Baby blues efter förlossningen

packNB1_3907

Hemma från förlossningen med en underbar liten bebis i famnen, och livet borde kännas underbart. Men varför känner jag mig så nedstämd och ledsen? Lär dig mer om vad baby blues handlar om och när det ska gå över.

Efter många månaders väntan får du så äntligen träffa det lilla knytet. Ändå kanske du bara vill gråta, trots att det här väl skulle vara den lyckligaste tiden i livet? Då kan det vara bra att känna till att det här är en jättevanlig reaktion, mer än hälften av alla nyblivna mammor drabbas av det som kallas baby blues eller tredagarsgråt.

Vad är baby blues?

Tredagarsgråten, eller baby blues, har fått sitt namn av att den brukar dyka upp ungefär tre dygn efter förlossningen. Den kan variera i styrka, några kanske bara känner sig lätt nedstämda, för andra kan det kännas avgrundsdjupt, som om alla moders PMS kommit på besök. Även om det kallas tredagarsgråt behöver det inte alltid ta sig i uttryck som just gråt, det är helt enkelt lite olika från person till person. Kanske är man ständigt irriterad på en partner eller känner sig allmänt missförstådd. De mest bisarra och obehagliga tankar kan också börja snurra, som att man kanske känner sig besviken över bebisen eller rent av ångrar sig, och tvivlar på om man ens kommer bli en bra förälder.

Att inte känna igen sig i den ”lyckliga bebisbubblan” kan såklart vara stressande, men du ska veta att det här är en vanlig reaktion. Det är en process att bli förälder och det kan göra ont när hjärtat växer. Det är också helt okej att inte älska första tiden, att finna sig i föräldrarollen är allt annat än en picknick. Att den där omedelbara och gränslösa kärleken till barnet – den som man hört alla andra prata om – inte riktigt har kickat in, betyder inte heller att något är fel. Det tar helt enkelt olika lång tid att landa. Men lita på att kärleken kommer.

Det är alltså en hel massa livsomställning, bångstyriga känslor och tankar att hantera just nu. Dessutom så finns det också en tydlig kroppslig förklaring till det som sker.

Hormonerna som spökar - igen

Du har säkert hört det förut – men även detta tillstånd beror faktiskt till stor del på hormoner. De hormoner som faktiskt var livsnödvändiga för bebisens utveckling under graviditeten, klingar nu snabbt av efter en förlossning. Förutom att man ska försöka landa i att bli förälder så är det denna plötsliga hormonomställning, ganska troligt i kombination med en stor portion sömnlöshet, som kan ge ångest, nedstämdhet och motstridiga känslor efter en förlossning. Backar man ett steg tillbaka och försöker överblicka allt det som just nu händer så är det alltså inte så konstigt om allt känns upp och ner.

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste man kan göra är nog att försöka vila i tillståndet och känna till att det inte är något konstigt med det som sker. Tvärtom så är den första tiden långt ifrån Instagram-perfekt för de flesta. Försök ta hand om dig själv på det sätt som får dig att må bättre, och lita på att du kommer hitta din nya roll snart. Har du andra nyblivna föräldrar till hands så brukar det hjälpa att prata med andra i samma livssituation. Sen brukar frisk luft vara bra för humöret. Även om långpromenader som nyförlöst kanske inte står högst på önskelistan så brukar det ändå hjälpa att komma ut en sväng varje dag.

Har du en partner kan du tipsa hen att läsa på om vad baby blues är, det kan hjälpa om det är svårt att sätta ord på känslorna och vad det är du går igenom. För dig som partner kan det vara bra att tänka på att det viktigaste ofta är att bara finnas där som ett känslomässigt stöd under denna tid, så att man får känna gemenskap och närhet. Det är heller inte så ovanligt att man påverkar varandra i en parrelation, och även partnern kan faktiskt få en släng av baby blues. Den första tiden med en bebis är omtumlande för alla! Men är det så att nedstämdheten påverkar hela din vardag, att du till exempel har svårt att ens ta dig upp på morgonen, ska du däremot inte gå och vänta tills att det går över. Prata med BVC så att du kan få hjälp på en gång.

När går baby blues över?

Baby blues är alltid övergående och efter ett par veckor bör det ha klingat av. Med det tillägget såklart att du precis blivit förälder och ska försöka landa i den identiteten. Ganska säkert har du också fått ett förändrat känsloregister – kanske för alltid. Att storböla för saker som tidigare inte rörde dig i ryggen kanske bara är en del av vem du är numera. Men nedstämd under längre perioder ska man inte behöva vara, och ibland går det inte över. Då kan det faktiskt vara så att det rör sig om en förlossningsdepression och det behöver man hjälp med att hantera. Eller så kanske man behöver hjälp med att kontrollera sköldkörteln, det är faktiskt ganska vanligt att graviditet och förlossning påverkar hur mycket sköldkörtelhormon man bildar, och för lite hormon kan göra att man blir nedstämd.

BVC brukar vara duktiga på att både fånga och följa upp hur nyblivna föräldrar mår, men du kan också själv höra dig om du eller din partner behöver hjälp. De kan sen hjälpa till att slussa dig vidare till en psykolog eller läkare.

Det kan ju också vara så att det finns en tydlig anledning till varför man är ledsen. Kanske blev inte förlossningen som man tänkt sig eller man kanske gärna vill, men kan inte, amma. Alla former av grubblerier kan såklart bli extra jobbiga under en baby blues men ibland kan det vara så att man behöver hjälp att ta sig ur ett tankemönster innan det går att blicka framåt. Även här är det bra att vända sig till BVC som ett första steg.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog