Smakportioner till bebis

190910_liberoCf4_734_1920x1280

Hur var det nu, från vilken ålder kan man börja ge smakportioner och hur mycket ska man ge? Och måste man verkligen introducera ett livsmedel i taget? Här går vi igenom det du behöver veta om hur du visar ditt barn vägen till matens alla smaker.

Smakprover ger barnet möjlighet att lära sig nya smaker, men visste du att en tidig introduktion av vissa livsmedel också kan minska risken vissa allergier?

Smakportioner från 4 månader

Från tidigast fyra månader kan du låta bebisen få testa små smakportioner, men om barnet med all tydlighet visar att hen inte är intresserad är det också helt okej att vänta lite. 

Hur ofta kan jag ge smakportioner?

Smakportioner kan du ge flera gånger om dagen om din bebis är intresserad av att testa. Men tänk på att smakportioner handlar just om att lära sig testa olika smaker och konsistenser – det är inget som ska konkurrera ut amning eller flaska eftersom barnets näring hela första halvåret (med enda undantaget D-vitamin) bör komma från just bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Smakportioner till så här små bebisar är alltså supersmå, tänk som ett kryddmått åt gången som kan upprepas några gånger om dagen. Storleken på smakportionen kan sen öka lite i takt med att bebisen blir äldre.

Vilken mat kan man ge i smakportionerna?

Det finns ingen speciell ordning i vilken mat som ska introduceras först, och du behöver heller inte introducera ett livsmedel i taget. Om du inte vill finns det heller ingen anledning att tillaga speciell smakportions-mat utan det enklaste är att ta lite av din egen mat som du har på tallriken. Men det är inga hela köttbitar vi pratar om utan här pratar vi puré eller kokt mosad mat som har mjuk konsistens, exempelvis lite gröt, potatismos eller soppa från din tallrik går jättebra. Ta lite mat på ditt finger eller på en tesked och låt din bebis smaka. Kryddor kan man introducera i lagom takt och mängd. 

Det är också bra att se till att barn ganska tidigt får testa och utsättas för mat som är vanliga att utveckla allergier mot, eftersom det kan minska risken att man blir allergisk. Vi har samlat fler tips om barns mat, och livsmedel att både testa och undvika för den som vill läsa mer. 

Behöver du fler tips på vad smakproverna kan bestå av? Här kommer några recept på smakportioner:

  • Puréad frukt utan skal, kärnor eller frön – men hård frukt ska kokas mjuk. Äpple, päron, mango och banan är exempel på bra frukter.
  • Kokta och puréade grönsaker som till exempel potatis, morot, blomkål, palsternacka och broccoli.
  • Leverpastej eller bönpastej

Om mitt barn inte är intresserad av smakportionerna?

När man i många månader bara har druckit mjölk är det inte konstigt om det tar lite tid att vänja sig vid att smaka på och uppskatta nya smaker. En del barn älskar de nya smakerna med en gång, andra är mer skeptiska och då får man ha lite tålamod. Att börja med smakportioner vid 4 månader är inget krav utan det ger man bara om barnet verkar intresserat. Du kan lika gärna vänta ett par veckor och sen testa intresset igen, är det fortfarande svalt så väntar du ett par veckor till.

Att truga ett barn som inte vill smaka är dumt, då är det bättre att avvakta och testa om ett tag igen. Ett tips är att försöka när bebisen är på glatt humör och känns nöjd med tillvaron – inte för trött, inte för hungrig och inte för mätt - då brukar det bli enklare. Om det inte funkar alls så finns BVC nära till hands för att hjälpa till med råd och tips. 

När börjar bebisar äta vanlig mat?

Bröstmjölk eller ersättning kan vara en stor näringskälla länge, men från och med att bebisen har blivit sex månader behöver man börja tänka på att komplettera med näring och energi även från annat håll. Först och främst handlar det om att successivt öka smakportionerna för att sen låta dem bli till riktiga portioner.

Allergisk reaktion efter mat

Om ditt barn verkar fått en allergisk reaktion av mat ska du kontakta vården för att få det utrett vad barnet eventuellt inte tål. Är det akut - alltså att barnet får svår klåda/svullnad, problem med andning eller inte är lika kontaktbar som vanlig, så ring alltid 112.  


Faktagranskad av Carina Saunders, Barnläkare och forskare inom tarm, kosthållning och allergi hos barn

Carina Saunders
Carina Saunders
Barnläkare, phd och forskare inom tarm, kosthållning och allergi hos barn