När bebisen kräks
Det är helt normalt att spädbarn kräks lite just efter att de har ätit. Så kallade överskottskräkningar beror oftast på att spädbarn lätt får i sig lite mer än vad den lilla magen klarar av att smälta. Kommer det kräkningar i samband med exempelvis feber eller diarré betyder det däremot att barnet är sjukt.
Nio av tio bebisar har överskottskräkningar lite då och då. Vissa barn kräks mer, andra mindre. Den här typen av kräkningar är inte obehagliga för barnet och så länge hen verkar må bra och går upp i vikt är det ingenting att oroa sig för. Men om bebisen kaskadkräks behöver det kollas upp hos BVC. När barnet sen blir äldre, och börjar äta mat med lite fastare konsistens, kommer kräkningarna med allra största sannolikhet att minska.
Varför spyr barn efter amning eller flaskmatning?
Bebisar kan kräkas efter det fått ersättning eller ammats, och det beror oftast på att barnet dricker mer än vad som ryms i magsäcken. Inte sällan bubblar maten upp i en rapning eller en hickning. Och om du provat att lyfta eller busa med barnet just efter att den ätit så gör du kanske inte det igen.
Om barnet är mycket hungrigt kan det bli alltför ivrigt när det är dags att äta. Då är det lätt hänt att barnet sväljer mycket luft och behöver rapa. Med den luften får barnet upp lite av den mat som svalts ned sist - i form av en liten kräkning. Därför kommer det ofta en kräkning i samband med en rap.
Det finns några saker du kan prova om bebisen kräks mycket:
- Se till att barnet tar små pauser när det äter, så att det får möjlighet att rapa.
- Undvik att utsätta barnet för mycket rörelser eller fysisk aktivitet direkt efter måltiden.
- Testa att mata bebisen med mindre mängder (men oftare) en period och se om det hjälper.
- Om du ammar kan du testa att mjölka ur brösten lite innan bebisen ska äta, så rinner mjölken lite långsammare.
- Flaskmatar du så testa att använda en flaska med mindre hål i nappen.
- Låt barnet halvsitta istället för att ligga när det äter
- Om barnet kräks på natten är det bra att ta sig en funderare över mängden mat man ger. Längtan efter sömn är ofta stor och ibland kanske det gör att man råkar övermata bebisen innan den ska sova. Testa att dra ner lite och se om det hjälper.
Kräkningar som beror på sjukdom
Kräkningar kan ibland också bero på att barnet drabbats av en infektion. Magsjuka, börjar ofta med kräkningar och följs av lös avföring eller diarré någon dag senare. Kräks barnet slem/snor, och samtidigt är snuvig eller hostar är det sannolikt på grund av förkylningen. Ibland kan faktiskt även infektioner, som öroninflammation eller urinvägsinfektion, ge kräkningar. En förstoppning som pågått ett tag kan också göra så att bebisen kräks. Kontakta vården om barnet inte bajsar på ovanligt länge, går ned i vikt, blir tröttare och vill sova mer eller om det inte kommer så mycket kiss i blöjan.
Allergi mot komjölksprotein och glutenintolerans
Ifall barnet börjar kräkas allt mer i samband med att det börjar med modersmjölkersättning eller välling kan det bero på allergi mot komjölksprotein. Omkring två procent av alla spädbarn har en sådan allergi, och kräkningar är ett av de vanligaste symtomen. Komjölksprotein-allergi, som inte är detsamma som att vara laktosintrolerant, brukar växa bort när barnet är mellan två och fyra år men vissa har kvar allergin även som vuxna. Om barnet drabbas av magbesvär och viktnedgång när det börjat äta vanlig mat kommer BVC förmodligen remittera till en läkare för att kontrollera om det kan handla om glutenintolerans eller överkänslighet mot något annat i barnets kost.
Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare