Partner till gravid

partner_pregnant_image

Den fysiska påfrestningen av en graviditet går visserligen inte att dela, men det finns en hel del man kan göra för att graviditeten ska bli något man upplever och tar sig igenom tillsammans.

Att bli förälder är en process på så många olika sätt, inte minst relationsmässigt och emotionellt. Den som bär barnet kan ofta få ett känslomässigt försprång till bebisen, vilket ju inte har något att göra med ens anknytningsförmåga utan beror helt enkelt på att det är i den magen bebisen växer. Det blir en naturlig effekt av att leva med graviditeten rent kroppsligt, dag som natt - utan paus. Den här konstanta graviduppkopplingen gör också att man kan bli ganska utmattad på kuppen, och här kan faktiskt en engagerad och stöttande partner ha en avgörande roll i hur kämpig (och/eller mysig!) en graviditet blir. Allt går såklart inte att påverka, obehagliga hormonpåslag eller en stor mage som stör nattsömnen är ju inget som magiskt går att trolla bort ens för den mest engagerade partnern, men det finns en hel del att göra för att bli ett bra stöd och själv få möjlighet att vara delaktig. Många som varit gravida kan intyga att de aldrig hade klarat sig utan det fantastiska stöd de fått från sin partner, så ta med dig det och känn att du är oersättlig! Sen är det ju så att även du ska bli förälder, du har också rätt att få dina känslor bekräftade. Oftast hänger det faktiskt ihop, ju mer man jobbar tillsammans för att dela upplevelsen, desto skönare resa för alla inblandade.

16 tips för dig som partner

Här kommer några tips på hur graviditeten kan bli mer gemensam. Kom ihåg att det här är just generella råd, alla är ju olika och har olika behov, men förhoppningsvis hittar du lite inspiration och hjälp på vägen.

  1. Gör graviditetstestet ihop – då kan ni dela ögonblicket och alla känslor tillsammans vilket brukar bli ett fint första steg på det som kommer bli ett nytt kapitel i livet.

  2. Även om du inte kan hjälpa till att bära den fysiska bördan kan ni ändå se på graviditeten - och såklart hela föräldraskapet - som en gemensam resa som underlättas av samarbete. Att bygga på och värna om sin relationen är aldrig fel men kanske ännu viktigare nu.

  3. Ett tips är att gå igenom det här med hur ni ser på mat, dryck och även ekonomi. Alla utlägg som har med graviditeten och barnet att göra, exempelvis gravidkläder, är ju rimligt att dela på. Är man gravid får man ju heller inte äta viss mat eller dricka alkohol, så hur ska du förhålla dig till det som din partner inte kan? Prata igenom så ni har samma syn på saken.

  4. Följ inte bara med på träffarna hos barnmorskan utan var med i samtalen, ställ frågor och var intresserad. Du ska ju också bli förälder och dina frågor är precis lika viktiga. Ultraljudet brukar sen bli det första synliga tecknet på graviditeten, ofta med resultat att man får en känslomässig peak till barnet efteråt. Försök vara med på det om du får möjligheten.

  5. Läs på så du har koll på vad som händer med bebisens utveckling under de olika veckorna, hur kroppen påverkas av att bära ett barn och vad man ska undvika att äta under graviditeten. I Liberoklubbens app hittar du information för varje gravidvecka även till dig som partner, där finns också checklistor på saker att prata om och fixa med inför bebisens ankomst. Ni kan också följa graviditeten tillsammans med vår röstassistent.

  6. Ju mer påläst man är om vad som händer i kroppen, desto enklare blir det också att förstå varför hon kanske kräks bara vid tanken på sin (eller din) favoriträtt, varför du får en omotiverad utskällning eller varför din favoritparfym mystiskt försvunnit från badrumsskåpet. Det är såklart grejer som är lätt att ta personligt men har man lite koll på vad gravidhormoner kan göra med en blir det oftast enklare att hantera, för alla inblandade. Det är också bra att känna till att hormoner påverkas av mer än bara fysiska förändringar i kroppen, även du som partner kan alltså få ett litet hormonpåslag under graviditeten, kanske med ett växlande humör som resultat.

  7. Den fysiska skillnaden gör ofta att omvärldens blickar vänds mot den som bär barnet. Det kan ju vara svårt att se på dig att ni väntar barn, så rent generellt hamnar nog fler frågor hos din partner. Inte bara om graviditeten och krämporna utan per automatik även om föräldraskapet och allt praktiskt fix runt omkring. Det kan kännas exkluderande men genom att engagera dig i samtalen kan du visa att det finns fler blivande föräldrar i rummet. Om frågorna till dig uteblir så kan du testa att själv ta upp att du ska bli förälder, och höra vilka som har barn sedan tidigare. Tro oss, barnsnack är ett samtalsämne utan slut, och dessutom ett nytt sätt att lära känna nya kompisar eller vänner på.

  8. Ge barnet ett arbetsnamn. Pyret, räkan, klimpen, vildingen eller myran – vad ni än väljer att kalla er bebis så gör ett namn ofta att det blir lite lättare att tänka på bebisen som en liten individ, och fantisera om vad hen har för personlighet.

  9. Prata med varandra om grejer ni grubblar på, det brukar göra att man får bättre förståelse för varför den andra beter sig på ett visst sätt. Kanske kan det också minska stressen. När man väl får prata om sin oro högt och höra sin partners perspektiv så brukar det oftast kännas bättre.

  10. Kom ihåg att viss oro är normalt – och en del av att bli och vara förälder. Är det däremot så att du eller din partner är så pass oroliga inför just förlossningen att det är svårt att tänka på något annat så är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Barnmorskan kan hjälpa er att få kontakt med en psykolog eller en aurora-mottagning som är specialiserad på just förlossningsrädsla. Det kan också vara värt att fundera över om ni skulle vilja anlita en doula, det kan vara ett bra stöd både inför och under förlossningen.

  11. Ett tips är att försöka träffa andra blivande mammor och pappor. Har ni inte vänner som är i samma livssituation så kan förlossningsförberedande kurser som föräldrautbildningar eller profylaxkurser vara bra. Utöver att de såklart förbereder er inför förlossningen så brukar det också bli ett naturligt forum där ni kan ventilera frågor och oro med andra blivande föräldrar.

  12. Sjung för barnet och klappa på magen, kanske när ni ändå ska gå och lägga er på kvällarna. När bebisen blivit stor nog att kunna ge sig till känna brukar det nämligen vara en bra tid på dygnet för att känna sparkar, eftersom bebisar ofta är aktiva när mamman själv är i vila. Det blir en mysig stund tillsammans, och ju mer bebisen hör dig prata desto bättre kommer den känna igen din röst när den är född.

  13. Att reflektera över den egna barndomen är ganska vanligt och en bra förberedelse inför att bli förälder. Vad vill du ta med – eller inte ta med - från din egen uppväxt? En bra grej är att tillsammans fundera över hur ni ser på föräldraskapet, vilka förväntningar ni har på varandra och vad som känns viktigt för att familjen ska må bra. Det här är för övrigt något som är bra att ventilera även efter att bebisen är född. Du kanske kommer märka sen att alla de krav du ställde på dig i början helt enkelt blir övermäktiga – som förstagångsförälder är det ju faktiskt helt omöjligt att på förhand veta hur det kommer bli. Och även om det innebär att man ibland omvärderar sina perspektiv, så är samtalet helt klart att rekommendera.

  14. Materiella ting kanske känns sekundära i sammanhanget men fixandet och boandet inför att bebisen kommer kan göra en hel del för ens egna mentala förberedelse. Kanske handlar det om att shoppa några första klädesplagg, fundera över vilken vagn bebisen ska åka i eller att preppa skötbordet.

  15. Var omtänksam! Det kan låta banalt och självklart, men de små gesterna kan vara helt avgörande. Som att köpa en gravidkudde i present om sömnen krånglar, att be någon resa sig upp på bussen för din partners skull eller att lindra en öm rygg med daglig massage.

  16. Hur man ska bete sig under förlossningen funderar många över, och det finns en hel del man kan göra för att både förbereda sig inför förlossningen och vara ett bra stöd när förlossningen väl drar igång. Ett tips är också att ni börjar med att skriva förlossningsbrevet tillsammans.

Som du märker är det här med att prata och lyssna - med och på varandra och andra - ett bra sätt att närma sig föräldraskapet. Hur lätt man har för att prata om allt som snurrar i huvudet skiljer sig ju åt, för vissa är det lätt och för andra kan det sitta långt inne. Men även små steg kan göra stor skillnad, testa så får du se. 

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog