Plötslig spädbarnsdöd – så minskar du risken
Plötslig spädbarnsdöd är väldigt, väldigt ovanligt. De få gånger det ändå sker rämnar världen och blir nattsvart för de som drabbas. Men även om man inte riktigt vet varför det händer så finns det faktiskt saker man kan göra som drastiskt minskar risken.
Att som förälder titta till sitt sovande barn är en instinkt som ligger väldigt djupt hos oss. Man vill se att den lilla har det bra, har rätt temperatur – och givetvis att den andas som den brukar. Att kika på sitt barn i tid och otid hör alltså föräldraskapet till. Men även om det ofta är fint och rofyllt att se sitt barn sova så går det inte att stå som en hök över bebisen hela tiden och passa på varje andetag. Däremot så finns det några viktiga råd att följa för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
I vilken ålder kan barn drabbas av plötslig spädbarnsdöd?
Plötslig spädbarnsdöd är vanligast när barnet är under sex månader, och sker när barnet sover. Vad som gör att några få barn - ca en på 6000 - plötsligt slutar att andas vet man tyvärr inte riktigt orsaken till. Men man vet vad som drastiskt minskar risken.
Sju råd som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd
- Bebisar under sex månader ska alltid sova på rygg eftersom övre delen av luftvägarna då hålls fria. Flera studier visar tydligt att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet sover på rygg, så även om det verkar föredra sidan eller magen - vilket många bebisar gör – så är det inte värt att chansa. Det kan också vara tryggt att veta att små barn faktiskt klarar att vrida huvudet åt sidan om de skulle kräkas, så man behöver inte känna oro för det. Om barnet ligger på ditt bröst, och du själv är vaken, är det okej att låta den sova så - då känner du ju de små andetagen. Skulle barnet vända sig om i sömnen så brukar de vara stora nog för att den största risken ska vara över – men du kan ändå passa på att vända tillbaka till ryggläge i samband med att bebisen (och du) vaknar när den är hungrig.
- Undvik alla former av nikotin, både under graviditeten och när bebisen väl kommit. Risken för plötslig spädbarnsdöd är tydligt mycket högre om barnet utsätts för rökning, snus, nikotinplåster eller nikotintuggummi. Eftersom det verkar vara just nikotinet som är den största risken så försvinner det ju inte heller för att man går ut på balkongen och röker. Även nikotinet i snus, tuggummi och plåster passerar över till bröstmjölken om man ammar.
- Se till att barnet alltid sover med ansiktet fritt, och att kudden eller täcket aldrig kan täcka barnets ansikte. Och även om det är gulligt med en barnsäng full med gosedjur och andra mjuka saker så ska man låta bli att ha de där när barnet sover - det är lätt hänt att bebisen griper tag i dem i sömnen och lägger för ansiktet.
- Låt barnet sova i en egen säng, eller om du föredrar att samsova så använd ett babynest. På så sätt får bebisen sitt eget utrymme och inte riskerar att hamna under dig eller ditt täcke. Spädbarn ska också ha möjlighet att röra sina små armar och ben ordentligt.
- Håll lite koll så att bebisen inte har för mycket kläder på sig och känns lagom varmt när det sover. Känn efter i nacken, är det för varmt eller svettigt så ta av lite kläder.
- Om barnet vill så kan du låta det ha napp när det ska sova. Napp har nämligen visat sig ha en viss skyddande effekt mot plötslig spädbarnsdöd - varför är inte helt klart.
- Amning under barnets första månader har man sett ger en viss skyddseffekt, vad det beror på finns lite olika teorier kring. Det kan ha att göra med att ammande bebisar vaknar lättare och oftare på nätterna, men det kan också bero på att det är själva bröstmjölken i sig som ger ett visst skydd genom dess positiva inverkan på immunförsvaret.
Av dessa sju råden är de absolut viktigaste att ha i huvudet; ryggläge första halvåret, undvik alla former av nikotin och att se till att barnets ansikte är fritt från täcken, kuddar och annat när det sover.
Utvecklande att ligga på mage för vakna bebisar
När barnet är vaket så kan man däremot låta det ligga en stund på magen för att träna muskulaturen i nacke och rygg. Olika ställningar gör också att barnets, fortfarande lite formbara, huvud blir mindre platt på sidan eller baktill. Men bebisen kan såklart inte lämnas ensam så, den behöver oftast lite uppmuntran i den hårda träningen och framförallt att någon håller koll på när den tröttnar. I början tar det oftast inte många sekunder innan bebisen hamnar med ansikten i mattan och då får man vara där och hjälpa till. Sen, efter några månader, brukar många bebisar tycka det är superkul att ligga på magen och titta sig omkring, och sedan kommer rullförsöken ganska naturligt därefter.
Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare