Ofrivillig barnlöshet

libero_recruitment_2021_22_woman-with-nausea-in-bathroom_desktop

Ibland dröjer graviditet trots att man längtar kopiöst efter barn. Men vad kan det bero på att det är svårt att bli gravid, när kan man söka hjälp och hur ska man hantera frustration, sorg och ständiga besvikelser?

Ofrivillig barnlöshet brukar man prata om när man regelbundet försökt bli gravid på egen hand under totalt ett års tid. Det är lätt att bli nedslagen av att se alla andras lyckliga graviditeter på sociala medier, när man själv kämpar på - men ofrivillig barnlöshet är faktiskt inte alls ovanligt utan det är många som upplever svårigheter. Det kan kanske vara en tröst i det hela att veta är att det är mycket vanligare med nedsatt fruktsamhet - alltså att det är svårare och tar längre tid att bli med barn - än total infertilitet. Och det kan ofta finnas hjälp att få, där första steget är en fertilitetsutredning. 

Hur vanligt är det med ofrivillig barnlöshet?

Att ha svårt att bli gravid är ett växande problem och så många som 10 -15 procent av alla heterosexuella par uppskattas att någon gång ha drabbats av fertilitetsproblem. En av anledningarna till det handlar om att vi börjar försöka skaffa barn äldre upp i åldrarna. Men även de som lyckats få ett första barn kan ibland råka ut för att det är svårt att bli gravid igen och man brukar då prata om sekundär infertilitet. 

Orsaker till att vissa blir ofrivilligt barnlösa

Det kan finnas många olika anledningar till att det är svårt att bli gravid, både fysiologiska och medicinska faktorer kan spela in. Man brukar säga att det i ungefär en tredjedel av fallen beror på ägg eller livmoder och i en tredjedel på spermierna. I resten av fallen så kan det finnas orsaker hos båda som gör att det inte vill sig – ibland så hittar man helt enkelt aldrig anledningen. 

Barnlöshet som beror på ägg eller livmoder

Förutom att ålder spelar roll när vi vill försöka få barn så finns det en hel del andra orsaker som kan göra det svårare att bli gravid. Ofta handlar det om att ägglossningen är oregelbunden eller uteblir (vilket i sin tur kan bero på en rad olika grundorsaker) eller att det finns förändringar i äggledare eller livmoder. Orsaker till ofrivillig barnlöshet exempelvis vara:

  • att man använder läkemedel som påverkar ägglossning och menscykel.
  • att man strålbehandlats eller fått cytostatika.
  • muskelknutor i livmoder eller livmoderhals.
  • endometrios, som kan göra det svårare för äggen att fastna eller bli befruktade.
  • sjukdomen PCOS, som kan påverka ägglossningen. 
  • könssjukdomar som klamydia och gonorré, eftersom det kan göra att äggledarna fungerar sämre.
  • medfödda tillstånd som exempelvis påverkar livmoder eller könskromosomer.
  • över- eller undervikt.
  • hormonella störningar.

Barnlöshet som beror på spermier

Lika vanligt som att den ofrivilliga barnlösheten beror på ägg eller livmoder, lika vanligt är det att orsaken är spermierna. Problem med spermierna kan handla om olika saker, de kan vara för få eller ha sänkt rörlighet. Det är ofta svårt att peka ut en exakt anledning till varför det bildas för få spermier eller att de har dålig rörlighet men kan beror på en eller flera av orsakerna nedan.

  • Hormonella störningar, exempelvis testosteronbrist.
  • Könssjukdomar. 
  • Pungåderbråck.
  • Tidigare operationer av testiklar.
  • Om man tidigare använt anabola steroider.
  • Medfödda tillstånd som exempelvis kan ge kromosomrubbningar.
  • Hög temperatur kring testiklarna (ex på grund av många varma bad).

Oförklarad barnlöshet

Hos vissa ofrivilligt barnlösa hittar man som sagt ingen orsak till varför det inte blir någon graviditet, trots att man gått vidare med prover och utredningar. Man brukar då prata om oförklarad barnlöshet. Ibland kan det ändå finnas orsaker som bara inte kommit fram i utredningen, exempelvis odiagnostiserad endometrios eller rubbningar i sköldkörteln - men det kan också fortsätta förbli en gåta livet ut. Att inte få en förklaring till att graviditeten inte vill sig brukar ofta kunna vara svårt att förhålla sig till. Inte sällan är det enklare att acceptera något om man har en anledning, finns inte det är det lätt hänt att man börjar skylla på sig själv, sina livsval eller sin partner. Det finns visserligen livsstilsfaktorer som påverkar ens fertilitet men lever man redan relativt hälsosamt så får man försöka landa i att man gjort det som går. Att livet vill annorlunda. Att fokusera mycket på detaljer för att försöka kontrollera en okontrollerbar situation leder ofta till oro, ältande och nedstämdhet. Att i stället jobba mot att hitta acceptans inför att man inte kan styra eller påverka allt i livet brukar vara det bästa sättet att hantera en svår och oviss situation - även om det såklart inte alltid är så lätt. Det som är viktigt att känna till är att även de med oförklarad barnlöshet har rätt att få hjälp med assisterad befruktning

Hur hanterar man ofrivillig barnlöshet? 

För många kan det vara svårt att prata om att de inte blir gravida eftersom det kan kännas så väldigt personligt. Och inte blir det enklare av att alla andra verkar bli gravida så lätt. För det man sällan ser från utsidan är ju hur länge alla andra fått kämpa... Men att prata om vad man går igenom kan ofta hjälpa en ur de tyngsta perioderna. För en del kanske det räcker att ventilera med sin partner om man är två, men ibland kan det vara just någon utomstående som behövs om relationen tar mycket stryk av allt kämpande. Är man två i barnlängtan så är det lätt att man tär på varandra i relationen och sexlivet när allt bara handlar om det där plusset på stickan. Det är heller inte så lätt att ”sluta tänka på det” eftersom det innebär en hel del planering med att tajma ägglossningen. Så kanske ska man inte ställa för höga krav på sig själv, det är rätt naturligt att det upptar en stor del av ens tankeverksamhet och det är rimligt att då få känna både sorg och frustration. Men är det så att jakten på att bli gravid upptar hela ens liv så kan man ofta behöva man hjälp utifrån att hantera situationen. Många fertilitetskliniker har kuratorer som man kan få prata med, de har mött många andra i samma situation och kan förstå lite mer om vad du går igenom. Men det går såklart också bra att höra av sig till vårdcentralen och deras psykosociala team. 

För de allra flesta blir det ett barn till slut, ofta biologiska och ibland via adoption, men för några blir det inte så och då behöver man hitta olika strategier för att hantera och acceptera att livet kanske inte blev som man hoppades.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Anna och Sophie
Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska