Graviditet och alkohol

essity7711_desktop

Man vet att alkohol kan ge skador på barnet i magen, det finns det gott om forskning som visar. Men vad gäller för ”alkoholfria” drycker och alkohol i mat? Eller om man druckit innan man visste att man är gravid? Det reder vi ut här.

Kanske har du hört att det inte är någon fara med att dricka alkohol mot slutet av graviditeten? Det stämmer i och för sig att fostret är som mest känsligt under de tre första månaderna, men det finns ingen garanti för att barnet inte påverkas senare. Sen finns det inte heller någon nedre gräns för hur mycket man kan dricka innan det blir farligt. Risken för att barnet tar skada blir visserligen högre ju mer en dricker, men även små mängder innebär en ökad risk. Därför är det faktiskt säkrast att avstå helt – om inte annat för att slippa oroa sig över att kanske skada sitt barn. Det är trots allt inte så många månader det handlar om, när man ser på det stora hela. Men alkohol finns ju i mycket, så hur kan man tänka kring vin i såsen eller en cider med 0,5% alkohol?

Vad gäller för ”alkoholfria” alternativ under graviditeten?

Utbudet av alkoholfri öl, vin och cider har fullkomligt exploderat på senare år, men många av de alkoholfria alternativen brukar ändå ha viss volymprocent i sig. Det gör ju såklart att frågan dyker upp om vad som egentligen är okej att dricka under graviditeten, vilken volymprocent kan man hålla sig till? Livsmedelsverket har ganska nyligen gett ut nya rekommendationer kring just detta och svaret är att om man är gravid är det okej med måttliga mängder av exempelvis öl eller cider med 0,5 volymprocent. Med måttliga mängder menar de ungefär en liter per vecka – sen ska man inte dricka allt på en gång eftersom koncentrationen då blir för hög.

Är det okej att ha vin i såsen även som gravid?

Det går absolut att svänga ihop en härlig vitvinsås när man är gravid, men det är viktigt att känna till att all alkohol faktiskt inte försvinner direkt när den kokat upp. Istället ska man ha som tumregel att såsen ska ha reducerats till hälften eller att grytan ska ha kokat i ungefär en halvtimme innan man häller upp den på tallriken. Mat som innehåller starksprit – exempelvis flamberade rätter – har egentligen en för stor mängd alkohol i sig för att vara okej att äta. Men det handlar också om mängd, en liten smakbit någon gång istället för en hel portion gör ingen skada enligt Livsmedelsverket.

Vad finns det för risker med alkohol under graviditeten?

Alkoholen påverkar bland annat barnets tillväxt och hjärnans celler på ett sätt som senare kan visa sig med till exempel koncentrations- och inlärningssvårigheter. Men det kan också leda till olika missbildningar och låg födelsevikt. Barnet i magen är dessutom väldigt mycket känsligare för alkohol än vi vuxna. Det beror på att levern fortfarande är omogen och därför har svårt att bryta ner alkoholen - resultatet blir därför att det påverkas mer och under en längre tid.

Spelar det någon roll om ens partner dricker?

Forskning har visat att partnerns dryckesvanor kan spela roll under en graviditet. Det är nämligen så att sannolikheten för att den som är gravid själv ska dricka ökar om ens partner gör det. Här kan det alltså vara på sin plats att tillsammans prata kring vad som känns okej för båda. Känner man som gravid att det är helt lugnt att ens partner tar några glas vin på en middag med vänner så är det såklart inget problem. Men skulle det vara så att man upplever att ens partner inte är lyhörd för hur man känner inför det så är det bra att prata med någon utomstående.

Att ha druckit alkohol innan positivt graviditetstest

Men vad gäller om man druckit alkohol under första veckorna - innan man fick veta att man är gravid? Ja, det är en fråga många ställs inför och som orsakar en hel del oro hos blivande föräldrar. Men här kan man faktiskt pusta ut, risken för att fostret skulle ha tagit skada är ytterst liten. Man vet nämligen att ju tidigare man slutar med alkoholen desto mindre risker för barnet. Det viktiga är helt enkelt inte vad man gjort historiskt utan att man låter bli alkohol under resten av graviditeten.

Alkoholmissbruk och graviditet

Alkoholmissbruk under graviditeten leder så gott som alltid till någon form av skada på barnet. Men man ska också komma ihåg att ju tidigare man lyckas sluta, desto bättre är förutsättningarna för att barnet ska klara sig utan skador. Här är det viktigt att ta professionell hjälp eftersom alkoholmissbruk är en sjukdom och något man inte kan ta sig ur - eller ens ska behöva gå igenom - själv. Finns det alkoholproblem hos en partner är det också viktigt att se upp tidigt. Kraftig alkoholkonsumtion i en relation ökar nämligen risken för våld i nära relation – vilket kan utgöra en fara även för den kommande bebisen. Även här behöver man ta hjälp direkt av utomstående. Om det är svårt att veta vem man ska vända sig till så går det att prata med mödravården som första instans, barnmorskan där kan sen se till att man får stöd och hjälp.

Dricka alkohol när man försöker bli gravid

Flera studier visar att stora mängder alkohol kan göra det svårare att bli gravid. När det kommer till mäns drickande så vet man att både antalet spermier och kvaliteten på dem minskar när mannen dricker. Sen är det såklart så att alla som dricker alkohol inte får problem att skaffa barn, då hade ju födslotalen i vårt land varit mycket lägre. Men faktum kvarstår att ett regelbundet alkoholintag - både för män och kvinnor – kan minska chansen att bli gravida.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

SE_välkomstväskan_3x2

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Anna och Sophie
Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska