Nikotin, rökning och bebis - Libero
Att rökning är skadligt vet de allra flesta. Men hur gör man om omgivningen inte fattat att även deras rökning i närheten av ens bebis spelar roll – hur pratar man med någon som inte vill släppa ciggen när de kommer på besök, går det att neka en rökare att hålla i bebisen? Och vad gäller om man röker utomhus?
Rökning är fortfarande ett laddat ämne, trots att man vet att det är farligt på många plan. Ett spädbarn som blir utsatt för passiv rökning löper större risk att bland annat drabbas av plötslig spädbarnsdöd, astma och luftvägssjukdomar. Sen är det faktiskt inte bara själva röken som är skadlig utan även nikotinet som sätter sig på händer, i kläder, i håret… Det är alltså tveklöst så tobak ska hållas långt borta från bebisar och barn. Men det kan ibland vara lättare sagt än gjort.
Inte bara tobaksröken som är skadlig
Det är lätt att förstå att passiv rökning nära en bebis inte är speciellt bra. Men också nikotinet från tobaksröken - som sätter sig i möbler, på kläder och andra textilier - fortsätter att bilda cancerframkallande ämnen under lång tid efter det har rökts i ett rum. Rester av rök kan avge skadliga kemikalier i flera månader. Det finns också kvar länge i inandningsluften, vilket gör att det tyvärr inte hjälper att öppna ett fönster eller sätta på köksfläkten. Att ”bara” röka ute när barnet inte är med är heller ingen garanti för att barnet inte tar skada eftersom det kommer fastna farliga ämnen i hår, kläder osv. Det är också bra att känna till att nikotin passerar över till bröstmjölken hos den som ammar, oavsett om man använder nikotinplåster, snus eller cigaretter. Sen är ju nikotin ett beroendeframkallande ämne och att sluta kan vara oerhört svårt. Har man försökt och försökt utan framgång så kan det vara bra att veta att nikotinplåster är det minst skadliga sättet att hantera beroendet.
Hur gör jag om andra röker i mitt barns närhet?
Det allra viktigaste är förstås att barnets föräldrar och andra som bor i samma hushåll inte röker eftersom det är de som spenderar mest tid med barnet. Har man en partner som inte kan, eller vill, förstå faran är det en god idé att be BVC om hjälp, de brukar kunna hitta en väg framåt i hur man kan hantera situationen. Sen är det också bra att sätta upp regler och informera övrig familj och vänner om vad som gäller hos er. Förklara för svärmor, morfar eller vem det kan vara att även nikotinet sätter sig i deras kläder och på deras händer – även om de röker ute. Klarar de inte av att hålla sig ifrån att röka så får ni hitta en regel som känns bra för dig som förälder, kanske är ett villkor för att de ska kunna gosa och leka med bebisen att de får tvätta av sig och byta kläder först.
Ju tydligare man sätter upp regler kring vad som gäller med tobak i sitt hem och nära ens bebis desto enklare brukar det alltså bli för andra att förstå och acceptera. De som hälsar på vill ju bebisens bästa! Tänk också på att rök från vattenpipa är precis lika skadlig som annan tobaksrök. När det kommer till e-cigaretter finns mindre kunskap att luta sig på, men studier som är gjorda antyder att ånga från e-cigaretter påverkar luftvägsceller negativt.
Fakta om rökning och nikotin nära bebisar
Vi vet att det kan vara svårt att diskutera just rökning med nära och kära, att röka är en stor del av personligheten, en vana och ofta något man gjort i många år. Därför är det lätt hänt att det tas personligt när man säger att de inte får gosa med bebisen på grund av att de röker. Men lita på din magkänsla och att det är du som kan sätta gränserna där du tycker de ska vara. Känner du att du behöver lite fakta som stöd till dina argument om hur tobaksrök och nikotin skadar en bebis så har vi här listat ett helt gäng med punkter här nedan.
- Passiv rökning är skadligt för alla, men barn är extra känsliga för tobaksrök eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och deras luftvägar är trängre.
- Risken att drabbas av astma och allergi är betydligt högre om man bor i ett hem där någon röker.
- Barn till förälder som röker får oftare luftvägsinfektioner.
- Barn som utsätts för tobaksrök drabbas mycket oftare av upprepade öroninflammation och blir även mer mottagliga för öron- och halsinfektioner.
Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare