Huden och håret under graviditeten
Bristningar, akne och pigmentförändringar... eller gravidglow och tjockare hår? Både huden och håret kan förändras radikalt under graviditeten – till det sämre eller det bättre.
Visst kan det kännas ganska orättvist om man är en av de som drabbas av gravid-acne, bristningar och fetare hud som gravid. Kanske känns det till och med provocerande att höra om andra gravida som fått slätare hy och glansigt hår? För den som råkat dra nitlotten här så kanske det tröstar att tänka på att det kommer gå över – och att man inte är ensam. Det är faktiskt minst lika vanligt att man inte får ta del av all den där glowen som det pratas om, eller att den enda glow man själv har är den som man får av illamående och kräkningar. En grej som däremot gäller alla gravida är att huden blir känsligare, och att man måste skydda den lite extra på olika sätt.
Hudbristningar under graviditeten visar sig ofta på mage, lår och bröst.
Att få bristningar som gravid kanske kan kännas lite jobbigt, men då får man vila i tanken på att det bleknar efter förlossningen. Sen borde vi väl också ta ett steg tillbaka från de kroppsideal som får oss att se ned på våra kroppar och istället hylla och berömma dem för vad de fixar. Tänk ändå att klara av att tänja ut sig på det viset, rätt anmärkningsvärt eller hur? Även när bristningarna bleknat är de ju ett vittnesmål över hur fantastisk kroppen är. Däremot så kan hudbristningarna, eller striae som det egentligen heter, också orsaka en hel del klåda. Och det är inte så roligt. Det man kan tänka på då är att försöka undvika så att huden torkar ut eftersom det kan göra att det kliar mer. Det gör man genom att regelbundet smörja med mjukgörande kräm och att undvika uttorkande tvålar. Sen är det - som alltid - bra att dricka mycket vatten, även om det i sig inte gör huden spänstig eller 20 år yngre så hjälper det till att återfukta den - fast från insidan.
Att smörja magen med olja kan ofta kännas skönt och bli en mysig stund för en själv och bebisen. Däremot finns inga belägg för att det skulle minska förekomsten av bristningar. Enda undantaget som vi känner till är preparat som innehåller Trofolastin och Centalla asiatica, här finns det faktiskt vetenskapliga studier som visar på bra effekt om det smörjs varje dag från början av graviditeten. För den som är intresserad så går det att googla både på produkter och forskningsresultat.
Vanligare med fler pigmentfläckar som gravid
Alla gravida får mer pigment i huden, men exakt hur mycket det syns är lite olika och beror mycket på vad en har för pigment från början. De flesta märker dock av att bröstvårtorna blir mörkare. Senare under graviditeten brukar även många få pigmentförändringar i form av en mörk strimma på magen, så kallad linea nigra. Den börjar ofta vid naveln och fortsätter ned under troskanten. Det är också vanligt att det dyker upp pigmentfläckar, så kallad kloasma (eller melasma), i ansiktet. Om man inte tycker det låter så kul kan det kanske kännas bättre att veta att pigmentförändringarna, så väl fläckar i ansiktet som linje på magen, bleknar ett tag efter förlossningen.
Kan man sola under graviditeten?
Man ska ju alltid vara försiktig i solen, men när man är gravid så är man extra känslig för UV-strålar, så då behöver man skydda den ömtåliga huden lite extra. Vill man inte förvärra förekomsten av kloasma så är det hög siffra på spf:en - eller ännu bättre skugga - som gäller. För till skillnad från normala pigmentförändringar som klingar av i takt med att hormonerna gör det, så försvinner oftast inte fläckarna man fått i solen. Bebisen i magen tar visserligen ingen skada av solen men mammans hud kan få bestående skador så satsa på solhatt, skugga och solkräm. Lika bra att vänja sig redan nu, när bebisen är född kommer ni ändå mest att leta skugga. Solarium är ju något som Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från rent generellt, och är man gravid så är det extra viktigt att hoppa över. Skulle man känna sig hopplöst blek och glåmig så är brun utan sol-produkter normalt sett okej att använda men fråga alltid för säkerhetsskull på ett apotek vad som gäller för just det märket.
Gravidacne eller gravidglow?
Hormoner påverkar inte bara humöret utan den ökade halten kan också göra att man får dålig hy som gravid. Har man redan innan haft en lite stökig problemhy så finns det en lite större risk att det blir värre under graviditeten. Men det kan också vara så att den som aldrig haft hormonell akne förut faktiskt kan få det för första gången när gravidhormonerna får bestämma. Tyvärr är det så att de flesta aknemedel inte får användas av den som är gravid, så rekommendationen brukar vara att avvakta behandling tills barnet är fött. Annars får man prata med sin behandlande läkare för att se vad som kan göras. Även om huden känns fet så är det viktigt att inte glömma bort att återfukta den varje dag eftersom huden då kan börja kompensera för ”torkan” och vilja producera ännu mera fett till huden.
Men allt är faktiskt inte finnar och glansig panna. Många upplever också att hudkvalitén blir tydligt bättre under graviditeten. Tack vare att blodmängden ökar så kan rynkor eller linjer fyllas ut och kinderna anta en lätt rosa ton – den omtalade gravidglowen har infunnit sig. Har man problemhy sedan tidigare behöver man heller inte utgå från att det kommer förvärras under graviditeten, det finns tvärtom väldigt många exempel där tidigare akne i princip försvunnit helt. Det är helt enkelt lite av ett lotteri hur det blir, och det är heller inte alls säkert att en eventuell nästa graviditet kommer med samma typ av hud.
Hudvård för gravida
Som sagt så är det lite av ett lotteri och det är svårt att veta på förhand hur huden kommer förändras, men en sak som gäller de flesta är att huden blir känsligare rent generellt. Förutom att undvika solen så kan man därför tänka på att använda milda produkter, och att alltid fråga på ett apotek om man känner sig osäker på vad som kan användas under graviditeten. Att huden blir känsligare innebär också att man kan få reaktioner man tidigare inte brukade få av exempelvis vaxning och kroppskrubb så den typen av behandlingar eller vardagslyx brukar man normalt sett avrådas från.
Ett helt nytt hårsvall?
Ja, det stämmer att många upplever prime time för sitt hårsvall under graviditeten. Hormonerna kan göra att håret både växer bättre och ser glansigare ut. Det här beror inte bara på att håret växer snabbare utan också på att man tappar mindre hår än normalt under en graviditet. Känslan kan också bli att håret får bättre hållbarhet och att det därför inte behöver tvättas lika ofta – men för en del kan det tyvärr bli precis tvärtom. En annan spexig sak håret kan göra är att delvis anta en annan textur, exempelvis från att ha varit spikrakt till att bli vågigt. Den ökade hårväxten kan överraskande nog också ge sig till känna på lite andra, kanske mindre önskvärda, ställen. Att få hårigare armar och ben – eller en luden överläpp - är ganska vanligt. Den som fått oönskad behåring kan trösta sig med att håret brukar falla av ett tag efter att bebisen är född. Tyvärr gäller detta även håret på huvudet, som för många ofta blir både tunnare och stripigare, så njut av hårsvallet så länge det varar. Känns det lite deppigt att tänka sig framtiden som tunnhårig så kan du vara trygg i att håret kommer tillbaka - när hormonerna landat efter graviditet och eventuell amning så hittar det tillbaka till sitt forna jag, även om det för några kommer behålla sin nyfunna textur.
Faktagranskad av Sofie Gustafsson och Anna Falkenström, legitimerade barnmorskor