Andra trimestern
När börjar andra trimestern, vad händer i gravidmagen och har illamående och trötthet gett med sig? Får svar på dina funderingar om trimester 2!
Graviditeten delas upp i tre olika delar (trimestrar) som varar ungefär tre månader var. När graviditeten går från första trimestern in i sin andra blir det för många gravida en lite lugnare period. Illamåendet kanske har minskat, risken för missfall är mindre och tröttheten är förhoppningsvis under kontroll - även om järnbrist kan komma när man är gravid i andra trimestern och orsaka trötthet och yrsel. Det finns såklart de som har det urjobbigt fortfarande - en del kan vara illamående och kräkas genom hela sin graviditet - men för de allra flesta kan andra trimestern bli lite av ett andningshål.
När börjar andra trimestern?
Andra trimestern börjar vecka 14 och håller på i tre månader, till och med vecka 27. Men det finns ingen definitiv konsensus kring den exakta veckan och ibland kan man läsa att den börjar eller slutar en vecka tidigare.
Många blir mindre trötta, slipper illamåendet och får det där andningshålet. Vissa får till och med kroppsliga bonusar i form av finare hy och hår - och ökad sexlust. Det kan också vara så att första månadernas mentala kaos av kombinerad oro, pepp och ”kan-inte-fatta-det” övergår till ett lugnare känsloläge. Det är lite som att kroppen styrt upp det hela så bra att man nu ska kunna vila lite inför tredje trimestern som, åtminstone kroppsligt, kommer att bli tyngre. Har man ork och energi att träna under andra trimestern så kan det vara en god investering inför nästa del av graviditeten.
Hur utvecklas barnet under andra trimestern?
Finliret i bebisen utveckling håller på för fullt; naglar och ansiktsdrag börjar sätta sig på plats, håret växer, motoriken och reflexerna utvecklas, och det blir så småningom också lite mer ordning på proportionerna. Men en del grejer kommer fixa till sig först efter födseln, nyfödda har exempelvis ett väldigt stort huvud i förhållande till resten av kroppen. Även hjärnan utvecklas mycket under andra trimestern, den skyddas av löst sammansatta skallben som tids nog kommer att gå ihop. Men fontanellen, alltså de stora mjuka ytorna mellan skallbenet, kommer finnas kvar även när barnet föds, och två år till. Bebisen går under andra trimestern från en persikas storlek, till en kålrots - en rätt rejäl frammarsch. Under andra trimestern sker också det första rutinmässiga ultraljudet och man kan då få en tydligare bild av ens förlossningsdatum, ibland får man alltså backa eller spola fram tiden någon vecka. Men väldigt få, endast ca 5%, föder faktiskt ändå på ”rätt” dag.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson