Hur ofta och länge ska man amma?
Hur lång är en amningsstund och vad gör man när ens bebis vill amma hela tiden? Och hur länge ska man egentligen amma? Det reder vi ut här.
Att amma en liten bebis är minst sagt ett heldygnsjobb i början – men ofta ett ganska mysigt sådant när man väl fått in rätt teknik. Det är därför klokt att inte boka in för mycket i agendan till en början eftersom en nyfödd lite krabat äter nästan hela tiden. Helt plötsligt har hela dagen gått och det kan kännas som att man knappt hunnit ur soffan en enda gång, än mindre ur sin pyjamas.
Hur länge ammar man per gång?
Det finns egentligen inget svar på hur länge bebisen vill ligga vid bröstet eftersom det är väldigt individuellt. En del äter snabbt, andra vill ligga längre vid bröstet och kanske sova en stund mitt i maten. Det betyder att amningen kan ta allt från några minuter till över en halvtimme, och i början när ni ska komma igång med amningen så tar det ofta längre än så. Här kan det vara läge att kapitulera inför att passa tider exakt på minuten, försök istället att låta amningen ta sin tid och låt din bebis bestämma takten. Att avbryta amningen tvärt och innan bebisen är klar ökar dessutom risken för mjölkstockning.
Hur ofta bör man amma?
Under de första två månaderna vill många nyfödda äta runt tolv gånger per dygn – ibland betydligt mer och ibland mindre. Hur lång tid det går mellan måltiderna kan också variera under dygnet, och mellan olika bebisar såklart. För många kan dock intervallen mellan matstunderna vara lite längre på morgonen och tidig eftermiddag. Mot slutet av eftermiddagen och på kvällen vill många spädbarn äta konstant – och blir även hungriga flera gånger på natten. Bröstmjölk är lättsmält och det är vanligt att spädbarn som ammas vill äta oftare än de som får ersättning. En grej som är viktig att tänka på när det kommer till hur ofta en bebis vill äta är att erbjuda ständig tillgång till bröstet under varma sommardagar eftersom de minsta bebisarna har små marginaler och kan bli uttorkade väldigt snabbt.
Man kan som förälder kanske fundera kring om ens bebis får i sig tillräckligt med mat, men var lugn i att bebisens egen viktkurva kommer följas noga på BVC. Stiger viktkurvan som den ska kan du utgå från att din bebis får i sig all mat den behöver. Mellan besöken på BVC kan du också kontrollera matintaget genom att kika så barnet kissar som det ska. Som regel behöver man byta ungefär sex fulla kissblöjor per dag, har blöjan en våtindikator kan du enkelt se om den färgas och är redo för byte. Under första veckan kan du också hålla koll på näringsintaget genom att se hur bajset ändrar färg och karaktär, från kletigt mörkt barnbeck till gult.
Har ens bebis blivit snorig så kan det vara bra att veta att förkylda små bebisar kan få det tuffare att amma om näsan är fylld med snor, då behöver man se till att rengöra näsan ordentligt innan bebisen ska äta. Gör man det brukar det bli en lite lugnare matstund.
När bebisen vill amma hela tiden
Efter ett tag känner man ofta att man fått lite koll på bebisens rutiner och hur ofta hen vill äta. Då kan det vara bra att veta att det helt plötsligt kan ändras och din bebis vill amma hela tiden - och absolut inte vara någon annanstans än vid bröstet. Då kan det vara så att bebisen är på väg in i en tillväxtperiod och därför behöver mer näring. Det finurliga med bröstmjölken är att den stimuleras ju mer bebisen suger. Så ju mer bebisen äter, desto mer produceras. Det är bra att låta bebisen amma tills den släpper bröstet självmant eftersom den fetaste mjölken, som ger bäst mättnadskänsla, är den som kommer efter en stunds amning. De flesta barn vaknar under nätterna och vill äta, framförallt under perioderna när den lilla kroppen växer extra mycket. Det är väldigt olika hur olika barn vill ha det, några tycker det är viktigt med nattamat länge, medan andra tycker det är lugnt att hoppa över mat på natten.
Svårt att hålla fokus på maten
När barnet växer och utvecklas så kan det komma perioder när den lugna, härliga amningsstunden blir till en kamp att få bebisen att hålla fokus på bröstet. Helt plötsligt blir allt annat som händer i rummet mer spännande än att äta sig mätt och bebisen släpper bröstet varje gång någon pratar eller en lampa tänds. Ett tips då är att försöka hålla ögonkontakt med bebisen och med lugn röst prata om vad som händer, troligtvis kommer den lille krabaten ändå släppa bröstet för att dubbelkolla - men det kan vara värt ett försök.
Ett eller två bröst?
När du väl fått lite ordning på amningen så räcker det ofta att amma ett bröst per måltid. Om bebisen inte verkar nöjd och det känns som att bröstet är tomt så kan man självfallet fortsätta på nästa bröst, och ge så mycket som bebisen vill äta. Sen är det också bra att komma ihåg vilket bröst man avslutade på för att sen kunna börja med nästa - du behöver dock inte oroa dig över att en eventuellt dimmig amningshjärna ska behöva minnas höger eller vänster. Det brukar nämligen inte vara så svårt att lista ut eftersom mjölkstinna bröst sällan går obemärkta förbi.
Hur länge ska man amma?
Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar helamning tills att bebisen är sex månader, bortsett från smakportioner som bebisen kan få från fyra månaders ålder. Men det är också bra att känna till att detta är globala rekommendationer, i vissa länder där man exempelvis har brist på rent vatten och mat kan nämligen amning vara en fråga om liv eller död. Hur länge man vill och kan amma sin bebis är alltså ett individuellt beslut. Ingen bör bli ifrågasatt i sitt val av amning, oavsett om det handlar om att amma länge, kort eller inte alls.
När bebisen sen är runt halvåret så räcker inte amningen längre till som enda näringskälla och bebisen behöver då komplettera bröstmjölk med annan mat. Många fortsätter att delamma ett bra tag efter det, och så länge mamma och bebis trivs kan man fortsätta amma så länge det känns bra. Sen är det ganska vanligt att amningen successivt minskar och helt plötsligt är både mamma och bebis redo att sluta. Men ibland kanske en vill sluta mer än den andre, och för er som kämpar har vi samlat lite tips som kan göra det enklare att sluta amma.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor