Nässelutslag hos barn
Om ditt barn börjar klia sig intensivt och sedan får utslag är det ganska troligt att det rör sig om nässelutslag, eller nässelfeber som det också kallas.
Nässelutslag hos bebisar och barn ger samma reaktion, och ser likadant ut, som när man bränt sig på brännässlor. Ofta går nässelutslag över lika snabbt som de kom, och utan att lämna några märken efter sig, men i ovanliga fall kan det vara en allergisk reaktion som kräver snabb vård.
Vad är nässelutslag?
Nässelutslag är utslag på kroppen som kliar något infernaliskt! Det beror på att ämnet histamin frisätts i kroppen, som en slags försvarsmekanism, när kroppen kommer i kontakt med något den inte tål. Först börjar det klia och sedan kommer utslagen - ensamma eller flera. Vanligtvis är de vita och upphöjda (i olika form och storlek), med röda områden omkring. Ofta så flyttar de runt på kroppen och ändrar sin form - utan att lämna märken efter sig.
Orsaken till nässelutslag kan variera kraftigt, från allergiska reaktioner på mat, till fysikaliska orsaker som kyla eller kroppsansträngning – men även reaktioner på exempelvis läkemedel eller infektioner. Ofta får man aldrig riktigt reda på vad som var orsaken, och det finns heller inget test som kan visa vad som var den utlösande faktorn. Utslagen går över av sig självt inom några dygn, utan att lämna några märken. Det kan vara bra att känna till att nässelutslag inte smittar.
När ska jag söka vård?
Nässelutslag är normalt sett inte något som är farligt, men om barnet får väldigt många utslag över hela kroppen och samtidigt får andra symptom som exempelvis kräkningar, klåda eller andningsbesvär, så kan det vara anafylaxi vilket är en allvarlig allergisk reaktion. Det är ovanligt men om det skulle hända är det viktigt att snabbt ringa 112.
Om utslagen inte går över inom en vecka eller att barnet utslag kommer tillbaka bör det också kollas upp hos vårdcentralen.
Vilken behandling finns för nässelutslag?
Ofta går det över av sig självt utan att man behöver behandla. Kylbalsam kan vara skönt om det kliar mycket, men prata med BVC eller apotekspersonalen först eftersom vissa krämer (exempelvis sådana med hydrokortison) bara får användas från en viss ålder.
Om det inte går över kan en läkare vilja behandla med antihistamin, och är det en allvarlig allergisk reaktion får man som regel ofta kortison och/eller adrenalin. Allvarliga allergiska reaktioner brukar även utredas för att de inte ska hända igen.
Vill du läsa mer om barns hud, och hur du tar hand om den på bästa sätt, hittar du tips och hjälp i vår hudskola.
Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare