Allt om den nyfödda bebisen
Ömtålig, lite rynkig och så ljuvlig att man smälter. Men varför är bebisen luden och kan den se något i början? Här får du lära dig mer om lanugohår, hicka, gulsot, bebisens syn och mycket annat.
Det tar några veckor för barnet att vänja sig vid livet utanför livmodern och en del hos bebisen är ännu inte färdigutvecklat, som huden och delar av skelettet. Men det allra mesta är faktiskt på plats och en nyfödd bebis kan vid födseln både höra din röst och fyra av ett leende - även om det ännu är omedvetet.
20 fakta om den nyfödda bebisen - från topp till tå
- En bebis älskar att ligga hud mot hud. Förutom att det är ofantligt mysigt så stärker det bland annat barnets immunförsvar och frigör lugn-och-ro-hormonet oxytocin. Det fina är att det spelar mindre roll vems hud bebisen ligger mot: mammor, pappor eller större syskon (som är gammal nog att förstå hur ömtåligt det lilla livet ännu är) funkar lika bra.
- En nyfödd bebis har oproportionerligt stort huvud i förhållande till kroppen, och kan inte hållas sitt huvud själv. En trygg hand behöver därför ge stöd bakom huvudet när bebisen ska lyftas.
- Bebisen kan le redan när den föds, det är ett medfött beteende som utvecklats redan i magen. Men det dröjer ett tag innan den lilla krabaten kan styra musklerna och göra det medvetet.
- Det är vanligt att nyfödda hickar, faktiskt gör många det redan i magen. Man vet inte säkert vad det beror på och varför vissa hickar mer än andra. Kanske hjälper det små barn att få luft ur magen. Hickan kan också komma i samband med att bebisen äter, matstrupen på ett spädbarn är liten och kommer det mycket mjölk på kort tid kan det uppstå en liten kramp som ger hicka, det är ofarligt och går över av sig självt.
- När bebisen föds är kroppen ofta hårigare och ludnare än man kanske hade väntat sig. Lanugohår, som det kallas, har täckt den tunna kroppen under tiden i magen. Det är till för att bibehålla kroppsvärmen och försvinner inom några dagar.
- Bebisen har från börjar lite suddig syn, men ser bra på ett avstånd av 20-25 cm, helt tillräckligt för att se det mest väsentliga – nämligen dig. I början kan bebisen fixera blicken vid ljuspunkter, men det tar ett par veckor innan den börjar följa saker den ser med blicken. När det kommer till färger så startar den med att se nästan allt i svart-vitt för att sen, för det mesta, upptäcka färgen röd. Sist ut brukar blått vara.
- Vissa bebisar föds nästan helt utan ett hårstrå på huvudet, medan andra föds med jättekalufser, inte sällan med annan färg än sina föräldrar. Man vet inte riktigt varför hårmängden varierar, men sannolikt är det genetiskt. De flesta barn tappar, eller ja, snarare ”skaver av” håret som det föds med under första året. När det sedan växer ut igen är det ganska troligt att det ser helt annorlunda ut, både vad gäller tjocklek, färg och form.
- En ledsen bebis kan ännu inte gråta tårar. Den förmågan får man tidigast tre veckor efter födsel, men för många dröjer det mycket längre än så - ibland flera månader.
- En nyfödd minskar vanligtvis i vikt de första tre till fyra dagarna efter födseln. Sen ska barnet öka i vikt igen, men det kan dröja några veckor innan det uppnår sin födelsevikt. Det kan vara lätt att känna lite oro över mat och vikt, men just vikten är något som BVC följer noga under bebisens första tid i livet.
- Bebisen har ofta kalla, ibland blåaktiga händer och fötter de första dagarna. Det beror på att cirkulationen ännu inte är färdigutvecklad.
- Redan tio minuter efter födseln kan en nyfödd reagera på röster och musik som den känner igen från tiden i magen.
- En nyfödd (upp till hen är ungefär halvåret) andas i stort sett bara genom näsan och kan även andas och svälja samtidigt, det gör att en täppt och snorig näsa kan bli extra jobbig för ett spädbarn.
- Ofta har bebisen kvar ett vitt fett som påminner om vaselin i hudvecken. Fosterfett som det heter är bra för huden, men allt för mycket kan skapa irritation. Stryk ut det med hjälp av fingrarna om det ligger i för tjocka lager. Efter några dagar kan du tvätta bort det med vatten.
- Bebisen kan direkt efter födseln ha svullna bröstvårtor och oproportionerligt stora könsorgan. Att vissa kroppsdelar ser svullna ut beror på det graviditetshormon som funnits i mammans kropp. Det är helt normalt och försvinner inom något dygn, ger svullnaden inte med sig så kan du prata med BVC.
- Huden på en nyfödd kan ofta vara lite torr och fjälla lite, framförallt på bebisar som hållit sig kvar lite extra länge inne i magen. Det brukar ofta ordna upp sig inom första veckan när bebisen börjat äta fettrik mjölk eller mjölkersättning och den naturliga fettproduktionen i kroppen kommit igång. Känns huden väldigt torr kan du smörja eller massera lite med babyolja för att hålla huden mjuk. Här kan du lära dig allt du behöver veta om barnets hud.
- Huden har förmodligen lite prickar och fläckar. Hormonutslag eller milier (talgprickar) är ofarliga och försvinner efter ett tag.
- Bebisen har ingen känsel i sin lilla navelstump, eftersom det inte finns några nerver där. Men naveln ska hållas ren tills dess att stumpen fallit av, vilket den brukar göra när man minst anar det. Känner du dig tveksam till hur du ska hantera lilla stumpen så pratar du med BVC.
- Flickor kan ha en vitaktig flytning från slidan. Den orsakas av hormonpåverkan från tiden i magen och försvinner efter några dagar.
- Huden och ögonvitorna kan ibland ha en lite gulaktig ton, det kallas gulsot och beror på förhöjda värden av ämnet bilirubin, som finns i blodet. Lindrig gulsot hos en nyfödd bebis är vanligt och brukar gå över av sig själv inom ett par veckor. Det är framförallt att bebisen kommer igång med maten och börjar gå upp i vikt som gör skillnad. Då kommer levern att bryta ned de förhöjda värdena och bebisen gradvis ser lite mindre solbränd ut. Ibland kan dock barnet behöva behandlas, är det så att huden och ögonvitorna blir gula efter det att ni kommit hem från BB ska du kontakta BVC.
- Det lilla nyfödda knytet har reflexer som kan förvåna. Sugreflex och gripreflex kanske du har koll på. Men visste du att det också finns en gångreflex? Prova att hålla bebisen under armarna och låt fötterna nudda bordet lite lätt, inte sällan tar bebisen ett par steg rent reflexmässigt. På BB testas också den sk Moro-reflexen som man tror finns kvar från vår tid som primater. Bebisen slår ut med armarna och gör en omfamnande rörelse när den tror den faller, som för att klamra sig fast vid sin förälder som i vår urtid ibland snabbt behövde hoppa eller springa från fara. Mer om alla spännande reflexer och spädbarns motoriska utveckling hittar du här.
I artikeln om babyvård hittar du massor av råd om hur du sköter naglar, navel, hår och hud på din nyfödda bebis.
Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare