Sömnschema för din bebis – funkar det?

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Desktop

Vardagen med en liten bebis är ofta mer eller mindre ostrukturerad och oförutsägbar. Men går det att få bebisar att sova på vissa fasta tider – och hur går man i så fall till väga?

Ens bebis sömnvanor och rutiner ändras ofta och det kan kännas svårt att få till en struktur som håller i mer än någon vecka. Om du är en av de som trivs med att ta dagen (och natten…) som den kommer – grattis! Men om du i stället håller på att bli galen av känslan att aldrig kunna veta när bebisen kommer sova eller vara vaken, ja då kanske det kan vara läge att testa något sätt för att ändå försöka strukturera upp det hela en aning. Det är inte säkert att det lyckas, bebisar har nämligen noll intresse av att följa någon annans rutiner än sina egna. Men att skapa ett sömnschema och se hur det faktiskt ser ut kan påverka - kanske mer än man tror.

Bebisar och barns olika sömnbehov

En viktig grej att tänka på med detta är att bebisar och barns sömnbehov ändras under hela uppväxten, och beror mest på individuella, medfödda faktorer men även på saker som händer i utvecklingen och livet. Vi vet ungefär hur mycket bebisar, barn och vuxna i genomsnitt sover under olika åldrar, men variationen mellan olika individer kan vara väldigt stor. Vi har listat hur mycket de små liven behöver sova i genomsnitt – men för att skapa ett sömnschema för just din bebis så räcker det ju inte att veta det genomsnittliga sömnbehovet, utan det viktigaste här är att ha koll på hur stort sömnbehovet ser ut för ditt barn.

Så här mycket sover små barn och bebisar i genomsnitt:

0-3 mån: Nyfödda bebisar behöver sova runt 16-18h per dygn. Det är bra att inte låta det gå för länge mellan varven eftersom bebisen ofta behöver sova efter att varit vakna i en eller två timmar. Under denna ålder är det allra bäst att inte följa något schema för sömnen utan låta bebisens behov för stunden styra helt.

3-6 mån: Lite äldre spädbarn behöver ofta sova runt 12-17h per dygn, för det mesta med ungefär 4 sovstunder under dagen. Många bebisar gör under denna fas skillnad på dag och natt och du som förälder kanske kan börja påverka lite mer hur barnets sömnvanor ska se ut.

6-8 mån: Efter halvåret brukar bebisars sömnbehov variera mera, men någonstans mellan 12-17h sömn per dygn, ofta med 3 sovstunder under dagen. . Bebisens sömn är ofta fortfarande varierande, men många kan under denna ålder utveckla lite mer av en regelbundenhet i sitt sömnmönster.

8-12 mån: 12-16h sömn per dygn, med kanske 2 sovstunder under dagen. Under den här perioden upplever många föräldrar att det går att hitta någorlunda fasta sömnrutiner som barnet kan trivas med.

1-3 år: Lite mindre sömnbehov här, men någonstans mellan 12-14h sömn per dygn, ofta med en tupplur på dagen. De allra flesta barn i denna ålder lägger sig vid liknande tid på kvällarna och har middagsvila på samma tid under dagen.

Skapa ett sömnschema för din bebis

För att skapa ett sömnschema som är utformat för just din bebis brukar det behövas att man gör en kartläggning över hur bebisens sömn brukar se ut under några dygn. Skriv då ner exakt när din bebis vaknar, hur länge hen är vaken, exakt när hen somnar och hur långa sovstunderna då blir. Efter att ha gjort det under några dygn kan du sen räkna ihop hur många sammanlagda timmar din bebis verkar behöva sova per dygn. Det här sättet är ofta väldigt mycket bättre än att utgå ifrån tabeller på genomsnittssömnbehov eftersom du har din alldeles egna individ i famnen och behöver utgå från de behoven som finns där.

När du har kartlagt hur många timmar ditt barn verkar vilja vara vaken per dygn och hur många timmar hen behöver sova är nästa steg att titta efter hur barnets sov- och vakenmönster ser ut. Ungefär hur länge verkar bebisen vara vaken på morgonen innan första sovstunden? Ungefär hur många gånger verkar hen behöva ta tupplurar under dagen? Är hen en kvällspigg person som gärna somnar inför natten vid tiotiden, eller slocknar hen redan vid sju? Utifrån lite iakttagelser kan du sedan bygga ett schema som utgår ifrån ditt barns behov, men som också tillgodoser ditt eget behov av förutsägbarhet lite mer.

Men tänk på att sömnschema inte är något för de allra yngsta bebisarna, de behöver få följa sin egen rytm. När bebisen är runt fyra månader så kan det vara lagom att testa för att se om det funkar att skapa lite mer struktur med sömnen.

Funkar sömnschemat?

Om schemat funkar utan större problem och din bebis verkar må bra och trivas med de nya lite fastare vanorna – ja då har du hittat en bra struktur som kan vara till hjälp för er båda i vardagen. Om schemat däremot leder till skrik och timslånga läggningar så kanske resultatet blir att det är jobbigare än innan schemat, och då är det kanske inte något för er - i alla fall inte just nu. Det kommer nämligen aldrig att funka att göra ett sömnschema som utgår från en genomsnittsbebis men som går emot just ditt barns verkliga behov. Att försöka tvinga pigga bebisar att sova leder för det mesta till kaos och gråt, det har nog de allra flesta föräldrar fått uppleva. Att följa ett klockat schema är som sagt heller inte för alla - vissa mår bättre av att inte stirra sig blinda på varesig klockan eller sömnen, utan att gå på känsla.

Fokus på vakenhet snarare än på sömn

Ett tips för att lyckas med sömnscheman och påverka sömnvanorna på ett konstruktivt sätt är att hålla huvudfokus på hur många timmar barnet behöver vara vaken per dygn i stället för att fokusera på sovtimmarna. Det ger ofta en mer positiv känsla och kan minska frustration i de lägen när bebisen kanske inte alls behagar ta sin tupplur exakt när det var planerat. Om du tänker att du samlar på vakentid ihop med din lilla, så kan en utebliven sovstund bli en extra vakentimme – en mental skillnad som kan få vardagen att kännas lite lättare ibland, och som kan leda till att din bebis får känslan av att hens vakentid är något eftersträvansvärt i stället för något som irriterar och stör. Även mycket små personer känner av om de är önskade på partyt eller inte!

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog