Resa med spädbarn
Att resa med barn, framförallt de allra minsta, kan på samma gång vara lätt som klurigt. Det första tipset är att förberedelser underlättar - framförallt om du ska resa utomlands med barn - och att ställa in sig på att det blir annorlunda än man kanske är van vid. Men förutom det, vad ska man tänka på och hur tidigt kan man resa med bebis?
Är man någon som gillar att resa så kan det vara en idé att hitta tid för resa när bebisen är liten och enkel att bära med sig. Ett litet barn protesterar sällan mot sightseeing av fem kyrkor på raken eller planer på en avslappnad dag utan massa måsten - de finner sig ofta i det mesta så länge den får tillräckligt med mat, sömn och närhet av personer den älskar. Den geografiska positionen är mindre relevant.
Vad ska man tänka på inför en resa med spädbarn?
Att resa med barn i Sverige är oftast lätt - blöjorna är samma man är van vid, tidszonen och klimatet med. Att resa med spädbarn i bil brukar gå fint om barnet inte är åksjukt. Det kan också vara en god idé att planera semestern utifrån att stanna på en plats. Att flytta många gånger kräver energi och kan vara stressande, eftersom den lilla reskamratens behov och bagage ofta är stort.
Att resa i Europa eller ännu längre utomlands kräver lite mer. Kanske behöver ni då flyga med bebis - om ni inte väljer tåget. Oavsett hur ni tar er fram är det bra att veta att en resa med spädbarn kräver pass, även inom EU och Schengen.
Det är klokt att berätta om era resplaner för BVC i förväg om ni planerar en längre resa utomlands, då kan ni också prata om vilka vaccinationer bebisen kan behöva inför resan. Längtar ni iväg till en avlägsen plats så är det bästa att ha koll på att det ändå finns tillgång till läkare och sjukhus - om olyckan skulle vara framme.
Tips på packlista när man ska resa med små barn
Vad kan då vara bra att se till att få med sig till slutdestinationen, och vad är smart att ha lättillgängligt under själva resans gång? Här kommer lite förslag på vad som kan vara bra att packa ner:
- Barnets pass om ni ska åka utomlands
- Nappar om det används - det kan vara klurigt att hitta rätt sort i alla affärer.
- Är bebisen äldre än sex månader är en lätt, hopfällbar barnvagn skönt att ha. Det bästa är om vagnen har fullt liggläge så barnet också kan sova bekvämt i den.
- Om du använder bärsele eller bärsjal är det bra att få med.
- En ryggsäck till skötväska är också bra att packa i. Att ha med tvättlappar, blöjor och allt man behöver och ändå ha två fria händer tillgängliga är smidigt när man har ett litet barn.
- D-droppar
- En termos med varmt vatten. På resande fot är det inte säkert man har tillgång till varmt vatten för att kunna göra gröt, välling eller modersmjölksersättning. Behöver din bebis specialmat så kan det vara klokt att packa ner så slipper du oroa dig över att hitta på plats.
- Snacks till resan. Majskrokar, russin eller en banan. Ibland kan en resa försenas ordentligt - så extra mat är inte dumt att packa med.
- Ett sjukvårdskit med febertermometer och eventuell medicin.
- Kläder efter förväntat väder, och ett extra ombyte till själva resan.
- Badblöjor eller badbyxor om det är badsemester på gång.
- Skötbordsunderlägg och blöjpåsar till använda blöjor.
- Leksaker, gosedjur eller annat som kan roa barnet både på resan och på plats.
- Under förutsättning att ni inte reser till en väldigt avlägsen plats, behöver ni bara packa blöjor och barnmat för de första dagarna. Det mesta går ju att köpa när ni kommer fram. Har ni en favoritsort på blöjor så kan det vara värt att lägga lite utrymme i väskan på ett paket extra.
Att flyga med bebis
Ibland behöver man flyga med spädbarn och då finns det en del saker som är bra att veta. Trycket som uppstår vid start och landning kan orsaka lock och smärta i öronen hos det lilla barnet. Det bästa sättet att hjälpa barnet att tryckutjämna i öronen under start och landning är att låta barnet amma (om flygbolaget tillåter det) eller suga på en napp eller nappflaska. Flygbolagen har lite olika regler, men i regel kostar det väldigt lite att flyga med barn fram tills de är två - innan dess får de dock inget eget säte utan förväntas sitta i någon av föräldrarnas knä.
Flyger man långt kan vissa flygbolag erbjuda platser där barn upp till ett år, eller upp till 10 kilo, kan få en liten barnsäng att sova i - kolla med flygbolaget. Då kan du också passa på att dubbelkolla vad som är tillåtet att ta med genom säkerhetskontrollen som handbagage och inte.
Skydda bebisen på solsemestern
Små barn är väldigt känsliga för värme, de har helt enkelt mindre reserver att jobba med än en vuxen. Åker ni till solen är det klokt att låta barnet vara i skuggan - framförallt mitt på dagen när solljuset är som starkas. Det är klokt att tänka hatt på och svala täckande kläder, smörj in bebisen där kläderna inte täcker med solkräm, ju högre SPF desto bättre. Ammar barnet så behöver det vara fri tillgång eftersom det är viktigt med vätskan - detsamma om får hen mat i flaska. Serveras det fast föda så är det viktigt med mycket vatten under dagen.
Tips för att hålla sig frisk på familjeresan
Att resa med en bebis och bli magsjuk eller få andra sjukdomar är allt annat än kul. Förutom att man inte mår så bra så måste man också tänka på att inte själv smitta det lilla barnet.
- Vid minsta osäkerhet på kranvattnet dit du åker – undvik och köp istället vatten på flaska.
- Var extra noggrann med handhygienen. Torka dig inte på en använd allmän handduk.
- Var försiktig med att klia dig i ögonen om inte händerna är nytvättade. Ofta blir vi smittade via ögonens slemhinnor.
- Ha med handsprit och rengör händerna ofta.
- Ät väl tillagad mat. Undvik fisk, kyckling och skaldjur om du är osäker på om den är bra eller ordentligt tillagad.
- Det är bättre att äta mat som är nyligen tillagad än bufféer där du inte vet hur länge maten stått framme.
- Undvik frukt och sallad som kan vara sköljda i kranvatten om du vet att det inte har bra kvalitet. Frukt som går att skala är ett bra alternativ.
- Smittkällor som vi kanske inte tänker på är pengar, ledstänger, alla knappar som till exempel hissknappar, tangentbord eller dörrhandtag. På toaletten är det spolknappen som ofta är den del som har mest bakterier. Det är därför viktigt att tänka på att tvätta händerna ofta.
- Prata med ditt försäkringsbolag om vad som händer och vad som täcks om ditt barn blir sjuk när ni är utomlands.