Vad gör man på BVC?

06_blojafr_160_desktop

Att vara nybliven förälder innebär att stifta bekantskap med BVC, eller barnavårdscentralen som det egentligen heter. Men när sker egentligen de olika besöken och vad gör man?

Redan på mödravården brukar man få information om vilken BVC man kommer tillhöra när bebisen kommit. På BB brukar de hjälpa till att anmäla till BVC att barnet är fött och för den som väntar sitt första barn brukar ett hembesök erbjudas. Då kommer en barnsjuksköterska eller distriktssjuksköterska hem till er under barnets första månad. Annars är det bara att ringa själv till BVC när man är hemma efter förlossningen för att boka en tid för besök.

BVC ger stöd och jobbar förebyggande

Till BVC går man på regelbundna besök, men sjuksköterskan där fungerar också som en livlina i vardagen. Behövs stöd eller råd, oavsett om det handlar om sömn, omvårdnad, mat eller relationen till barnet, så kan man ringa dit. Som du säkert vet så både mäts och vägs barnet, men mycket mer uppmärksammas också. Verkar barnet ha extra känslig hud, hur mår den lilla magen och - lika viktigt - hur mår man som förälder.

Besöken på BVC är viktiga då man tidigt kan upptäcka saker som kanske får följder för barnet först senare i livet. Det kan till exempel vara avvikelser i kontakt eller språkutveckling vilket kan bero på syn- eller hörselnedsättning eller autism. Man tittar efter om det kan finnas tillväxtproblem, någon oupptäckt allergi eller känslighet för födoämnen. Eftersom den här typen av saker inte kontrolleras någon annanstans inom vården är undersökningarna viktiga för att barnet ska få chans att må bra och utvecklas på bästa sätt.

BVC är både frivilligt, kostnadsfritt och man kan när som helst ringa för att få stöd. Det är bra att tänka på att BVC arbetar preventivt och med friska barn. Om ditt barn blir sjukt så är det vårdcentralen du ska höra av dig till istället, helt enkelt för att andra små som är på BVC inte ska bli smittade. Men som sagt, det är alltid okej att ringa dit för att få råd. Är det så att det inte känns bra med den BVC man har så har man såklart all rätt att byta till en annan.

Hur ofta sker BVC-kontrollerna?

Första månaderna besöker man BVC ganska regelbundet, vanligtvis en gång i veckan. På så vis håller man koll på att bebisen följer sin längd- och viktkurva och att den får sina vaccinationer. När barnet sen blir äldre kommer sköterskan på BVC också kontrollera bland annat syn, hörsel och ordförståelse. Sen får också du som förälder möjlighet att prata om hur vardagen funkar, vad som kanske känns tufft just nu eller om något oroar dig. Se besöken som ett tillfälle att ställa alla de frågor som du undrar över, BVC är till för er skull.

När bebisen är runt fyra veckor brukar en barnläkare undersöka barnet för att se hur den mår, växer och rör sig. Läkaren dyker upp även på 6-månaderskontrollen, 1-års och 3-årskontrollen då hen bland annat kikar på motorik, reflexer, leder, lyssnar på hjärta och lungor. Man vill helt enkelt se till så att barnet verkar må bra och utvecklas för sin ålder. Med tiden glesas besöken på BVC ut, hur mycket beror på om det behövs extra stöd för barnet eller familjen. Från det att barnet är runt 18 månader brukar man kallas till BVC ungefär en gång om året, men det kan även göras extra hälsoundersökningar vid behov.

När barnet sen fyller fem år så går man till BVC för en sista kontroll. Därefter tar skolan och elevhälsan över ansvaret för barnets vanliga hälsokontroller som exempelvis syn och vaccinationer. Har barnet några speciella behov som behöver följas vidare, exempelvis allergi, så ska en remiss skrivas i samband med att man lämnar BVC.

Att förbereda sig inför ett besök

Inför varje besök kommer en inbjudan med information om vad ni kommer göra och vem ni kommer träffa på BVC. Inför besöken är det en god idé att planera lite för vilka frågor du vill ta upp, ett tips är att skriva upp frågorna när de ramlar in i huvudet på en - så kan du minnas dem när du väl är på BVC. Det kan också vara bra, för den med lite större barn, att förbereda det lite på vad som kommer att hända. Tänk också på att BVC-besöken inte bara handlar om barnet, även du som förälder kan få hjälp via BVC om det skulle vara så att du exempelvis drabbas av förlossningsdepression eller behöver hjälp att navigera i föräldrarollen. Förutom att BVC har läkare och sjuksköterskor så brukar de flesta också kunna erbjuda hjälp av psykolog eller kurator om det skulle behövas.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Maria Frid
Maria Frid
specialistläkare i pediatrik och barnneurologi