Säker samsovning
Ljudet av små, mjuka andetag - att sova med bebis må vara mysigt, men det finns lite viktiga saker att tänka på för att det ska bli säker samsovning. Vill man sova med ett spädbarn i sängen så behövs en egen säker sovplats för den lilla.
Nyföddas sömn är ju något som många föräldrar har en hel del fokus på. Man kanske hört historier om barn som sover natten igenom och hoppas att ens egen lille krabat kommer göra detsamma. Men ett litet barn som inte har vant sig vid den stora vida världen brukar med jämna mellanrum vakna upp för att försäkra sig om att någon är där - den behöver helt enkelt närhet, beröring och kroppskontakt. För de minsta uppfylls det behovet till stor del genom amning eller flaskmatning eftersom de allra flesta spädbarn behöver äta under natten tills de är cirka sex månader - av rent näringsmässiga skäl. De många uppvaken gör att det inte är ovanligt att man vill samsova med sin bebis.
Samsova med bebis
Om det är en bra idé att sova i samma säng som sin lilla bebis är omdiskuterat. Närheten är som sagt viktig samtidigt som man vill undvika att bebisen kläms av en vuxen, stor kropp i sömnen. Socialstyrelsen rekommenderar idag att barn ska sova i egen säng tills de är minst tre månader gamla för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Men känner man att man ändå vill ha barnet i samma säng, just för att kunna trösta eller mata sitt barn när det vaknar, så är det absolut viktigaste att ge barnet en egen sovplats hos dig. Ett eget babynest i sängen är perfekt, eller en liknande konstruktion med kanter där bebisen skyddas från stora kroppar, tunga täcken, gosedjur eller eventuella husdjur som kan hamna över ansiktet. Ett annat smidigt sätt är att ha en bedside crib - en bebissäng med öppen sidan mot förälderns säng.
Åtta tips för säker samsovning
Det här ska du tänka på om barnet sover tillsammans med dig:
- Upp till det att barnet är sex månader, eller kan vända sig själv, ska det alltid sova på rygg.
- En bebis ska heller inte sova på sidan.
- Barnet bör ha en egen sovplats med kanter i sängen, se till att sängen är bred nog för att kunna erbjuda det.
- Madrassen ska vara fast så barnet inte sjunker ner. Ha inte heller barnet i en vattensäng.
- Sängen får inte bli för varm, se till att bebisen har en pyjamas istället för att lassa på täcken.
- Se till att bebisens huvud inte kan hamna under förälderns kudde eller täcke.
- Se till att barnet inte kan trilla ur sängen, komma i kläm eller bli nedtryckt.
- Är man sjuk eller påverkad av medicin, droger eller alkohol så bör man absolut inte sova tillsammans med ett litet barn.
Är det farligt att sova med bebis på bröstet?
Men hur är det då med den där lilla tuppluren när bebisen ätit och du lutar dig tillbaka i soffan och låter den somna på ditt bröst? Så länge du själv är vaken är det okej - små bebisar ska visserligen inte ligga på mage och sova, men om du ligger och lyssnar till de små andetagen så hör du om det händer något eller känner om bebisen börjar glida åt sidan. Men underskatta inte mysfaktorn av att ha en bebis på bröstet – det är lätt hänt att man faktiskt somnar ändå och sitter du då upprätt så kan bebisen ramlar ned utan att du vaknar i tid.
Hur länge kan man samsova med barn?
I takt med att bebisen blir äldre så minskar faran för plötslig spädbarnsdöd. Socialstyrelsen rekommenderar som sagt att bebisen har en egen sovplats upp till den är tre månader, men en tre månaders liten knodd är fortfarande ett väldigt litet barn, så behåll den egna sovplatsen tills bebisen kan vända sig själv i sömnen. Hur länge man sen kan samsova och när man måste sluta är helt upp till er som familj. Att alla - inklusive vuxna - får en god natts sömn är viktigare än man kan tro. För några stavas lösningen samsovning långt upp i åldrarna - för andra egen säng i eget rum.
Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare