Föda med doula

doulabild2_desktop

De har alltid funnits där - kvinnorna med erfarenhet och kunskap som hjälpt till vid förlossningar genom historien. Nutidens doula är ett stöd för hela familjen under förlossningen, och ofta viktig även under graviditeten.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse som både funnits och finns i de flesta kulturer. Men vad innebär det egentligen att, idag, anlita en doula och vad kostar det? Vi har ställt massor med frågor till doulan Stina Berg som ger sin bild av hur en doula jobbar och vilka fördelarna med att anlita en är. Stina ger också sina bästa tips för vad blivande förälder själva kan tänka för att få en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt.

Vad är en doula?

En doula är en person som föräldrarna själva har valt och som bistår dem med så väl mentalt och emotionellt som kroppsligt och praktiskt stöd - före, under och närmaste tiden efter förlossning. Till skillnad från barnmorskan och övrig vårdpersonal är hen fristående, har inget medicinskt ansvar utan lägger fullt fokus på att finnas där för föräldrarna utifrån deras specifika önskemål och behov.

Vilka är det som brukar anlita en doula?

Förstföderskor, omföderskor, ensamstående - alla som känner att de vill ha ett extra stöd på rummet och helt enkelt ge sig själva de bästa förutsättningarna till en fin och stärkande upplevelse.

Vilka, skulle du säga Stina, är fördelarna med att anlita en doula?

Det blir en extra person i förlossningsrummet som kan bistå med vad det än må vara, vilket ju är en stor lyx! Någon som lyhört och ödmjukt agerar bollplank, servar, ger massage, informerar, påminner och avlastar. Eller som bara finns där, nära tillhands för att skapa god stämning i rummet. Allt för att bidra till en så positiv upplevelse som möjligt!

Sen skulle jag säga att barnmorskan och undersköterskan ofta inte kan närvara på rummet så mycket som de flesta önskar. De har dessutom arbetstider att förhålla sig till, vilket innebär att stödet de ger i regel upphör när deras schema gör det, och det kommer in ny personal. Anlitar man en doula har man extra stöd i rummet under hela förlossningen, oavsett hur lång tid den tar. Det är också trygghet i form av ett kontinuerligt stöd från någon som man själv valt och mött innan.

Min erfarenhet är att just trygghet är viktigt för att få tillgång till den inre födandekraften. Och just trygghet kan vara svår i en förlossningssituation som oftast innebär ny miljö och okända ansikten. Genom att redan ha börjat bygga på relationen till en doula vinner man en hel del då mycket av den där tryggheten som behövs finns med i rummet redan från start. Det finns studier som visar att där den födande ges kontinuerligt stöd av annan person (t.ex. partner, vän eller doula) än vårdpersonal så blir förlossningarna oftare spontant vaginala, de blir kortare och den födande är i mindre behov av medicinsk smärtlindring och får bättre förlossningsupplevelser. I min mening talar det sitt tydliga språk.

Vart vänder jag mig om jag vill anlita en doula och när under graviditeten brukar man träffas för första gången?

Det bästa är att kontakta den doula man är intresserad av, gärna så tidigt som möjligt så ökar chanserna för att just hen är tillgänglig. Det lättaste sättet att hitta oss doulor är att googla ”doula” och staden man bor i - de flesta av oss har en liten hemsida eller hittas lätt i social medier. Boka in ett förutsättningslöst möte, en mysig fikastund är alltid trevligt, för att se om ni klickar - gör ni inte det kollar ni med nästa. Att kemin stämmer skulle jag säga är det viktigaste av allt. Känns det bra tecknas sen i regel ett avtal där det ofta ingår ett eller två förberedande möten under graviditeten, jour veckorna kring beräknad födelse då doulan dag som natt är redo att rycka ut, närvaro under hela förlossningen och ett par timmar efter. Efter det brukar man ha samtal där man träffas och pratar igenom det man upplevt tillsammans för att lite knyta ihop säcken.

Vad händer med partnerns roll – om man har någon. Finns risk att hen inte blir lika delaktig?

Som partner känner man den födande allra bäst och en doula kan och ska aldrig ta över den rollen. Däremot kan en doula ge råd om hur du som partner bäst kan ge stöd, lugna och trygga dig och stärka ditt självförtroende så du kan ha en aktiv roll under barnets födsel. Närvaron av en doula gör ju också att du faktiskt kan hämta mat, gå på toa eller bara vila en stund för att komma tillbaka med energi och åter bli ett gott och positivt stöd. På så sätt behöver den födande aldrig bli lämnad ensam - vilket kan ge trygghet. Rent praktiskt är det också skönt att ha någon att byta av med när eventuell massage genom värkarna börjar ge mjölksyra i händerna.

Att som partner på egen hand ge optimalt stöd är inte lätt, eftersom man ju är en del av processen och därmed ofta har egna stödbehov - att stå bredvid kan göra att man känner sig osäker och maktlös, för att inte tala om det livsomvälvande som håller på att ske - att bli förälder!

Min erfarenhet är att resultatet av att anlita en doula ofta blir att partnern känner sig mer delaktig i både graviditeten och förlossning vilket i sin tur har positiva effekter även på anknytningen till barnet och den nya familjen.

Vad kostar det att anlita en doula?

Det är lite olika, ett doulauppdrag kan förstås se olika ut och även utformas individuellt. Priset brukar variera lite beroende på var i landet man bor och med doulans erfarenhet. Men någonstans kring 5 000 - 15 000 kr får man räkna med.

Vad är fördelarna med att anlita en professionell doula mot att ha med sig en nära vän?

Det kan vara fantastiskt att ha en nära vän eller familjemedlem med, om det är vad man önskar. Speciellt om man inte har någon partner. Min erfarenhet är att man aldrig kan få för mycket stöd - bara för lite. Jag skulle säga att fördelen med en certifierad doula är dels att hen inte är lika emotionellt knuten till upplevelsen och därmed fullt kan koncentrera sig på sin uppgift och dels att hen har en ryggsäck full av kunskap kring födandet. Hen kan allt om förlossningens olika faser, vilka smärtlindringar som finns och kan även hjälpa till med icke medicinsk smärtlindring såsom massage, avslappning, andning och akupressur. Många doulor är dessutom utbildande inom amning och erbjuder amningsstöd eller stöd vid flaskmatning.

Vad brukar du få för feedback efteråt av de föräldrar som du har stöttat?

Många säger att det var ett av deras livs bästa beslut att ha en doula med. Att uppleva en förlossning ihop är något väldigt speciellt och familjerna som jag haft äran att dela den upplevelsen med har alla en speciell plats i mitt hjärta, något jag tror är ömsesidigt oavsett om man har fortsatt kontakt efter eller kanske aldrig hörs igen. Många återkommer när det är dags för syskon vilket känns väldigt fint.

Slutligen Stina, kan du ge dina bästa tips till blivande föräldrar för att de ska få en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt?

Kunskap är makt! Det som är främmande är ofta skrämmande så mitt tips är att läsa på om förlossningsprocessen, vad som sker i kroppen och varför. Vad som händer när vi blir rädda eller spänner oss (goddag adrenalin!) mot när vi är trygga och avslappnade (hej oxytocin!) och vilken stor inverkan det faktiskt har på födandet.

Jag tycker man ska förbereda sig så gott man bara kan. Fundera på vad som behövs för att du ska känna dig lugn och trygg, på vilken typ av stöd vill du ha och av vilka. Hur kan du ge dig själv så goda förutsättningar som möjligt och hur man som partner kan bidra. Skriv ihop förlossningsbrevet, vilket hjälper både dig och barnmorskan på plats när ni på kort tid ska etablera er relation. Sen tänker jag att det är viktigt att våga göra anspråk på sin egen förlossning, hitta tilltron till den egna kroppen och känna till vilka rättigheter man har.

Väl under förlossningen är mina bästa tips att vara tung i kroppen, andas "som vanligt", ned med axlarna, var mjuk i käke och panna (släta ut den där bekymmersrynkan) och försök avsluta varje värk med ett djupt andetag och en suck för att släppa eventuella spänningar. Försök också ta vara på vilan.

Fundera på om det finns några positiva affirmationer eller visualiseringar som du tycker om? Skriv isåfall ned dem på lappar redan under graviditeten och sätt upp där du ofta ser dem. Det kan tillexempel vara:

  • Kraften i värkarna kan inte bli starkare än mig, kraften kommer från mig - det är min egen kraft!
  • Smärtan är inte farlig!
  • Jag vågar låta kroppen föda!
  • Jag kan klara vad som helst under en minut!

Här är det bra att tänka att en värk är i regel heller inte 60 sekunder av konstant skarp smärta utan tänk såhär för att göra det lite mer begripligt: 20 sekunder ingång där smärtan successivt ökar, 20 sekunder maximal smärta och 20 sekunder utgång där smärtan sakta klinkar av. En förlossning är inte lätt. Och jag vet att det ibland känns som att värkarna inte gör någon nytta men tro mig, det gör de. Varendaste en. Så testa att se värkarbetet som ett långt rep med olika knutar på, för varje värk knyts en upp och du kommer ett steg närmare målet vid repets slut - din bebis!

Här kan du läsa mer om doulor.

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Stina Berg
Stina Berg
certifierad doula och förlossningsfotograf