Vad händer på förlossningen och BB?

givingbirth_2_image

Nu är bebisen på väg! Hugg tag i väskorna och styr kosan mot sjukhuset. Efter alla månader av väntan är det äntligen dags.

Det kan kännas lite overkligt att väntan är över, men rätt vad det är så kommer de där, ofta efterlängtade, tecknen på att det är dags. Oavsett om det är på grund av att värkarna satt igång, vattnet gått eller om det är för en planerad igångsättning så pirrar det ofta i magen - men innan man plockar med sig BB-väskan och beger sig till sjukhuset ska man ringa förlossningen.

Precis som att alla graviditeter skiljer sig åt så är ingen förlossning den andra lik. De flesta föder vaginalt, en del förlossningar slutar med kejsarsnitt medan andra redan i förväg är planerade med kejsarsnitt av olika anledningar - och så finns det såklart de som blir igångsatta. Men att få en generell bild av vad som troligtvis kommer hända när man kommit in kan vara skönt, framförallt för att ha ett hum om vad man kan förvänta sig när man ska föda barn.

Inskrivning och undersökning

Väl på sjukhuset får man träffa en barnmorska och undersköterska. De kommer börja med att mäta den gravidas blodtryck och puls, man pratar om värkarna - när de började och hur långt mellanrum de har. Barnmorskan känner på magen för att ta reda på hur barnet ligger och kontrollerar om vattnet gått. Bebisens puls kollas genom en CTG-undersökning då ett band med sensorer sätts på magen, det gör att man kan se barnets hjärtrytm och när det är dags för nästa värk. På så vis kan barnmorskan bedöma hur bebisen klarar värkarna och hur den mår därinne. Efter det görs, om det är aktuellt, en vaginal undersökning för att se hur öppen livmodertappen eventuellt är.

Är det så att det är lite för långt mellan värkarna kan man få åka hem igen i väntan på att de ska dra igång på riktigt. Men är de tillräckligt täta och barnmorskan bedömer att förlossningen dragit igång skrivs man in och får komma till ett eget förlossningsrum. 

Vem jobbar på förlossningen?

Barnmorskan och undersköterskan är de första man möter när man kommer till förlossningsavdelningen. I det första mötet så får den som föder ställa frågor eller komma med önskemål inför förlossningen och prata om smärtlindringen.
Finns det ett förlossningsbrev eller en förlossningsplan med önskningar och förväntningar inför förlossningen lämnas det över till barnmorskan. Förutom att det är bra att personalen på sjukhuset vet om det är något speciellt du vill eller behöver, så är poängen med brevet att finnas där med information om förlossningen tar tid och personalen behöver byta skift. Då kan nästa barnmorska få del av samma information. Det är ju inte säkert att man är så pigg på att behöva förklara och berätta om önskemål efter några timmars värkarbete.

Men det är inte bara barnmorskan man träffar. Under en förlossning finns en undersköterska med, eller på sina håll har man två barnmorskor. Barnmorskan har hand om den som föder så länge allt är normalt. Är det något som avviker eller om det uppstår en komplikation vid förlossningen så kallar man på en förlossningsläkare. En narkosläkare finns där för epidural/spinalbedövning och står redo om situationen skulle utvecklas mot ett kejsarsnitt. Det finns också en barnläkare på plats för de förlossningar man misstänker att barnet är lite medtaget, eller om det är ett barn som kommer tidigare än väntat. Förutom all denna personal får man ganska ofta träffa studenter inom de olika yrkeskategorierna.

Förlossningsarbetet

När inskrivningen är klar och man fått komma till ett förlossningsrum så har man troligen regelbundna värkar och där kan man ibland få möjlighet att ta ett varmt bad eller dusch för att slappna av och lindra smärtan. Barnmorskan kommer vara med så mycket man som blivande förälder vill under förlossningens aktiva fas. Förlossningens förlopp kontrolleras hela tiden och man har koll på att barnet och den som ska föda mår bra. Barnmorskan känner efter hur öppen man är och kan hjälpa till att välja rätt typ av smärtlindring om det behövs. Känns det inte bra med den barnmorska man fått har man rätt att be om att få byta.

En barnmorska kommer fungera som en guide, expert och lyssnare. Någon att be om stöd och råd. Det är viktigt att berätta om något inte känns rätt. Ingen förväntar sig att man i förväg ska veta hur en förlossning kommer bli och hur man kommer reagera, att agera efter nya önskemål från den som föder eller dess eventuella partner är personalen på förlossningen vana vid. Under utdrivningsskedet, där man krystar aktivt, kommer barnmorskan inte lämna er utan finnas där hela tiden.

Partner eller närstående under födseln

Under förlossningen kan partner, eller den som följt med som stöd, vara en stor tillgång för alla genom att ingjuta lugn och trygghet genom hela förloppet. Dels är det ofta hen som känner den som föder bäst av alla och kan stötta, hjälpa till att hålla rädslan för smärtan på avstånd och vara ett språkrör. Men att också kunna vara aktiv och delta genom att ställa frågor, ge närhet och massage, badda en svettig panna och hjälpa till att påminna om att byta ställning och andas avslappnande. Att vara där på alla plan för den som föder gör att förlossningsarbetet ofta blir enklare och känns mer som ett intimt samarbete hela vägen till dess barnet kommer.

Ett annat område där man som partner kan bidra mycket är att se till att fylla på med energi. Det kanske låter trivialt, men det är viktigt, framförallt om det blir en utdragen förlossning.

Bearbeta erfarenheten

Efter förlossningen är det bra att prata igenom det som har hänt. Det är en viktig del av förlossningsprocessen och det känns ofta tryggt - då kan man ställa frågor om det som hände och hur man upplevde det. Man får förlossningsjournalen och kan på så sätt få en klarare bild av hela upplevelsen. Att kunna prata igenom den när allt är färskt kan också vara en viktig del som förberedelse inför en eventuell nästa förlossning - även om det kan kännas helt uteslutet nu. Det är mycket fokus på den födande kvinnan och barnet under förlossningen och så ska det vara. I samtalet efteråt finns det plats även för den partner som också blivit förälder. Att se sitt barn födas är en stark känslomässig upplevelse.

Har allt gått som det ska, barnet mår bra och undersökts av en barnläkare kan man efter sex timmar åka hem med bebisen och påbörja livet som den nya lilla familjen i hemmet - då får man komma på återbesök efter några dagar.

BB-avdelningen och vem som jobbar där

De flesta väljer att stanna lite längre, framförallt om det är första barnet - standard är då två dygn. Då får man komma till BB (som står för det lite ålderdomliga barnabördshus) där man kan få hjälp med till exempel amning eller om det behövs vård efter eventuella komplikationer vid förlossningen. På BB-avdelningen finns barnmorskor, undersköterskor och läkare - se till att ställa de frågor och funderingar som dyker upp om blöjbyten, matning, avslag eller hur man ska tänka om det känns läskigt att gå på toaletten efter förlossningen

Det är lite olika beroende på vilket sjukhus man föder, om eventuell partner eller närstående får bo kvar med mamma och barnet. Har bebisen haft lite bråttom och fötts för tidigt eller behöver lite extra vård och tillsyn den första tiden finns en neonatalavdelning dit bebisen får komma.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!