Så väljer du rätt blöja

_I2A3490

För tajt eller för löst, ska den vara högre i midjan eller sitta lösare kring benen? Det är inte alltid lätt att veta om man väljer rätt blöja. Lite beroende på barnets ålder finns det olika blöjor att välja mellan, vi guidar dig bland olika modeller och tipsar om vad som kan vara bra att tänka på.

Som förälder till en liten bebis upptar det här med blöjor och blöjbyten en ganska stor del av ens vardag. Vilket inte är så konstigt, en blöja som sitter bra och gör vad den ska är kanske inget man tänker på, men när motsatsen inträffar kan det sänka humöret ordentligt. Det som kan vara viktigt att tänka på rent generellt är att välja en blöja som är skonsam mot bebisens hud, som inte innehåller parfymer och som andas bra för att minska risken för blöjeksem. Du och din bebis kommer också hinna med att avverka ganska många blöjor genom åren och därför är det bra att försöka välja en miljömärkt blöja. Liberos blöjor är i dag både Svanenmärkta och FSC-certifierade, och vi jobbar ständigt med att minska vår klimatpåverkan i både förpackning och blöja.

Öppna blöjor för de minsta

För de allra minsta spädbarnen använder man så kallade öppna blöjor där du själv reglerar hur tight blöjan sitter i midjan med ett kardborreband. De här blöjorna finns i så små storlekar att de även passar för tidigt födda barn, och de är även utformade för att skydda den känsliga lilla naveln. En smart grej på våra blöjor är att de har en våtindikator, det är ett streck längst fram på blöjan som byter färg om blöjan blir blöt - på så sätt vet du om bebisen kissat. Dessutom har Libero Touch strl 1 och 2, fått en liten ficka i ryggen för att hindra de där bajsexplosionerna från att läcka ut där bak. Små bebisar har oftare lösare bajs så där är risken större för ryggläckage. Vi kallar den Capture Pocket™ och den gör att det helt enkelt blir bättre för både liten och stor med mindre kladd, tvätt och krångliga byten!

illustration capture pocket.jpg

Capture Pocket™ med extra skydd mot bajsolyckor, Finns på Libero Touch stl 1&2 och pants stl 3 & 4.

Byxblöjor för små barn

Efterhand bebisen växer kommer du säkert märka att hen blir mer rörlig på skötbordet - och ganska snart går det att förflytta sig för egen maskin även på golvet. Det ställer nya krav både på blöjorna och blöjbytet. Det ska gå fort att sätta på och dra av blöjan och den ska hålla tätt oavsett om bebisen sitter, ligger, rullar, kryper eller står.

Up&Go eller Touch byxblöja finns från det att barnet väger cirka fem kilo och är fantastiskt enkla och smidiga vid blöjbytet; Ta av blöjan genom att riva upp sidan. Sen drar du på den nya blöjan, fäller ut läckagebarriärerna och låter den lilla upptäckaren återgå till leken. Capture Pockt finns på byxblöjor i strl 3&4. Vill du se mer om hur du byter byxblöjan kan du göra det här. När det sen blir dags för potträning är byxblöjor praktiskt att använda eftersom de funkar mer som en underbyxa som barnet själv kan dra ner och upp själv.

Blöjor som inte läcker på natten

Torra barn sover bäst och därför är det lite extra viktigt att hitta en blöja som funkar bra på natten. Alla Liberos blöjor är gjorda för att hålla torrt en hel natt, och så länge bebisen inte har bajsat ska du inte behöva byta. Men upplever du att blöjan läcker på natten kan det vara värt att fundera över om blöjan är för liten, både för att sitta bra mot kroppen och kunna fånga upp mängden kiss. Äldre barn kissar nämligen mer. Testa en storlek större eftersom det är mer superabsorbenter i större blöjor, alltså det material som suger upp och kapslar in kisset. Det är också viktigt att man sätter på blöjan på rätt sätt, och inte glömmer att vika ut läckagebarriärerna ordentligt.

Även typ av blöja kan ibland spela roll. Många använder byxblöjor på natten och tycker det funkar toppen, andra väljer att fortsätta med kardborreknäppning på blöjan ett tag till. Här får man testa sig fram till det som passar bäst – alltså det som gör att ni alla får sova bäst.

Så hittar du rätt storlek på blöjan

Precis som vi vuxna så har även barn olika kroppstyper och därför är det bra att känna till att åldern och viktangivelsen som står på paketen är en vägledning, inte en absolut sanning. Två bebisar som väger lika mycket men som är olika långa kan alltså behöva olika storlekar. Du kan tänka på att blöjan ska sitta så pass väl att det inte glipar någonstans runt benen, men det ska heller inte sitta så hårt att den lämnar några märken efter sig. Och som sagt, upplever du att blöjan läcker så testa att gå upp en storlek eftersom större storlekar fångar upp mer kiss.