Fixa föräldraledigheten - så får du en bra mamma- eller pappaledighet

Essity6530_Desktop

Kanske blir man lite lurad av det där ordet… föräldraledig, för så mycket ledighet handlar det ju faktiskt inte om. Men med realistiska förväntningar på vad tiden kommer räcka till så kan man skapa sig en ganska bra utgångspunkt för sitt nya jobb som förälder.

Renovera huset, naila den där affärsidén eller träna sig i toppform! Ambitionerna kan vara höga inför föräldraledigheten, men det är rätt klokt att komma överens med sig själv om att inte ha för stora förväntningar på hur mycket tid det faktiskt blir över till de där projekten. Sen hur social och aktiv man vill vara är ju mest en fråga om personlighet. Bebisen däremot har inga som helst behov av att bli aktiverad, att få vara med sin förälder är tillräcklig stimulans för en liten bebis. Att gå på babygympa, öppna förskolan eller något annat ska man göra för sin egen skull, för att du tycker det är kul att träffa andra föräldrar och deras barn. Men känn ingen press på att det är något som behövs vad bebisen anbelangar.

Behöver vi rutiner?

Bebisar har inte så tydliga rutiner i början - att somna mitt i maten är exempelvis ingen konst för en liten spädis. Det finns heller ingen speciell ålder för när man ska införa rutiner, det är inget bebisen behöver utan här får man utgå från sig själv och hur man vill ha sin mamma- eller pappaledighet. Vissa vill skaffa sig fasta sovtider så fort som möjligt medan andra trivs med att köra rutinlöst i flera år. Första halvåret kan det dock – oavsett ens egna önskemål - vara svårt att få till så mycket förutsägbarhet. Men även bebisar har olika personligheter och vad som inte funkar för en bebis kanske är helt perfekt för en annan.

Vad man som förälder trivs bäst med under föräldraledigheten beror på vad man är för person. För vissa är det jätteskönt att få ta saker i sin egen och bebisens takt och slippa passa tider, men för andra passar det bättre med en grundstruktur i tillvaron som man försöker följa så gott det går. Att komma ut en stund varje dag brukar de flesta må bra av, och även att ha någon social kontakt med en annan vuxen. Bebisar är ljuvliga på de flesta sätt och vis, men de kan lämna lite att önska där det kommer till djupare konversationer.

När man väl vill, eller behöver, skapa vardagsrutiner för bebisen så är det bra att göra vissa specifika aktiviteter i samband med det man vill ska hända. Det kan till exempel vara att ge en stunds massage eller sjunga en vaggsång inför att bebisen ska sova. Eller att ha en stunds lek utomhus innan det är dags för lunch. Upprepningar och vanor är grunden för rutiner.

Vila när bebisen vilar!

Den egna sömnbristen är något som plågar många föräldralediga och även om kroppen faktiskt är utrustad för att klara av de här jobbiga åren av sömnbrist så är det ändå bra att försöka vila när bebisen sover om dagarna. Är du en av dem som klarar av att sova på beställning kan vi bara att gratulera. Är du det inte så ska du inte misströsta, det finns fler sätt att få återhämtning. Vissa bebisar vägrar att sova någon annanstans än i en rullande vagn och då får återhämtningen handla om att lunka runt på en promenad – eller att ringa in någon annan som kan gå den där barnvagnspromenaden. När du väl beslutar dig för att diska eller göra något annat av alla ”måsten” så brukar många bebisar faktiskt tycka det är rätt spännande att sitta i en babysitter och titta på sin förälder under tiden. Så försök att använda den dyrbara vilotiden till att tanka lite energi istället.

Är ni flera föräldrar som delar på föräldraledigheten i början kan det vara klokt att använda det till att sova i omgångar. När en sen börjat jobba är ett tips är också att pausa när hen kommer hem från jobbet. Förutom allt det praktiska kring att ta hand om en bebis så är det utmattande för hjärnan att ha det där totala ansvaret för någon annans välmående – och det blir inte direkt lättare när bebisen börjar krypa och klättra. Ibland behöver man helt enkelt få lämna över ansvaret en stund, och det blir såklart också ett tillfälle för den andre föräldern att få tanka lite bebismys. Ensamstående föräldrar har kanske inte den lyxen och då är man mer hänvisad till att faktiskt vila när bebisen själv vilar, eller att ringa in sitt nätverk för att kunna koppla bort hjärna och armar för en stund.

Undvika föräldraledighetens frustration

Vi är alla olika när det kommer till hur vi gillar, eller ogillar, att planera vår tid. Som föräldraledig kan det dock vara bra att försöka att inte ha allt för strikta tankar kring hur dagen kommer utvecklas, som att bebisen kommer sova eller vara tyst vid ”rätt” tillfälle. För när bebis sen gör precis tvärtom – för tro oss det kommer hända fler än en gång - så är risken för frustration rätt överhängande. Att försöka paniksöva en liten krabat som inget hellre vill än att vara vaken kan få stresshormonerna att slå i taket. Kanske behövs lite mat eller blöjbyte innan det går att somna om – eller så är det bara alltför spännande med allt som händer runtomkring. Se om det då inte funkar lika bra att fortsätta den där tv-serien, lunchen eller yogan med en vaken bebis vid din sida, så kan du testa och se om den lille rackaren inte vill sova lite senare istället.

Att gå in som nummer två i föräldraledigheten

Att ta över föräldraledigheten från en annan förälder kanske på pappret låter som att manegen är krattad, men riktigt så är det ju inte. På den positiva sidan brukar dock vara att den förälder som nu är tillbaka på jobbet - vet allt om hur det är att dricka kallt kaffe, inte hinna kamma håret och evighetsvagga en bebis som inte vill sova. Det kanske räcker med en frustrerad blick för att den andre ska förstå precis hur dagen har varit. Vid byte av föräldraledighet kanske barnet saknar föräldern som tidigare varit hemma, försök att inte ta det personligt. De två har ju hängt ihop som ler och långhalm i princip i varje vaket tillfälle ihop, klart man längtar efter varandra då.

När man ska ta över föräldraledighetens stafettpinne kan det vara bra att få styra upp sin egen vardag tillsammans med bebisen. Lite tips från föregångaren är inte fel, men det är inte säkert att det känns speciellt kul att få en lista i handen över saker som ska göras, vilken mat bebisen ska äta och kläder som ska bäras. Det brukar istället vara rätt bra att själv få komma underfund med vad som funkar - det är ju trots att ett nytt radarpar som blir till. Man är ju en annan person än sin partner, med olika sociala behov och önskemål, dessutom är det ju också så att barnet hela tiden blir äldre och får ändrade behov vartefter veckorna går.

En speciell tid i livet

Ja, vi vet, det låter klyschigt men förmånen att få vara hemma med sin bebis är en fantastisk möjlighet vi har och faktiskt en tid som inte kommer tillbaka. Men det är också lätt att bli lite stressad över kommentarer, eller egna förväntningar, om att man ska passa på att njuta. Livet är ju inte ett konstant njutande utan pendlar lite upp och ner, både nu och annars. Det blir tråkiga novemberdagar även när man är föräldraledig. Ibland får vi också för oss att bebisen skulle bli lidande av att vi inte alltid är på topp, men så är det inte. Många föräldrar mår dåligt under perioder av bebistiden men lyckas ändå vara känslomässigt närvarande med bebisen och göra ett fantastiskt föräldrajobb. Barn behöver framförallt mänskliga föräldrar, och med det kommer att visa alla sidor av sig själv - allt från tårar, suckar, skratt och leenden. Hur länge man sen kan och vill vara föräldraledig, och hur snart man går tillbaka till jobbet är väldigt olika. Försök att bortse från vad andra gör och utgå istället från dina instinkter, dina möjligheter och vad som passar er familj.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog