Utslag och prickar hos barn

08_massage_0255_desktop

Att försöka identifiera röda prickar och kliande utslag hos sitt barn blir lätt en oväntat stor del av föräldraskapet. Här får du hjälp med att känna igen olika sorters utslag hos bebisar och små barn, och vad de kan tänkas bero på.

Ditt barns hud är tunnare än din, faktiskt bara hälften så tjock. Därför är den också känsligare, och många små barn får utslag under de första åren. Det behövs inte mycket för att de där prickarna ska dyka upp och de kan bero på nästan vad som helst, från hormoner och eksem till värme, svampangrepp och mat. En del barnsjukdomar ger utslag eller så kallade virusprickar, då är de smittsamma och kommer ofta i kombination med feber.

Eftersom bebishuden är så känslig är det något som följs noga på BVC-kontrollerna och tillsammans kan ni diskutera orsaker och eventuella behandlingar i form av krämer eller salvor.

Milier och hormonprickar hos nyfödda bebisar

Redan nyfödda barn kan ha prickar eller utslag, de flesta är helt ofarliga, smittas inte och kräver inte heller någon behandling. De vanligaste är:

  • Hormonutslag, ”babyfinnar” eller erythema toxicum som det egentligen heter är en reaktion på den nya miljön som bebisen möter utanför magen. De kan vara lite gula i toppen och se ut som små finnar. Utslagen kan flytta på sig och mängden varierar, allt från några få till väldigt många. Hormonprickarna försvinner av sig själva efter ett tag när bebisen vant sig vid den nya världen.
  • Milier är vita, knappnålsstora talgprickar som oftast sitter på barnets näsa eller kinder. De försvinner för det mesta av sig själva inom 1-2 månader.

Värmeutslag hos barn är vanligt

Värmeutslag kommer lätt eftersom barn har svårare att reglera sin kroppsvärme och därför kan få tillfälliga utslag av värme och fukt. De kommer framförallt på bebisens lilla bröst, vid rumpa och ben, hals och under armarna. I regel försvinner de lika snabbt som de kommer och de är helt ofarliga. En röd och irriterad bebisrumpa hänger ofta ihop med att det blivit för varmt eller fuktigt för att den ska trivas.

Svampangrepp ger röd rumpa

Vid svampangrepp blir bebisens rumpa skinande röd och barnet får ont. Ibland kan man se en vitaktig beläggning som samlas i hudvecken. Bästa sättet att förebygga svampinfektion hos spädbarn är att lufta hudvecken ofta, eftersom fukten lätt blir kvar där - så en lite extra stund på skötbordet utan blöja mår bebisrumpan ofta bra av. Du kan också torka med lite babyolja för att minska risken för infektioner. Är det så att svampen fått fäste bör den behandlas - ta då kontakt med BVC eller läkare.

Atopisk dermatit - Böjveckseksem

Atopiska Eksem brukar vara torra, röda och kliande. Eksem hos en bebis kan bero på både ärftlighet och miljö, ofta dyker det upp redan under barnets första levnadsår. Ibland är eksemen koncentrerade kring knä-, fot- och armveck, vilket gjort att det ofta kallas böjveckseksem.

Nässelutslag ger intensiv klåda

Nässelutslag brukar ofta klia mycket, det beror på att ämnet histamin frisätts vilket ger en kraftig klåda. Utslagen kan bero på en rad olika saker, exempelvis överkänslighet mot mat men även reaktioner på exempelvis läkemedel eller kyla. Läs mer om nässelutslag hos barn och vad du bör vara uppmärksam på.

Svinkoppor - impetigo

Impetigo, som utslagen egentligen heter, är en ytlig infektion i huden som oftast orsakas av stafylokock-bakterier. Det är vanligast hos barn men även vuxna kan få svinkoppor. Utslagen börjar ofta som en röd prick någonstans i ansiktet som sedan bildar en blåsa. Ofta kommer flera, särskilt i torr eller sårig hud. De får därefter en smetig gul beläggning, så länge såren är geggiga eller fuktiga är svinkoppor smittsamt. De kan vara lite besvärliga att bli av med, men ofta går det med enklare åtgärder som god handhygien och att man tvättar utslagen noggrant. På 1177 finns bra info om hur man tvättar svinkoppor.

Ringorm ger fjällande utslag

Utslagen orsakas av en hudsvamp som smittar mellan människor eller via djur. Ringorm är ett fjällande utslag och startar ofta som ett runt kliande utslag som blir större och sedan antar formen av en ring, därav namnet. Oftast sitter de på armar, ben, bröst eller i ansikte. Det kan bli många utslag och för att bli av med det krävs i regel behandling med ett svampdödande läkemedel. Är det så att du tror ditt barn har ringorm ska du kontakta vårdcentralen.

I vår hudskola kan du läsa mer om hur du tar hand om en känslig bebishud på bästa sätt.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Promobox_Capture_pocket_packs_2_3x2

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här
Maria Frid
Maria Frid
specialistläkare i pediatrik och barnneurologi