När barnet ligger i sätesbjudning
Sätesbjudning, alltså att bebisen har vänt den lilla rumpan nedåt när det närmar sig förlossning, är ovanligt. Ungefär 3 % av alla barn lägger sig så, ofta blir man erbjuden ett vändningsförsök för att se om man kan få barnet att byta håll.
Att hitta rätt är inte alltid lätt. Det finns bebisar som inte lagt sig med huvudet nedåt i slutet av graviditeten. Att upptäcka att ens barn ligger i säte kan såklart kännas lite oroande, men barnet mår precis lika bra som om det haft huvudet nedåt och en sätesbjudning innebär inte automatiskt att barnet måste förlösas med kejsarsnitt om man inte vill. I de flesta fall brukar man bli erbjuden ett vändningsförsök.
Vilken är orsaken bakom sätesbjudning?
Man vet inte varför vissa barn inte vänt sig med huvudet nedåt när förlossningen närmare sig och det är heller inget som går att påverka själv. De flesta barn vänder sig i början av den tredje trimestern. Men det finns undantag och under besöken hos barnmorskan kommer hen upptäcka om barnet inte ligger rätt och man blir erbjuden att göra ett försök att vända bebisen. Det finns också bebisar som ligger i något som brukar kallas för tvärläge - vilket är precis som det låter, att den ligger på tvären (då görs alltid vändningsförsök eftersom det inte går att föda vaginalt med en bebis i tvärläge).
Läkaren kan försöka vända barnet
Anledningen till att man gärna vill försöka vända barn som ligger i säte innan förlossningen beror på att det blir lättare om huvudet är det första som kommer ut eftersom resten av kroppen då kan glida ut. Vändningsförsöket kommer göras av en läkare på en förlossningsavdelning någongång mellan vecka 36 och 38. Generellt så brukar man säga att ju tidigare man försöker vända, desto lättare går det - barnet är ju mindre vilket ger mer utrymme att svänga runt. Samtidigt har ju bebisen längre tid på sig att vända tillbaka om hen trivs bättre med huvudet upp. Det är inte säkert att försöket till vändning lyckas, vid ungefär hälften av gångerna kan man få komma tillbaka för ett nytt försök. Är det inte ens första barn så är chansen lite större att det lyckas. Det kan vara bra att veta att det finns omständigheter som gör att läkaren inte rekommenderar ett vändningsförsök.
Kejsarsnitt eller sätesförlossning – när huvudet inte kommer först
Ibland vill barnet som sagt inte ändra läge i magen utan håller sig till att ligga i säte, vilket gör att man måste ta beslut om barnet ska födas vaginalt eller med kejsarsnitt. Då kommer läkaren informera och ge en rekommendation utifrån varje enskild graviditet och dess förutsättningar om vilken typ av förlossning som blir bäst. Det kan kännas jobbigt och oroande att behöva ta beslut om något så stort, men båda alternativen är säkra förutsatt att det inte är några komplikationer som står i vägen för en vaginal förlossning.
Det är ändå så att det absolut vanligaste är att valet faller på kejsarsnitt, men för vissa landar det i en sätesförlossning, alltså en där stjärten och eller fötterna kommer ner genom förlossningskanalen först.
Det finns flera olika typer av sätesbjudning:
- Rent säte – stjärten nedåt och benen böjda eller sträckta upp mot ansiktet.
- Fot säte – barnet sitter med benen i kors.
- Fotbjudning – en eller bägge av barnets fötter kommer först.
Det kan vara bra att påminna sig - om ens barn vill ligga på tvären eller med huvudet upp - att de kommer att komma ut säkert och bra, på ett eller annat sätt. Det är naturligt att känna oro när ens barn inte ligger med huvudet nedåt, kanske kommer oro över vändningsförsök eller eventuella komplikationer upp - då kan det kännas bra att prata igenom med sin barnmorska för få svar på alla frågor. Kanske finns det också funderingar kring hur förlossningen kommer bli, och då kan en tanke att hålla sig i att det ju egentligen spelar mindre roll hur en bebis kommer till världen. Att den gör det - och att den kommer på ett tryggt och säkert sätt, vilket alla på förlossningen kommer göra sitt yttersta för att se till - är det som betyder mest.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor