Vilken mat ska man undvika som gravid?

food_to_avoid_image

Vad får man inte äta som gravid, hur var det med kaffe och vad är listeria? Här kan du läsa om kost för gravida, och framförallt vad man inte ska äta när man väntar barn.

Ibland kan det kännas som många pekpinnar, men det mesta går faktiskt bra att äta. Viss ost, fisk och kött kan innehålla bakterien listeria, parasiten toxoplasmos eller höga halter av miljögifter. Sen finns det andra saker som helt enkelt inte är bra för barnet i för stora mängder.
När du är gravid är det bra att äta hälsosam kost som täcker näringsbehovet för både dig och barnet i magen. Det kan du läsa mer om i vår artikel om bra kost under graviditeten. Men det finns som sagt livsmedel man bör vara försiktig med eller undvika helt.

Här är några saker att tänka på när det gäller mat och graviditet:

  • Begränsa kaffedrickandet
  • Ingen alkohol
  • Lakrits med måtta
  • Inte för mycket A-vitamin
  • Undvik rått, torkat eller kallskuret kött
  • Ät inte ost gjord av opastöriserad mjölk
  • En del fiskar från insjöar och Östersjön innehåller tyvärr alldeles för mycket miljögifter. Här finns mer information om vilken fisk du bör undvika och vilken du kan äta mycket av.

Koffein och graviditet: Hur mycket kaffe kan man dricka som gravid?

När det gäller kaffe så ska man som gravid försöka att inte få sig mer än 200 mg koffein per dag eftersom det kan påverka fostret. Håller du dig till 3 till 4 dl kaffe, eller fyra till sex muggar svart te om dagen - så kommer du inte upp till den mängden. Eftersom energidrycker ofta innehåller mycket koffein så kan det vara bra att vara lite försiktig med sådana också.

Hur mycket lakrits kan man äta som gravid?

En annan sak man ska ta det lugnt med är faktiskt lakrits. Du kan absolut äta lite, men Livsmedelsverket rekommenderar att du håller dig till max 50g lakrits om dagen.

A-vitamin och graviditet

När det gäller A-vitamin så behövs det för att graviditeten ska utvecklas normalt, och för barnets syn. Det finns i inälvsmat; lever, mjölk och matfett. I för stora mängder är dock A-vitamin skadligt och det finns misstankar om att den kan ge en viss ökad risk för fosterskador tidigt i graviditeten. Men varifrån du får din A-vitamin spelar roll. Äter du mycket grönsaker och rotfrukter som innehåller karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen kan du vara lugn - det går inte överdoseras. Vill du veta mer kan du läsa vidare i vår artikel om läkemedel och kosttillskott under graviditet.

Kan man dricka ett glas vin?

Nej, alkohol är något du ska avstå från att dricka helt under tiden du är gravid. Alkoholhalten i ditt blod blir nämligen densamma som i blodet som passerar över till ditt barn via moderkakan. Eftersom fostret är känsligare för alkohol än du, och även under konstant utveckling, så ska du undvika alkohol helt. Vi vet att många undrar om detta och har mer information om alkohol och graviditet här.

Toxoplasma och graviditet

Toxoplasmos är en sjukdom som orsakas av en parasit, den dör vid djupfrysning (minst -18 grader) och vid matlagning, över 65 grader.

Så undviker du toxoplasmos:

  • Undvik varje form av rått kött. Genomstek allt och tvätta skärbrädor och händer som varit i kontakt med rått kött.
  • Toxoplasma kan också finnas i kött som gravas, torkas eller kallröks, till exempel parmaskinka och salami. Vill du äta sådant kött kan du frysa det i tre dygn, då dör eventuella toxoplasmaparasiter.
  • Tvätta händerna noga om du grävt i jorden och ska laga mat därefter. Att vara noga med hygienen minskar dessutom risken för magsjuka.

Listeria och graviditet

Listeriabakterien, som kan ge infektioner som är skadligt för barnet i magen, växer till sig i kylskåpstemperatur och överlever i frysen. Den dör däremot om den tillagas och upphettas till minst 70 grader, det vill säga när det bubblar.

Så undviker du listeria:

  • Var försiktig med kallrökt eller gravad fisk och kött som börjar närma sig bäst-före-datum. I en vacuumförpackning kan bakteriemängden bli stor på några veckor. Nyförpackad mat går bra. Sushi som är gjord på färska råvaror går också bra att äta.
  • Skippa patéer, sallader och syltor från affärens delikatessavdelning – du vet inte hur och när de tillagats.
  • Låt bli mat som förvarats flera veckor i kylskåpet och sedan äts utan att först värmas upp.
  • Förvara tinade, frysta grönsaker och uppskuren melon i kylskåp och ät inom några få dagar.
  • Undvik alla mjölk- och ostprodukter som är gjord på opastöriserad mjölk. Läs på förpackningen om produkten är pastöriserad eller ej. Ordentligt upphettad ost är aldrig farlig att äta.

Vilka ostar är okej att äta under graviditeten?

Ostbrickan kan alltså vara lite besvärlig när man är gravid. Men det finns lite generella regler att kika på. Det går tillexempel bra att äta hårdost precis som vanligt; herrgård, parmesan, manchego osv.
Även förpackad fetaost, mozzarella, halloumi, keso och färskost är också okej eftersom de antingen hettats upp under tillverkningen eller tillverkats av pastöriserad mjölk.

Vilka ostar ska man inte äta som gravid?

Brieost, chevré, gorgonzola och annan mögel- eller kittost ska man låta bli som gravid. Undvik även färskostar som är gjord på opastöriserad mjölk. På Livsmedelsverket så hittar du de senaste råden om mat och graviditet.



Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska
SE_välkomstväskan_3x2

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!