Första besöket hos barnmorskan

first_midwife_image

Så var plusset på stickan där och barnet i magen ett härligt och pirrigt faktum - nästa steg är att kontakta mödravården (MVC), eller barnmorskemottagningen som det egentligen heter, för hälso- och inskrivningssamtal.

Barnmorskan finns där för att hjälpa till att hålla koll på graviditeten, se så att barnet växer som det ska och för att stötta den blivande familjen. Till MVC eller barnmorskemottagningen (BMM) som det nu heter är alla blivande föräldrar välkomna, oavsett om en är gravid eller förväntansfull partner.

När är första besöket hos barnmorskan?

Någon gång runt vecka 6 brukar första mötet med barnmorskan vara, men det kan ibland bli lite tidigare eller senare beroende på vilka tider som finns. Men kontakta gärna BMM där du bor direkt om du fått ett positivt graviditetstest så blir du inbokad för en tid.

Första besöket är ett så kallat hälsosamtal och då pratar man om hur den gravida mår, och vad man kan tänka på vad gäller mat och levnadsvanor. Du får också träffa den barnmorska som kommer följa er under hela graviditeten, därför är det viktigt att det känns bra och att det är en person du får förtroende för. Känns det inte bra så går det att byta. Har man en partner så är det bra om man har möjlighet att komma båda två. Under hälsosamtalet brukar man också boka tid för det så kallade inskrivningssamtalet som sker någon eller några veckor efteråt. Men vissa barnmorskemottagningar väljer att slå ihop hälso- och inskrivningssamtal så exakt vad som sker vid första besöket hos barnmorskan kan variera lite beroende på vart du bor och vilken mottagning du går till.

Vad gör man på inskrivningssamtalet?

Under inskrivningssamtalet (och alla kommande besök hos barnmorskan) får du möjlighet att ställa alla frågor som snurrar i huvudet, så förbered dig gärna genom att skriva ned alla dina frågor som poppar upp. Barnmorskan kommer också att ta lite prover för att kolla så att värden hos den gravida är bra.

Vanligtvis brukar man under inskrivningssamtalet får göra detta:

  • Ta blodtryck, urin- och blodprov.
  • Väga sig. Anledningen till att barnmorskan vill kika på ens vikt är helt enkelt att över- eller undervikt medför vissa risker under graviditeten.
  • Gå igenom sjukdomshistorik och eventuell medicinering - för att se om det finns något som kan göra graviditeten mer komplicerad eller om barnmorskan ska hålla lite noggrannare koll på den.
  • Prata igenom känslor och förväntningar, hur livssituation och hälsa ser ut. Om det kanske finns något man behöver extra stöd i.
  • Barnmorskan går också igenom vad som gäller kring fosterdiagnostik.
  • En mödravårdsjournal upprättas.

Är det så att något av det man normalt sett gör under inskrivningssamtalet inte känns bra, att man exempelvis är rädd för nålar/att ta prover eller tycker det skapar obehag att väga sig, så prata med barnmorskan om det. Det är viktigt att du får möjlighet att förklara för barnmorskan så att ni tillsammans kan hantera det på ett sätt som känns bra. Är det så att man har speciella behov som kräver stöd av läkare eller specialistbarnmorska så kommer man att planera för det i mötet också.

Mödravårdsjournalen följer graviditeten

På inskrivningssamtalet tar man alltså fram en mödravårdsjournal. Den kommer följa med genom hela graviditeten och uppdateras varje gång man ses. Där sparas uppgifter om hälsan; vikt, blod- och sockervärde, blodtryck, och längre fram hur barnet växer och hur hjärta slår - allt som är viktigt för graviditeten. Magen börjar man mäta runt vecka 25 eftersom man då vill ha en uppfattning om att barnet växer som det ska. Allting som händer under graviditeten och med bebisen förs in i journalen och samlas, för att sedan följa med in till förlossningsavdelningen när det väl är dags för barnet att komma till världen

När man väntar barn kan det vara både spännande och lärorikt att hänga med i vad som händer under graviditeten, både med kroppen och med barnet i magen, vecka för vecka. Ett bra sätt att göra det är med en graviditetskalender, i Liberoklubbens app så kan du följa graviditeten och bebisens utveckling.

Vilka veckor besöker man barnmorskan?

Barnmorskan träffar man ungefär 8 till 10 gånger under graviditeten så länge man är frisk och graviditeten är utan komplikationer. Efter inskrivningssamtalet brukar det dröja tills efter rutinultraljudet innan det är dags att ses igen. Det kan såklart kännas avlägset och man kanske undrar vart barnmorskan tog vägen men du kan alltid ringa barnmorskemottagningen om det dyker upp frågor, oro eller funderingar.

Mot slutet av graviditeten brukar man ses med allt tätare intervall. För förstföderskor blir det ett par besök extra eftersom man vill hålla lite extra koll på att allt går som det ska. Under era möten så kommer barnmorskan fråga om hälsa och mående - samtidigt är det också en chans för föräldrarna att ställa frågor som dykt upp sen sist man sågs. Förutom att prata och svara på frågor så kollar ju också barnmorskan så att graviditeten går som förväntat.

Faktagranskad av, Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

SE_välkomstväskan_3x2

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Anna och Sophie
Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska