Så går en fertilitetsutredning till

libero_recruitment_2021_20_early-pregnant-woman-in-window_face_desktop

En fertilitetsutredning, eller barnlöshetsutredning som det också kallas, kan ge svar på varför det inte blir någon graviditet trots alla försök. Här kan du läsa om hur det går till och vart man ska vända sig om man behöver hjälp.

För en del så blir det ingen graviditet trots ihärdiga försök och då kan man få hjälp framåt genom en fertilitetsutredning. Alltså att man försöker hitta en orsak, så att man ska kunna sätta in rätt typ av behandling. Själva utredningen tar ofta ett par månader (ibland lite längre tid) och brukar innehålla åtminstone 3-4 fysiska besök. När den är över så kommer man ofta kunna påbörja någon form av behandling.

Vart vänder jag mig för att få göra en fertilitetsutredning?

Det går att göra en fertilitetsutredning både privat och inom den offentligt finansierade vården. Så allt från gynmottagningar, kvinnokliniker eller rena fertilitetskliniker kan hjälpa till. Om man inte vill kontakta en specifik klinik direkt så kan man vända sig till sin vårdcentral eller barnmorskemottagning för guidning. 

Vem kan få en fertilitetsutredning?

För att få göra en utredning så behöver man ha försökt bli med barn under totalt ett års tid. Men kvinnor över 36 år som har svårt att bli gravida kan söka redan efter ett halvår eftersom fertiliteten sjunker med åldern, och den som misstänker att det kan finnas medicinska anledningar ska prata med sin läkare tidigt för att snabbare för hjälp. Det finns också andra lägen då man kan söka hjälp direkt, till exempel ensamstående kvinnor som vill försöka få barn eller lesbiska par.

För att en fertilitetsutredning ska bekostas av staten så behöver man också uppfylla en del krav och generellt är detta vad som brukar gälla för par:

  • Den som ska bära barnet får inte vara över 40 år.
  • Ofta ställer man krav på att den som ska bli gravid inte har för högt BMI 
  • Partner får inte vara över 55 år.
  • Paret ska ha bott ihop och haft en stabil relation i minst två år.
  • Man får inte ha gemensamma barn sen tidigare.
  • Man får inte vara frivilligt steriliserad (i samkönad relation gäller det bara den som ska bli gravid).

För ensamstående kvinnor som vill att en fertilitetsutredning ska bekostas av staten gäller vanligtvis detta: 

  • Får inte vara över 40 år.
  • Ofta ställs krav på att man inte har för högt BMI
  • Får ej vara frivilligt steriliserad
  • Man får inte ha barn sen tidigare, biologiska eller adopterade

Uppfyller man inte kraven kan man för det mesta söka sig till en privat fertilitetsklinik. Det är ju såklart dyrare, men å andra sidan så kan väntetiderna vara kortare. 

Kan jag kolla fertiliteten själv?

Du kanske har hört eller läst att det finns olika hemmatester för att kolla fertiliteten, så vad är då skillnaden mot en fertilitetsutredning som görs på klinik? Jo, många av de fertilitetstester som säljs på apoteken är egentligen helt vanliga ägglossningstester - som alltså hjälper en att se vilka dagar det är störst chans att bli gravid. Det går också att hitta hemmakit på nätet som kan visa om hormonet FSH ligger på en bra nivå. Hormonnivåer är absolut bra att få koll på men det är viktigt att ha med sig att ofrivillig barnlöshet kan bero på så mycket mer. Så innan du lägger allt för mycket pengar och hopp på egna tester så kan det vara bra att känna till att för att få en helhetsbedömning behöver man gör en fertilitetsutredning på klinik.

Vad kostar en fertilitetsutredning?

Om utredningen finansieras av regionen kostar själva utredningen ofta inte mer än ett vanligt läkarbesök, per person och besök. Går man via en privat klinik blir det däremot dyrare. Runt 5000 kronor är inte ovanligt att få lägga ut för själva utredningen men kostnaden kan variera eftersom det beror på vilken klinik man vänder sig till men också på antal prover och besök som görs. Efter utredningen är klar så kommer ju också själva behandlingen att kosta.

Hur går en fertilitetsutredning till?

Det som brukar hända allra först är att man får träffa en läkare som går igenom hur en utredning går till. Sen brukar man tillsammans prata igenom sjukdomshistorik, mediciner, hälsostatus och om man varit gravid tidigare någon gång - så att läkaren kan få en bild av läget. Efter de här samtalen börjar man med olika typer av fertilitetstester och provtagningar. Är man i en tvåkönad relation görs tester på både mannen och kvinnan, det är nämligen precis lika vanligt att ofrivillig barnlöshet beror på spermier som på ägg och livmoder. 

Vilka prover tas vid en fertilitetsutredning?

Eftersom det kan finnas olika anledningar till att det är svårt att bli med barn så brukar man undersöka både kvinnan och mannen noggrant. Utredningarna kan se lite olika ut beroende på vilken klinik du går till men innebär ofta:

  • Blodprover
  • Gynekologisk undersökning med ultraljud
  • Spermieprov (vid tvåkönade relationer) 

Blodprov för att kontrollera hormonnivåer 

Att spermierna når ägget i rätt tid är en förutsättning för att ägget ska kunna bli befruktat, och därför är kartläggning av ägglossningcykeln väldigt viktigt, så att man ska kunna tajma sex vid rätt dagar. Ägglossningen kollar man bland annat genom ett blodprov som mäter hormonnivåerna. Om det visar sig att ägglossningen inte fungerar som den ska brukar en vanlig första åtgärd vara att läkaren skriver ut hormoner som framkallar ägglossning. För vissa räcker det för att de ska bli gravida. Kvinnor kan också få lämna blodprov för att se så att sköldkörteln fungerar som den ska (gör den inte det finns medicin att få). Ibland görs även blodprov på män för att se hormonnivåer i blodet och för att kunna analysera hans kromosomer.

Ultraljud för att titta på bland annat livmoder och äggstockar

Ofta brukar läkaren vilja göra ett vaginalt ultraljud för att se på livmoder och äggstockar. Det finns även en undersökning som ofta görs där man tittar närmre på livmoderns insida för att se att allt ser bra ut och att det finns en passage mellan äggledarna. 

Spermieprov

Finns det en man med i bilden så kommer han att få lämna spermaprov eftersom man vill titta på antalet spermier och deras rörlighet. Om det visar sig att de är färre än normalt eller rör sig sämre än de ska brukar man även få undersöka pung och testiklarna för att se om det går att komma fram till varför spermieproduktionen är nedsatt. 

Vad händer efter en fertilitetsutredning?

När man är klar med fertilitetsutredningen och har så mycket fakta som möjligt på bordet så kan man börja diskutera vilken behandling som man tror passar bäst. Det finns fall där man aldrig kommer fram till vad orsaken till att det är svårt att bli med barn är, då brukar man prata om oförklarad barnlöshet. Men även om man aldrig lyckas få reda på varför så har man ändå rätt att få hjälp med assisterad befruktning. 

Det finns fler olika behandlingar och metoder man kan sätta in efter en fertilitetsutredning. I vissa fall handlar det om en hormonbehandling för att stimulera ägglossningen, i andra fall blir det någon form av assisterad befruktning, som exempelvis IVF. Men det kan också handla om att mannen och/eller kvinnan först behöver göra en förändring av sina hälsovanor för att öka fertiliteten


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Anna och Sophie
Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska