Vaccination av barn
Vad ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, hur gamla är barnen när de får första sprutan och hur funkar det? Här får du reda på vad man ska veta om vaccinationer.
Tack vare att vi idag vaccinerar mot olika sjukdomar som till exempel mässling och kikhosta kan vi alla hjälpa samhället förhindra många allvarliga och livshotande sjukdomar hos våra barn. Som inskriven på BVC får man automatiskt kallelse till de vaccinationer som ingår i svenska vaccinationsprogrammet.
Förutom de vanliga vaccinationerna så finns ett antal sjukdomar man också kan vaccinera mot, exempelvis TBE som sprids av fästingar eller Hepatit A om du ska ut och resa med ditt barn. Vi vet, det är mycket att hålla ordning på, så här reder vi ut lite av varje när det kommer till vaccinationer och barn.
Vilka vaccinationer får man som barn på BVC?
Vaccinerar gör man mot en rad olika sjukdomar, exakt vilka har varierat genom åren och rekommendationerna uppdateras och förändras om nya situationer uppstår och riktlinjer ändras. Tack vare vaccinationsprogrammet så är sjukdomar som mässling och kikhosta väldigt ovanliga, men de är inte utrotade. Det betyder att om vi skulle sluta vaccinera oss, eller om för många låter bli, så är det nära till en allmän spridning av dessa farliga barnsjukdomar och vi kan få stora problem snabbt. Vaccin tar man ju dels för att förhindra livshotande sjukdomar hos det egna barnet, men det är lika mycket en handling av solidaritet för att hindra att smittsamma sjukdomar sprids till de som av olika anledningar är oskyddade. Det är helt enkelt så att ju fler som är ovaccinerade, desto större risk finns det för smitta.
De flesta vaccin ges i spruta, oftast med flera ämnen i en och samma för att barnet inte ska behöva få fler stick än nödvändigt. Vaccin mot rotaviruset, den tidigare vanligaste orsaken till svår diarré hos små barn, är det senaste tillskottet i vaccinationsprogrammet, och ges som en liten mängd vätska i barnets mun.
Vaccinprogrammet på BVC ser ut såhär just nu:
- 6 veckor: Rotavirus
- 3 månader: Rotavirus dos 2, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib, Hepatit B och pneumokocker.
- 5 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib, Hepatit B och pneumokocker.
- 12 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib, Hepatit B och pneumokocker.
- 18 månader: Mässling, påssjuka och röda hund.
- 5 år: Difteri, stelkramp, kikhosta och polio.
För att skaffa sig ett mer robust skydd görs även ett antal påfyllningar när barnet börjat skolan. I det svenska barnvaccinationsprogrammet ingår senare också vaccination mot HPV, (humant papillomvirus) den kanske vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige, som kan ge bland annat livmoderhalscancer, det ges till barn i åldern 11-12 år. Vill du veta mer om vad de olika sjukdomarna innebär så finns en bra sammanställning hos 1177 att kika på.
Vaccination för TBC – bara för vissa barn
Vid 6 månaders ålder, eller tidigare om risken för smitta är hög, erbjuds vissa barn gratis vaccination mot tuberkulos, också kallad TBC. Detta vaccin erbjuds barn med ökad risk för att exponeras för TBC-smitta genom exempelvis längre utlandsvistelse.
Hur fungerar vaccin och finns det några risker?
Det som händer när man ger de här vaccinen är att kroppen får en liten och kontrollerad dos av det som orsakar sjukdomen. Immunförsvaret reagerar då och börjar tillverka celler och antikroppar för att bli av med just den sjukdomen – man blir helt enkelt immun. Ibland kan det finnas skäl att inte vaccinera ett barn, exempelvis om man på grund av sjukdom har ett mycket försvagat immunförsvar. Man ger inte heller vaccin till barn som har fått en svår allergisk reaktion mot något innehåll i vaccinet. Skulle det vara så att barnet prickar in feber dagen då vaccinationen är tänkt brukar man oftast senarelägga den eftersom kroppen då redan har fullt upp med att hantera en infektion. Har du frågor, eller undrar något om just ditt barns vaccinering ska du prata med din BVC. De vaccin som ingår i programmet är testade och kontrollerade väldigt noga - de ska ju användas på våra små, så det kan du känna dig helt lugn med. De har också använts under lång tid och över hela världen, man har på så sätt kunnat följa effekterna över tid och sett att de är säkra. De allra flesta barn får inga eller obetydliga biverkningar som går över inom några dagar efter vaccinationen. Lite lätt feber, en liten rodnad och att det kan bli lite ömt kring stickstället är de vanligaste.
Extra vaccinationer – vid resa eller särskilda skäl, utanför BVC
Det finns också andra vacciner, som inte ingår i det kostnadsfria barnvaccinationsprogrammet. De kan ibland ges till barnet på föräldrarnas begäran, vid resa eller om det finns särskilda medicinska skäl. Barnet kan vaccineras på vårdcentralen eller vaccinationsmottagning.
- Hepatit A. Vaccination från 1 års ålder som ges i två doser, till exempel inför resa.
- Vattkoppor. Första dosen kan ges från 9 månader. I första hand rekommenderas barn med underliggande sjukdomar att vaccinera sig mot vattkoppor, men även friska barn kan vaccineras, prata med din BVC för mer information om var du kan vaccinera.
- TBE. Vaccination kan ges från det att barnet fyllt 1 år. TBE (fästingburen hjärninflammation) är en allvarlig sjukdom och bor man, eller semestrar, i ett område med mycket fästingar bör man vaccinera sitt barn – och sig själv (men berätta först om du är gravid eller ammar).
- Influensa. Barn brukar inte behöva vaccinera sig mot vanlig säsongsinfluensa men det kan ges om det finns särskilda medicinska skäl. De barn som behöver influensavaccin brukar få den årsvis i samband med sina vanliga vårdkontakter.
- Mässling. Ingår visserligen i det kostnadsfria vaccinationsprogrammet men ges först vid 18 månader. Planerar man en resa, även inom Europa, innan det är det bra att säkra upp så att barnet får vaccinet innan ni åker.
Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare