Flaskmatning och ersättning
Alla vill inte och alla kan inte amma. Oavsett vad det är som gör att man inte ammar så är det bra att känna till att det går att få precis lika mysiga matstunder med sin bebis om man ger mat med flaska som om man ammar.
Ibland vet man redan under graviditeten att man inte vill amma, ibland är det något som växer fram och emellanåt så funkar det helt enkelt inte. Det finns många åsikter om amning eller flaskmatning, det man kan försöka hålla i huvudet är att det viktiga ju är att barnet får mat och kärlek, om det kommer via amning eller flaskmatning spelar mindre roll. Hur man matar sitt barn är ett val man ska bli respekterad för och framförallt ska det ses i ljuset av att man som förälder vet vad som fungerar bäst för ens egen familj. För alla som landat i att ge barnet mat med hjälp av en flaska har vi här samlat några tips.
Flaskmatning
Maten som en liten bebis som flaskmatas får kan antingen vara utpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Precis som när det kommer till amning, så är matstunden med flaska lika mycket anknytning som det är näring. Därför ska man tänka på att göra det till en mysig stund med mycket hudkontakt, för det är en fördel med flaskmatning - att barnets alla föräldrar kan ta del av de mysiga stunderna.
Hantering och förvaring av bröstmjölk
För den som pumpar och ger bröstmjölk i flaska så är det viktigt att hålla koll på hur den bäst förvaras och hanteras för att den inte ska bli dålig. En helt ren flaska eller behållare är viktigt, likaså att förvara bröstmjölken i antingen kyl eller frys. Nypumpad bröstmjölk i kyl håller sig i upp till tre dygn om temperaturen i kylen är max fyra grader. Är det varmare än så blir hållbarheten sämre. Det går också att frysa in bröstmjölk i exempelvis en rengjord iskubslåda eller i särskilda påsar som finns att köpa, då håller den sig i upp till sex månader.
Tina fryst bröstmjölk genom att först ha den i kylskåp i ungefär 8 timmar. Det är vanskligt att värma bröstmjölk i mikron, så undvik det. Värm den istället i ett vattenbad, eller under rinnande varmt vatten, till högst 40 grader. Du känner om det är rätt temperatur genom att hälla en droppen på insidan av underarmen. När du väl värmt upp bröstmjölken så går det inte att spara den igen, utan det som inte äts upp häller du ut. Tänk också på att aldrig blanda nypumpad bröstmjölk med kylskåpskall eftersom det kan bildas bakterier i mjölken när de har olika temperatur.
Tips för att mata med flaska
Att flaskmata den lilla bebisen går ofta fortare än om hen skulle amma, men matstunden i sig är minst lika mycket närhet och trygghet. Därför är det viktigt att försöka göra det till en lugn och mysig stund. Här är våra bästa tips på hur det går att få till:
- Lägg barnet nära dig, hud-mot-hud i halvsittande läge, och med ögonkontakt under måltiden. Just närheten är viktig. Sen är det bra, av säkerhetsskäl, att inte låta barnet dricka helt själv när motoriken för det finns.
- Sitt bekvämt, i en lugn omgivning.
- Vänta till barnet gapar innan det får flaskan. Det går att stimulera barnets sökreflex genom att röra vid kinden med sugdelen. Försök få bebisen att ta ett stort tag kring nappen eftersom det gör det lättare att ha rätt sugteknik.
- Vänder barnet bort huvudet för att titta efter något annat så följ inte efter med maten, utan låt barnet komma tillbaka till flaskan.
- Om hålet i nappen är för stort får barnet i sig mycket luft eller för stora mängder mat på en gång, och kan då få ont i magen. Allt eftersom barnet växer kan du uppdatera napp/sugdelen, det brukar stå på förpackningen från vilken ålder de rekommenderas. En del barn mår också bra av att ta en paus i sitt ätande för att rapa.
- Vinkla flaskan lagom mycket. Du kan tänka på att själva sugdelen hela tiden ska fyllas med vätska, men flaskan ska inte hållas rätt upp och ned. På det sättet minskar du nämligen risken för att bebisen sväljer luft och det kommer heller inte för mycket på en gång.
- Det finns många olika sorters nappflaskor, en del har just funktionen att stänga ute luftbubblor från mjölken. Vilken modell som passar får man prova sig fram till, men precis som när det kommer till vanliga nappar kan det vara svårt att få bebisen att byta sugdel när hen väl vant sig vid en modell.
- Om barnet verkar suga hårt utan att det får i sig något kan det vara så att hålet är för litet eller att sugnappen är för hård. Ibland kan det också ha bildats vakuum i flaskan om man skruvar på korken lite för hårt.
- Tänk på att mängden bebisen äter kan variera från gång till gång, lita alltså på bebisens mättnadskänslor i stället för att utgå från att lika mycket går åt varje gång.
- Om din bebis somnar mitt i matningen så låt det sova, men lämna aldrig barnet liggandes med en flaska att suga på.
- Häll ut och rengör flaskan efter varje matning. Bröstmjölk eller ersättning som står kvar i en använd flaska blir snabbt dåliga om de sparas.
Att ge bebisen bröstmjölksersättning
Det kanske vanligaste sättet att mata med flaska är att använda sig av bröstmjölksersättning, eller modersmjölksersättning som det också kallas. De finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker, både som färdigblandad eller som pulver att blanda själv. Ersättningen består av ko- eller getmjölk och är noga utvecklad och kontrollerad för att likna bröstmjölk, den innehåller också all näring som barnet behöver. Ersättning kan man ha tills barnet är ungefär ett år gammalt. Precis som när det gäller amning så ska ersättningen vara enda födan första halvåret, bortsett från mindre smakportioner från tidigast 4 månader. Sen kan du börja komplettera med mer fast föda, samtidigt som du håller kvar ersättningen som komplement för att sen fasa ut vid runt 1 års ålder, eller när bebisen är redo.
Viktigt att veta när du ska ge ersättning
Precis som när det kommer till all mat ska man vara noga med hygienen. När bebisarna är så små är det dumt att tänka att ”lite skit rensar magen” - istället är det viktigt att:
- Alltid tvätta händerna innan du blandar till ersättningen.
- Tvätta och koka alla tillbehör mellan gångerna.
- Veta att nyfödda bebisar ska ha ”nylagad” mat, det som blir stående kvar i flaskan riskerar att bli dåligt.
- Aldrig tillsätta något annat i modersmjölksersättningen, små barn kan bli sjuka av annan dryck. Köp alltid sådan som är godkänd av Livsmedelsverket och blanda givetvis aldrig egen ersättning.
- Aldrig värma upp modersmjölksersättning en andra gång – häll ut det som blir över.
Sen är det också viktigt att bebisen inte bränner sig på maten - oavsett om det är bröstmjölk eller ersättning i flaskan är det viktigt att kolla temperaturen genom att hälla lite på insidan av handleden eller häll ut på en sked och smaka. Lagom temperatur är när den känns ljummen.
Hur vet jag att bebisen äter tillräckligt?
Att veta hur mycket ersättning man ska ge är svårt. Generellt kan man säga att för den nyfödda kan man öka mängden ersättning med 10 ml per dag och måltid. Alltså; första dagen 10 ml varje måltid, andra dagen 20 ml varje gång, tredje dagen 30 ml osv. Detta gäller som sagt bara de första dagarna - sen kommer bebisen styra mer själv. Vill man sluta amma och börja med ersättning kan det vara klurigt på ett annat sätt - på förpackningen brukar det stå en siffra, men den kan ju inte ta i beräkning allt som påverkar hungern. Tid på dygnet, hur länge sen det var bebisen åt, tillväxtperioder eller annat påverkar enormt. Försök följa bebisens hungerkänslor och signaler snarare än att stirra dig blind på vad som står på förpackningen eller hur mycket som brukar gå åt. Bebisens vikt kommer att följas på BVC där man kollar att hen följer sin kurva. Du kan också kontrollera mängden mat genom att kika efter så din bebis kissar ordentligt, ungefär sex fulla kissblöjor ska bytas om dagen. När bebisen är väldigt liten är det inte alltid helt lätt att se om blöjan verkligen är fylld men har blöjan en våtindikator så ser du att den färgas när bebisen kissat.
På väldigt varma dagar får man tänka på att vara extra generös med flaskan eftersom små bebisar inte har så stora marginaler och lätt kan få vätskebrist. Men blanda inte ersättningen med något, eller spä ut den med vatten, utan följ anvisningarna. Sjukdom kan också ställa till det, blir din bebis exempelvis magsjuk så behövs mycket vätska men i väldigt små mänger i taget. Samma sak gäller egentligen vid förkylning, då brukar man behöva mata oftare men mindre vid varje tillfälle så att bebisen orkar.
Om barnet verkar reagera på ersättningen
Får du känslan av att ditt barn har en överkänslighet eller allergi är vår rekommendation att du kontaktar BVC eller en barnläkarmottagning för utredning istället för att själv börja mixtra med olika sorter. Visar det sig att barnet är allergiskt mot komjölksprotein kan en barnläkare skriva ut komjölksproteinfri ersättning på recept. Modersmjölksersättning baserad på soja ska användas bara i samråd med läkare eller sjuksköterska.
Att amma och samtidigt ge flaska
Vill man kombinera amning med flaska är det smart att välja en flaska där själva nappen är utvecklad för att efterlikna bröstvårtan så mycket så möjligt. Då använder bebisen nämligen samma sugteknik. I de fall man vill kunna amma och samtidigt ge ersättning så är det bra att låta bebisen amma först, och sedan komplettera med ersättning efteråt. En del barn föredrar nämligen att äta ur flaska eftersom maten ofta rinner lite snabbare, har man då börjat med flaskan kanske bebisen inte tycker det är värt besväret med att suga ordentligt på bröstet för att få fram mat, utan tycker den är mätt nog för att sluta äta. Det kommer göra att mjölkproduktionen minskar, vilket stökar till det om man vill fortsätta kombinera amning med ersättning.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor