamin hemma - tänk på att det är oerhört lätt hänt att barn bränner sig. Elda när den lille krabaten sover, eller sätt upp bra skydd framför.
- Tänk på att vissa krukväxter är giftiga – kolla upp vilka hos Giftinformationscentralen.
- Det kan vara svårt att barnsäkra en trädgård, men har du en är det bra att känna till att det finns några växter som är väldigt giftiga, både för vuxna och barn faktiskt. Även det kan du läsa mer om hos Giftinformationscentralen. Dessutom kan det vara klokt att hålla ordning på de vassa redskapen och se till att de är utom räckhåll för små snabba barnhänder.
- Förankra klättervänliga möbler i väggen. Eller plocka bort det som går under en övergångsperiod. För även om det känns snopet att bli av med favoritbyrån så är det viktigt att tänka på att det just rör sig om en övergångsperiod - det går fortare än du kan ana innan barnet hittat nya utmaningar och du gradvis kan låta ett barnsäkert hem återgå till lite mer av vad det var innan.
Fler tips på att förebygga olyckor och öka barnets säkerhet hemma:
Förutom rent konkreta tips på att barnsäkra kökslådor eller aldrig lämna barnet på skötbordet så finns det lite andra grejer att tänka på när man har en liten hemma.
- Ha telefonnummer till Giftinformationscentralen lättillgängligt, och ring alltid 112 om du tror att det är akut.
- Har bebisen ett äldre syskon (som ändå är litet nog att inte förstå att man inte kan servera vad som helst till småsyskonet)? Då är det bra att ha det i åtanke och inte lämna dem utan att ha koll på vad de hittar på.
- Gå gärna en första-hjälpen-kurs, där du lär dig grundtekniker som mun-mot-mun-metoden, hjärtlungräddning (HLR), och vad du ska göra om ett barn sätter i halsen – det kan rädda liv.
- Använd alltid godkänd bilbarnstol anpassad för barnets ålder. NTF har mycket och viktig information om hur man reser säkert med små barn.
- Barnsäkra iPad, mobil, tv och annan teknik. Inte bara är prylarna både ömtåliga och dyra, dessutom är innehållet inte alltid lämpligt för barn. Så förutom att se till att de inte är inom räckhåll för de minsta, så kan det vara klokt att barnsäkra appar och videotjänster så ett lite äldre barn inte behöver överraskas av innehåll du inte tycker hen ska se, bara för att dina algoritmer tror det skulle uppskattas.
Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare