Inköpslista till din bebis - vad behöver en nyfödd?
Vad behöver egentligen en nyfödd och vilka bebissaker är bra att ha när ni kommer hem från BB? Vi vet, det kan kännas lite som en djungel. Som hjälp har vi skrivit ihop en inköpslista på vad som kan vara bra att ha hemma första tiden.
Att fixa med bebisprylar innan förlossningen handlar inte bara om den materiella biten, utan gör att du också börjar förbereda dig mentalt på att bli förälder. Så att skruva ihop skötbordet och tvätta den nyinköpta sparkdräkten fyller alltså funktioner på fler plan än de rent praktiska. Men marknaden av bebisprylar är oändlig och det blir lätt dyrt – speciellt för de som väntar tvillingar och behöver ha dubbel uppsättning av det mesta. Att satsa på återbruk och second hand är bra av flera skäl men ett annat tips är att börja med det viktigaste och skaffa resten sen när ni märker att det behövs. Det finns nämligen väldigt många bebisprylar som förblir oanvända trots att de på förhand verkade så vettiga att införskaffa. Tillsammans med barnmorskorna Anna och Sofie har vi gjort listor på både nödvändiga och lite mindre nödvändiga prylar nyfödda små bebisar – och nyförlösta mammor – kan tänkas behöva. Sen är det som alltid upp till dig att bedöma vad du tror att ni behöver, och fundera på vad som kanske redan finns hemma. Vi vill också passa på att tipsa om att bli medlem i Liberoklubben och få vår välkomstgåva fullpackad med saker som är bra att ha första dagarna, bland annat ett provpaket av Libero Touch blöjor, våtservetter och bindor till en nyförlöst mamma.
Om bebiskläder och vad som kan vara bra att tänka på
Vad ska man tänka på när man köper eller ärver bebiskläder? Först och främst så är det ju bra om de inte är för små. Bebisklädernas storlekar utgår från barnets längd så tror du att din bebisen kommer vara stor så kanske det är en god idé att hoppa över storlek 48 och gå direkt på 50 eller 56. Nyfödda bebisar växer också i raketfart, i början så hoppar de upp en storlek bara du vänder dig om, eller iallafall varje månad. Därför kan det vara klokt att inte spara den där urgulliga bodyn du köpte till ett ”bra tillfälle” - då är risken att den hunnit bli för liten när den sen ska användas.
Begagnade kläder är ju bra för mer än bara plånboken och miljön, de brukar också vara väldigt mjuka och snälla mot huden på ett sätt som bara urtvättade kläder kan bli. Köper du nytt så är det bra att välja ett naturmaterial, det kan också kännas skönt att tvätta kläderna först. Läs mer om bebiskläder eller kolla vår storleksguide med tvättråd. De flesta bebisar kräks också ofta, och kan även ha lös avföring – så tänk att det kan vara bra att ha några olika uppsättningar av bodys och byxor.
Inköpslista bebiskläder
- Kort- och långärmade bodys – omlottknäppning är smidigt och tänk på att om de har knäppning i grenen blir det enklare blöjbyten.
- Mjuka byxor eller leggings, gärna med fot på så slipper du ägna all din tid åt att sätta på små bebisstrumpor som åker av hela tiden.
- Pyjamasar med fot och öppning i grenen.
- Tröja eller kofta, även här kan man välja med knäppning/omlott för att slippa dra tröjan över huvudet ett ömtåligt bebishuvud.
- Tunn mössa att ha inomhus eller ute på sommaren, tjockare mössa som täcker öronen om det är kallt.
- Mjuk overall som passar årstiden.
- Vantar (utan tumme) och varma sockar som passar årstiden.
Inköpslista bebissaker & bebisapoteket
- Barnvagn är skönt om man vill slippa bära långa sträckor. Känner du dig villrådig kan du läsa våra tips om att välja barnvagn.
- Mjuka blöjor som passar nyfödd, gärna med våtindikator så ser du när bebisen kissat. Libero Touch är vår bästa blöja någonsin, självklart är den miljömärkt och dessutom supermjuk mot bebisens ömtåliga hud.
- Oparfymerade våtservetter. Våra egna platsfria wet wipes är milda och återfuktande våtservetter som passar bebisars känsliga hud.
- Åkpåse om du har vagn, tänk på att den ska passa årstiden (glöm heller inte insektsnät till vagnen om det är sommar).
- Skötväska – men går precis lika bra med en väska eller ryggsäck som du redan har hemma.
- Bebisfilt i mjukt material – men går också utmärkt att använda skönt urtvättade små filtar som redan finns hemma och luktar av sina föräldrar.
- Babynest och eventuellt spjälsäng/bedside-crib med spjälsängsskydd om bebisen ska sova själv.
- Lakan och täcken i pyttemodell.
- Skötbord och skötbordsunderlägg.
- Oparfymerad babyolja är bra när bebisen ska bada eller få massage men funkar också super att använda för att tvätta bort barnets första bajs (barnbeck) som påminner om tjära i sin seghet.
- Mjukgörande kräm för torr bebishud och en skyddande zinkkräm mot röda bebisrumpor.
- Badbalja och eventuellt badtermometer – här kan du läsa mer om hur du badar bebisen.
- Bomullspinnar att rengöra naveln med.
- Nagelfil för att putsa små bebisnaglar som annars lätt ger rivmärken i ansiktet.
- Febertermometer för att enkelt kunna se om barnet får feber.
- Koksaltlösning för att rensa en förkyld bebisnäsa – många föräldrar kompletterar även med en snorsug som finns att hitta på apoteken.
- Bärsele eller sjal om du vill kunna bära mycket men ändå ha händerna fria.
- Babyskydd om bebisen kommer åka bil.
- Nappar för nyfödda – ett tips är att skaffa sådana som lyser i mörkret.
- Nappflaska och modersmjölksersättning om du vet att bebisen inte kommer amma.
- En färgglad mobil att hänga över skötbordet kan underlätta blöjbytena (bebisar gillar nämligen starka färger).
- En babysitter kan vara en lifesaver om du behöver ta en dusch eller sätta på en kaffe – många modeller funkar redan för nyfödda.
- En babymonitor är inget måste men kan vara bra att ha om du tror att bebisen ofta kommer sova i annat rum dit du inte hör eller ser.
- Amningskudde brukar vara praktiskt för både ammande och flaskmatande bebisar – den kan dessutom användas till en öm nyförlöst kropp att hitta bra vilopositioner med. En stor och mjuk kudde kan dock funka lika bra så vill du inte köpa ett kan du kolla vad som redan finns hemma.
Inköpslista till mamman som har fött
- Bindor modell större, typ dessa.
- Eventuellt menstrosor för minskande delen av avslaget.
- För den som ammar: mjuk amningsbehå, amningskupor/nursing pads, bröstvårtscreme, amningslinne och bröstpump.
- Mild tvål utan parfym och doft till kroppen - bebisen föredrar eau de förälder framför parfymer.
- Smärtlindring, exempelvis alvedon men även smärtlindrande salva för underlivet.
- Mjuka kläder som rymmer en post-gravidmage och som är enkla att amma i (om man tänkt göra det).
Mycket av bebissakerna vi nämner ovan är sådant som går att hyra eller köpa begagnat. Spjälsäng, babynest, kläder och amningskudde är exempel på prylar som ofta går att fynda begagnat. En hel del av det här brukar det också vara helt okej andrahandsvärde på om du sen vill sälja vidare. Vårt sista tips är att förbereda mat och fika som kan vänta på er i frysen när ni kommer hem med från BB – oändligt skönt att kunna plocka fram när energin blir låg och du behöver få i dig något snabbt.