Bärsele och bärsjal
En bärsele eller en bärsjal kan vara ett fantastiskt hjälpmedel de första månaderna. Förutom att det är ett bra sätt att ha ditt lilla barn nära nog att höra dina hjärtslag så får du dessutom lyxen av att ha två händer fria!
Små bebisar gillar närhet och att bli burna. Från att ha bott inne i en person blir steget stort att vara utanför - så att få vara nära, nära är något de flesta bebisar uppskattar. Att hålla ett litet barn i famnen är ju väldigt mysigt, men kan bli lite tungt - och bökigt om du behöver armarna till annat, så att bära nyfödda i bärsjal eller bärsele kan vara en riktigt bra idé för er bägge.
Även om det inte alltid är direkt hud mot hud så brukar en bärsjal, bärsele eller ringsjal kunna omsluta bebisen och ge trygghet. Den vaggas av dina rörelser och känner din kroppsvärme, hör ditt hjärta slå och upplever din unika doft - allt det blir till en del av anknytningen. Att du dessutom får en rörlighet som är svår att uppnå utan ska inte heller underskattas.
När kan man börja använda bärsele?
De flesta tycker att det är en underbar känsla att bära sitt nyfödda barn och det kan vara bra att veta att du kan ha både bärsele och bärsjal till nyfödd. Det finns lite olika modeller på bärsele där vissa är för de minsta. En bärsjal kan knytas på olika sätt för att passa olika åldrar. Vad man väljer är en smaksak - tror man att man blir stressad av att knyta en bärsjal när bebisen gråter kanske en sele är bättre, men gillar man hur en bärsjal kan anpassas är det kanske det ett bättre val. Oavsett vad man landar i är det viktigt att noga läsa instruktionerna för hur man väljer att bära bebis, så att den lilla krabaten sitter tryggt.
Att nyfödda barn vänds med ansiktet mot dig som förälder är viktigt, det ger trygghet med ögonkontakt och att du är framför ögonen när hen tittar upp. Att dessutom kunna pussa bebisen i pannan genom att bara böja lite lätt på din nacke är en härlig bonus.
Dags för ny utsikt - när kan barnet vara framåtvänd?
När barnet sen blir 5–6 månader börjar det bli redo att vända sig ut mot världen. Att sitta i en bärsele framåtvänd ger bebisen en helt ny syn på verkligheten. Var dock uppmärksam på tecken till oro och börja med korta stunder i början för att vänja barnet. Alla nya intryck och det allmänna virrvarr som möter den lille kan snabbt göra det trött och bli för mycket. Självklart kan du också ha bebisen framåtvänd i en bärsjal - samma sak att tänka på då bara, tänk på att det är mycket för ett litet huvud att ta in. Du kan också bära barn på ryggen i både bärsele, bär- eller ringsjal. Det finns ingen åldergräns för när det inte går att sjala bebisen längre, eller ha den i bärselen - det som sätter stopp är hur länge din rygg orkar bära barnet eller när maxvikten för selen eller sjalen är uppnådd.
Bärsjal
De flesta bärsjalar tillverkas av ett enkelt stycke trikå, men en del består av ull eller en bit vävt bomullstyg. Det finns också ringsjal som knyts med hjälp av en ring. Oavsett vilken typ av sjal du väljer ska du läsa bruksanvisningen noga innan du lägger bebisen i bärsjalen. Väntar du tvillingar och vill kunna ha bärsjal får du dubbelkolla så du hittar en som klarar två små barn samtidigt.
I många kulturer används bärsjalen så att barnet antingen ligger eller sitter på mammans rygg stor del av dagen. Den kan användas till en nyfödd och kan också bäras på magen. Här ligger barnet ner, ihopkrupen som i mammas mage. Det är viktigt att ha koll så att bebisen bärs i en säker position så att det kan andas fritt. Det kan vara bra att veta att det brukar gå fint att amma i bärsjal, om du vill göra det - men det krävs lite övning (precis som med amning i stort).
När bebisen bärs i sjal så brukar man kunna känna den lilla kroppen väl. Kolla av så att bebisen inte blir för varm dock, när det blir lite större kan barnet själv röra sig och ändra läge om det behöver - men som liten och pyttig är det svårare. Så var lika uppmärksam på barnets signaler som alltid. Det är bra att tänka på det som så att bärsjalen ska anpassas efter barnet och inte tvärtom.
Hur knyter man en bärsjal?
Att knyta en bärsjal kan vara lite svårt till en början, men som med allt man gör ofta så kommer rörelserna snart sitta i muskelminnet. Köper du en ny bärsjal så kommer det med tydliga instruktioner på hur man gör. Köper du däremot begagnat och saknar bruksanvisning så är ett tips att kolla om din BVC-sköterska kan visa - inte sällan har en bra koll även på det, annars kan du hitta bra guider på nätet med tydliga instruktionsfilmer. Det finns också kurser i hur man kan bära barn i sjal, där man går än mer på djupet med ergonomi och säkerhet.
Bärsele
Det finns ett stort utbud av bärselar, och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst. Det är viktigt att välja en som ger bra stöd åt bebisens rygg och nacke och där ben och armar har full rörelsefrihet. Att framtidssäkra genom att välja en bärsele som kan justeras allt eftersom barnet växer är också en klok idé.
Precis som med bärsjal så finns det bärsele för tvillingar och det brukar funka alldeles utmärkt att amma i bärsele också. Åtminstone efter lite övning.
Det första halvåret ska ditt barn alltid sitta med ansiktet vänt mot dig och i en sådan höjd att du kan pussa det på huvudet. Eftersom den nyfödda bebisen har väldigt tungt huvud och väldigt lite nackmuskler är det viktigt att huvudet har ordentligt stöd.
I början är det också bra om du låter stunderna i bärselen vara korta, spädbarn kan nämligen inte byta ställning utan hjälp. Långa stunder i selen kan vara kämpiga för den nyföddas rygg, ben och höfter. Det är också klokt att vara uppmärksam på om barnet på något sätt signalerar obehag genom att det blir mer oroligt, grimaserar, gråter, ger ifrån sig missbelåtna ljud eller försöker ändra läge. Då brukar det vara dags att hoppa ur bärselen.