Gravidbesvär - hela listan
Att vänta barn är en fantastisk upplevelse med massor av underbara stunder; den första lilla sparken, pirret över att livet ska förändras eller fascinationen över att vad kroppen kan! Men hur härligt det än är på många plan så kan en graviditet också innebära konstant illamående, akut kissnödighet eller vimsig gravidhjärna.
Det är nog ingen som tror att en graviditet är en dans på rosor. De flesta är nog beredda på att det är en påfrestning för både kropp och själ med hormoner som åker bergochdalbana och skapar allsköns besvär, nerver som kommer i kläm, andfåddhet och konstiga cravings. Det finns visserligen många som känner att de aldrig mått bättre, men det finns också de som samlar på sig många besvär under sin graviditet. Då kan det vara en tröst att tänka på att det ofta är övergående och att man inte är ensam. Vilka är då gravidkrämporna? Vi har samlat de vanligaste - men som sagt, kom ihåg att de är övergående och att de allra flesta bara prickar in några!
Trötthet - i början och slutet på graviditeten
Att man blir trött är nog det allra vanligaste besväret, särskilt i början och slutet på graviditeten. Tröttheten i början har såklart att göra med att en ny liten människa ska produceras, hormoner åker bergochdalbana och kroppen jobbar på att anpassas till allt det nya. Dessutom så ska det till ny vävnad i bröst, livmodern blir större och blodvolymen ökar. För att inte tala om att ett helt nytt organ, moderkakan, ska komma på plats. Kroppen har helt enkelt massor på sin att-göra-lista. Inte konstigt att man blir trött - lyssna på kroppen och försök vila!
Trötthet som kommer i mitten och mot slutet av graviditeten kan bero på järnbrist - eftersom barnets utveckling kräver mycket järn. Barnmorskan håller koll på järnnivåerna under hela graviditeten - men är det långt till nästa besök, och tröttheten känns för jobbig, är det bra att ringa och prata med MVC.
Yrsel och vena cava-syndrom
När man är gravid kan man drabbas av yrsel tidigt i graviditeten, det beror ofta på att blodtrycket sjunker. Blodtrycket är en av de saker som kontrolleras med jämna mellanrum hos barnmorskan. Vissa kan bli yra och svimfärdiga av att sova på rygg, framförallt mot slutet av graviditeten. Det kallas vena cava-syndrom och beror helt enkelt på att livmodern blivit tung och trycker mot det stora blodkärlet med samma namn. Att sova på sidan är en enkel lösning.
Gravidillamående och halsbränna
Efter några veckor är det stor chans att illamåendet kommer. Det brukar gå över runt vecka 12, men håller ibland i sig betydligt längre, det är helt ofarligt men superjobbigt. Läs tips om hur du motar illamåendet, håll ut och försök tänka på att det går över. Ibland kan illamåendet faktiskt komma tillbaka långt efter graviditeten är över. Tillexempel när man känner lukten av något man åt mycket av när illamåendet var som värst. Ett tips är att undvika favoritmaten när illamåendet rullar in, för att inte riskera att förstöra den för de närmsta åren - minnet kan vara förrädiskt!
Halsbränna och sura uppstötningar är något som brukar komma framåt slutet av graviditeten, när barnet börjar ta plats i magen. Det är inte heller farligt, men obehagligt - här finns tips för att lindra halsbrännan.
Humörsvängningar och glömska
Plötslig ilska och oprovocerade gråtattacker kan komma som från ingenstans och där har vi hormonerna att tacka. De är lite överallt i och med de hormonella förändringarna som sker i kroppen. Sen är det ju faktiskt inte så himla lätt att alltid vara på gott humör om man känner sig trött eller mår illa. Men lugn, det kommer gå över! Blir det för jobbigt: hitta det som skapar irritation och försöka undvika de situationerna. Många upplever också att de blir mer tankspridda och får svårare att koncentrera sig, nycklar hamnar i kylskåpet, gurkan i handväskan och möten missas. Kanske är det hjärnans sätt att säga att den just nu har viktigare saker att fokusera på än var hemnycklarna hamnar.
Ömma bröst
Om brösten blir ömtåliga och spända kan det vara ett väldigt tidigt tecken på graviditet. Anledningen är enkel: fett lagras i brösten och körtlarna som ska bilda mjölk växer - vilket gör att brösten ömmar. Är det så att de inte känns ömma finns ingen anledning till oro; bröstens storlek eller ömhet har ingen som helst betydelse för mjölkproduktionen.
Huvudvärk
Att ha huvudvärk som gravid kan bero på flera saker; att man är tröttare än vanligt, har lågt blodsocker eller kanske vätskebrist om man mått illa och kräkts. Frisk luft, vatten och vila hjälper ofta. Går det inte över eller om det är en typ av huvudvärk som känns annorlunda än man är van vid bör barnmorskan kontaktas då det kan vara ett symptom på havandeskapsförgiftning.
Ont i magen
Magont är något som lätt kan skapa oro, men oftast beror det på helt ofarliga saker som förstoppning eller att livmodern växer. Det kan kännas lite som små stick, eller nästan som något som liknar svag mensvärk, längst ner i magen. Känns det jobbigt och oroligt så ska man prata med sin barnmorska. Vid smärtor som bara blir värre, eller smärtor som inte går över, ska man kontakta sin förlossningsklinik för råd.
Kissnödighet och svårt att hålla tätt
En konstant känsla av att vara kissnödig kan ofta vara ett tidigt tecken på graviditet. Det här lite jobbiga tillståndet beror dels på att hormonerna går in och påverkar muskulaturen i bäckenbotten, men också på att livmodern växer och trycker mot urinblåsan. Det är också så att njurarna får lite mer att göra när man väntar barn och mer urin hamnar i blåsan. Det här med att inte få sova en hel natt utan att ta en vända (eller fler!) till toaletten kan vara väldigt frustrerande. Många får dessutom svårt att hålla helt tätt när livmodern trycker på. Men man ska inte försöka dricka mindre för det - kroppen behöver extra mycket vätska - istället är knipövningar något som kan göra stor skillnad. Att använda ett trosskydd som absorberar snabbt, tar bort fukt och kapslar in lukt kan kännas skönt. Trosskydd från TENA eller Dailies Extra Protection från Libresse är speciellt framtagna för att ta hand om lite kiss.
Det finns en ökad risk för urinvägsinfektion under graviditeten och det behöver behandlas tidigt, så barnmorskan tar regelbundet urinprover för att hålla koll.
Förstoppning – eller diarré
Trög mage är en klassiker under graviditeten! Anledningen är att tarmarna verkar tycka det är ett bra tillfälle att slappna av lite mer. Är det dessutom så att man tar järntillskott blir det ofta värre. Att dricka mycket vatten och röra på sig är ett universalknep mot trög mage och fungerar såklart också här. Men också kosten har stor betydelse, fibrer och katrinplommon kan till exempel verka lösgörande. Det finns också de som upplever att de tvärtom blir lösare i magen, speciellt när förlossningen börjar närma sig.
Hemorrojder och åderbråck är vanligt under graviditeten
När man är gravid ökar blodmängden i kroppen och kan ställa till en del besvär. Åderbråck är vanligt under graviditeten men också hemorrojder - alltså små åderbrock i eller vid ändtarmen som kliar och svider. Blir magen förstoppad så blir det ofta värre. För att undvika besvär av åderbrock eller hemorrojder kan man tänka på att:
- Att röra på ben och fötter ofta kan förebygga åderbråck.
- Undvik att sitta med benen i kors.
- Stödstrumpor kan kännas skönt att använda.
- Testa att ha fötterna i högläge så ofta som möjligt.
- Salva mot hemorrojder finns, men kolla först så att den är ok att använda under graviditeten.
Hemorrojderna går nästan alltid tillbaka efter förlossningen. Åderbråck brukar gå tillbaka men försvinner inte alltid helt.
Pigmentering, bristningar och strimmor
Gravida får mer pigment i huden vilket gör bröstvårtorna mörkare, det sägs vara för att bebisen ska kunna hitta dit lite lättare. Förändringar i pigmenteringen kan också ge många ett mörkt streck från naveln och nedåt, vilket gradvis går bort efter graviditeten, ofta försvinner det faktiskt helt. Mörka fläckar, pigmentfläckar, kan också dyka upp i ansiktet. Skydda sig mot solen ska man ju alltid göra - men huden blir lite extra känslig när man är gravid och vill man undvika bestående fläckar så är bra solskydd a och o.
Det är också vanligt med hudbristningar på bröst, mage, lår och rumpa - de kommer av att huden tänjs ut. Vissa menar att man kan smörja sig med mjukgörande olja för att förebygga bristningar, det finns inga vetenskapliga bevis för att det funkar - men det kan kännas skönt och mjukt för magen. Märkena bleknar efter graviditeten, men försvinner sällan helt - vilket ju inte är hela världen! Se dem som ett bevis på vad kroppen klarat av!
Sammandragningar
Många kan känna av sammandragningar redan tidigt i graviditeten medan andra får dem först mot slutet. Ofta kan det bli värre sent på dagen, vid ansträngning eller stress. Det gör för det mesta inte ont men kan kännas obehagligt. Man kan prova att stanna upp en liten stund, sätta eller lägga sig och vila så brukar det gå över. Kommer sammandragningarna ofta i vila är det bra att ta upp det med barnmorskan för att kolla så det inte rör sig om en urinvägsinfektion. Det är också bra att prata med barnmorskan om man får många och smärtsamma sammandragningar.
Gravidklåda och kramper
Som om det inte vore nog med besvär som kan störa nattsömnen så kan man också drabbas av gravidklåda. Den är ofta som värst på kvällar och nätter och beror vanligtvis på hormoner eller att huden töjs ut. Gravidklåda ger inga utslag men kan ge märken om man kliar mycket. Kylande hudsalvor och luftiga kläder är två tips som kan hjälpa. Om man har en brännande känsla i kombination med att det kliar outhärdligt mycket, framförallt i händer och på fötter, ska man prata med sin barnmorska eftersom gravidklådan kan vara ett tecken på hepatos. Hepatos är en leverpåverkan som gör att det blir för mycket gallsyra i blodet, och det yttrar sig genom att det kliar väldigt mycket. Det vill man i så fall behandla med läkemedel för att den förhöjda mängden gallsyra inte ska påverka barnet.
Under senare delen av graviditeten kan det hända att man vaknar av kraftig kramp i vaden. Inte det härligaste sättet att vakna på, men ofarligt. Böj upp foten och tryck den hårt mot sänggaveln eller golvet så brukar det släppa. Att ha en stödstrumpa på dagen, dricka ordentligt med vatten och massera innan sänggående kan också lindra besvären.
Svamp
Det är heller inte helt ovanligt att få svamp i underlivet när man är gravid. Att risken ökar beror på en blandning av att man får mer östrogen i kroppen och att immunförsvaret är lite nedsatt när man är gravid. De flesta upplever att det är under andra och tredje trimestern som problemen med svamp kommer. Börjar det klia och svida i underlivet så ska man prata med barnmorskan för att få hjälp med behandling. För att förekomma eventuella problem kan det vara bra att tänka på att inte tvätta underlivet för ofta och med parfymfri olja eller en intimtvätt utan tvål. Sen ska man ju aldrig tvätta inuti slidan, utan bara de yttre delarna.
Foglossning, ont i rygg och bäcken
Det är inte så konstigt att ryggen gör ont eftersom ryggmusklerna har fullt upp med att hålla emot en allt större mage. Lägg sen till att hormonerna jobbar med att luckra upp delar av skelettet för att ett barn ska kunna komma ut, så förstår man att ryggont ofta hör en graviditet till. Att vila ofta, sluta bära för tungt och att ha bra skor är tre exempel på saker som hjälper. Det finns dem som också drabbas av ischias: smärtor som ilar från korsryggen och ner genom benen. Händer det hjälper barnmorskan till att hitta en lämplig sjukgymnast. Kommer smärtorna mer specifikt från bäcken och underliv kan det vara tecken på foglossning, vilket är långt från skönt - men en foglossning går nästan alltid tillbaka efter förlossning.
Svullna slemhinnor kan ge nästäppa, näsblod och flytningar
Som gravid har man mer blod i kroppen vilket kan göra att slemhinnorna svullnar. Det i sin tur kan ge lite olika symptom; mer flytningar, täppt näsa, näsblod eller att man kan få blödande tandkött när man borstar tänderna. Tänk på att:
- Välja en mjukare tandborste. Men borsta absolut inte mindre, det är nämligen lättare att få hål i tänderna under graviditeten.
- Snyt försiktigt för att undvika näsblod.
- Lindra den täppta näsan med koksaltnäsdroppar och en extra kudde under natten, då minskar svullnaden.
- Blir nästäppan för jobbig kan man höra sig för på apoteket efter hjälp, eller be en läkare skriva ut ett recept.
- Trosskydd kan behöva bytas oftare på grund av ökade flytningar.
Svullnad och domningar
Den ökade mängden blod och vätska i kroppen påverkar inte bara slemhinnorna, de kan också ge svullnad i händer och fötter. Efter en ansträngande dag, eller när det är varmt ute, så blir det extra tydligt. Svullnaden brukar i regel försvinna nästa morgon - eller efter ett par timmars vila med fötterna i högt läge. För att hålla igång cirkulationen så är det stödstrumpor och regelbunden motion som gäller, och att svänga upp benen högt så fort tillfälle ges.
Den ökade vätskan kan också ge domningar och smärtor i handen, så kallat karpaltunnelsyndrom. Det behandlas med skena och ibland akupunktur - något en sjukgymnast kan hjälpa till med. Smärtorna kan också vara vanlig ledvärk eftersom hormonerna ser till att lederna blir överrörliga.
Krypningar i benen och armar
Myrkrypningar, så kallade restless legs, känns som stickningar och krypningar i benen som samtidigt ger ett oemotståndligt behov av att röra på benen. Ofta kommer det i samband med sänggående eller så överraskar det under natten. Gravida med låga järnnivåer är ofta mer utsatta, men det kan också ha att göra med hormonella faktorer. Både kaffe och nikotin tros kunna förvärra symptomen. Man kan trösta sig med att det nästa alltid förbättras efter födseln.
Andfåddhet och hjärtklappning
Mot framförallt slutet av graviditeten är det vanligt att få hjärtklappning på grund av den ökade blodmängden som ska pumpas runt i kroppen, vi pratar ändå om mellan 30 och 50 procent mer blod som ska runt. Det kan också kännas som att konditionen totalt checkat ut - med tanke på att man i slutet av graviditeten ökar pulsen med upp till 20 slag per minut så är det inte så konstigt. Andfåddheten kommer som ett brev på posten och att gå ner till vägkorsningen tar eoner av tid. Deppa inte ihop, det beror helt enkelt på att lungorna har fått mindre plats. Att ge sig ut och springa då kanske inte känns speciellt lockande men fysisk aktivitet under graviditeten är jättebra, den behöver bara anpassas efter vad kroppen orkar.
Cravings
Det här med att bli orimligt sugen på en viss typ av mat, eller i värsta fall något som inte är mat men som man gärna skulle se räknas dit, hör till vanligheterna när man är gravid. Allt från sura gröna äpplen till mer tungrodda grejer som murbruk har du kanske hört om? Just cravings på saker man inte kan äta, sk pica syndrom, är tack och lov inte så vanligt - utan de flesta blir bara vansinnigt peppade på en viss typ av mat. Man vet inte riktigt vad det beror på, men hormonella förändringar påverkar smak och doftsinne och kan på så sätt att göra både gamla favoriter till något nytt att avsky och tvärtom, vilket kan spela in.
Det går över!
Listan över gravidkrämpor och besvär är lång - och efter att man läst hela kan man kanske bli lite osugen på att vara gravid. Men få personer prickar in alla besvär, vanligare är att man får några stycken och de går sen över efter graviditeten. Däremot så kommer de flesta som är gravida att uppleva att håret blir friskare, hyn bättre och att människor runtomkring blir snällare och mer hjälpsamma. Och så förstås: efter ungefär 40 veckor, så kommer ett litet liv som är värt varje krämpa i världen!
Faktagranskad av, Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor