Så får du bebisen att rapa

190912_libero_NB2_574_CMYK_Desktop

Plötsligt blir bebisen spänd som en fjäder för att sen bjuda på en rap värdig en tonåring - efter det slappnar den lilla kroppen av. De flesta spädbarn behöver rapa när eller efter de äter. Här berättar vi varför och ger några tips på hur du kan hjälpa bebisen att rapa.

När små barn äter så får de ofta med luft ner i den lilla magen, därför är kan det vara bra att försöka rapa efter amning eller flaskmatning. Får man till en härlig rap så minskar risken för magknip, eftersom luften annars kan följa med ner till tarmarna och ge ont i magen. Det går ofta att se att det kan vara dags för en rap att komma, till exempel så kan den lille kännas orolig och ledsen, eller mätt trots att hen inte verkar ätit så mycket.

Hjälp barnet att inte svälja för mycket luft

Har man en liten bebis som verkar behöva rapa mycket så kan det vara en idé att försöka minska mängden luft som hen får i sig, på så vis blir det ju mindre rapar som ska upp. Här är fyra tips på hur du kan göra:

  1. Om bebisen ammar är det bra att se till att hen får ett ordentligt tag om bröstet eftersom det gör att det kommer in mindre luft. Ibland är det också så att amningsnappar kan göra att bebisen sväljer mer luft, så försök variera med och utan om det går.
  2. En ammande bebis kan man också testa att variera amningsställning på och se om det hjälper, kanske en mer upprätt position kan hjälpa.
  3. Får bebisen mat genom flaska kan det vara värt att testa att använda en flaska med luftventil.
  4. Har du en bebis som äter häftigt och sväljer mycket och snabbt, prova att göra pauser i matandet då och då – kanske vill hen rapa innan ni fortsätter. 

Hur rapar man en bebis?

Det är som sagt inte alla bebisar som sväljer mycket luft när de äter och därför behöver heller inte alla rapa. Men det kan vara värt att testa om det är så att du tycker din bebis känns orolig efter matstunderna. Då finns det lite olika tips på att rapa bebis:

  • Lyft upp barnet i upprättstående ställning, då brukar rapen komma av sig själv. Bär du däremot bebisen för högt, över din axel, kan det tvärtom bli svårare för luften att komma ut.
  • Du kan också testa att bära barnet mot dig, med ansiktet vilandes mot din skuldra.
  • Klappa försiktigt på rumpan och stryk bebisen över ryggen - då blir det enklare att slappna av och rapen kommer lättare.

Om bebisen fortsätter att vara missnöjd efter måltiderna – eller går ned i vikt - så är det viktigt att prata med sin BVC för att utesluta andra orsaker till att din bebis verkar ha ont i magen.


Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Maria Frid
Maria Frid
specialistläkare i pediatrik och barnneurologi