Pseudeotvillingar – vad är det?

190911_libero_CF6_251

Nybliven förälder och barn på gång igen? För vissa kanske det låter som en mardröm att få barn så tätt, och för andra som världens lycka. Oavsett hur det låter i dina öron så kan du läsa allt om pseudotvillingar här.

Att få två barn med tätt mellanrum kallas ibland för att få pseudotvillingar och det är något som såklart kan upplevas väldigt olika av olika personer. Det är svårt att se generellt hur det påverkar en familj att få två barn väldigt tätt, just för att vi är så olika - tack och lov finns ju heller inget facit över hur lång tid det ”ska” vara mellan syskon. Men självklart finns det både fördelar och utmaningar med att få barn tätt - och tips för föräldrar att tänka på.

När räknas barn som pseudotvillingar?

Med pseudotvillingar menar man syskon som föds tätare än 18 månaders mellanrum. Det är ett begrepp utan vetenskaplig förankring där man beskriver två syskon i nästan samma ålder - alltså att det är ungefär som att ha tvillingar. Att ha två små så tätt kan ju ge liknande erfarenheter i livet för barnen och innebära liknande utmaningar som tvillingföräldern står inför.

Hur är det att bli storasyskon redan vid ett års ålder?

En ettåring är inte stor, den är nästan en bebis fortfarande och har stort behov av närhet, tröst och stöd från sin förälder. Att bli storasyskon ändrar inte det faktumet – även fast ettåringen kan se enorm ut i föräldrarögonen jämfört med det nya, späda lilla syskonet. Det är lätt hänt att man som nybliven tvåbarnsförälder tycker att det äldre barnet borde kunna klara lite mer än det faktiskt gör, men ofta brukar brukar storasyskonets reaktion istället vara att söka mer närhet och stöd från sin förälder när ett nytt syskon kommit. Det beror på att ettåringar gör så när de blir lite oroliga och stressade och undrar vad som händer – de vänder sig till sin förälder för att få hjälp att ta hand om sina känslor. Det bästa att göra i det läget är då att försöka ge barnet all den trygghet, omsorg och bekräftelse den söker. Även om det på förhand kan kännas kämpigt och som att tiden inte alltid räcker till så blir det antagligen smidigare och skönare för alla på lite sikt. All energi som läggs på att fortfarande låta ettåringen vara liten, kommer förhoppningsvis tillbaka i form av mer stabilt humör och troligen en mer avslappnad syskonrelation senare.

Fördelar med pseudotvillingar

Det finns en del förutfattande meningar kring att skaffa syskon nära i ålder och ibland kan föräldrar till och med avrådas från att skaffa barn tätt. Men det är ju bara åsikter som faktiskt inte har grund i någon forskning. Istället så är det massor av olika saker som påverkar hur smidigt eller kämpigt ett familjeliv blir under småbarnsåren. Åldern på barnen är bara en av en mängd faktorer och det finns många som beskriver att de upplever livet med pseudotvillingar som välfungerande och härligt.

Fördelen med pseudotvillingar är bland annat att den mest intensiva - och energikrävande - småbarnsperioden blir relativt kort och att det inte sällan kan vara enklare att ta hand om syskon som har liknande behov. Vissa rutiner kan bli lättare att hitta och vardagslivet kan få ett extra bra flyt. När barnen sen blir äldre har de kanske liknande intressen och med lite tur så kan de bli fina vänner och leka på nästan samma villkor.

Föräldrautmaningar med pseudotvillingar

Det går såklart inte att bortse ifrån att vardagen med pseudotvillingar för de allra flesta också bjuder på ganska intensivt arbete. Barnens första år kan bli extremt tuffa, precis som med tvillingar. Förutom allt praktiskt arbete kring att sköta två små blöjbarn så är det en mental kraftansträngning att ha två så små barn att se efter. Och sömnen blir inte direkt bättre med två bebisar.

Finns det två föräldrar i familjen så är det klokt att göra rum inte bara för tydlig planering utan också för att lyssna på, och prata med, varandra - det kan göra under för ett vardagsliv som ofta går på högvarv med två små. Alla föräldrar behöver återhämtning ibland för att orka med och när livet är så pass intensivt är det otroligt skönt om det inte uppstår en massa vardagskonflikter som suger orken ur en. Så tid och energi på att prata och planera tillsammans kan vara guld värt - då är chansen större att man får vardagen att fungera. Är man ensam förälder så brukar stöd och avlastning från nära och kära runt omkring en vara ovärderligt under de första åren med två riktigt små barn. Ett litet tips kan vara att inte alltid bara låta det äldre barnet bli passad av någon annan. Det kan istället vara smart att se till att den nyfödda lilla krabaten får en sväng i barnvagnen medan man som föräldrar eller förälder kan stanna hos det äldre syskonet och ägna sig helt och fullt åt hen.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog