Allt om foglossning (bäckensmärta) under graviditeten
Att ha ont i bäckenet under graviditeten – så kallad foglossning – är vanligt. Det kan vara skönt att veta att även om det känns jobbigt så finns det saker man kan göra för att lindra besvären.
Vi har pratat med barnmorskorna Anna och Sofie om bäckensmärta (foglossning) och ryggont under graviditeten. De hjälper oss reda ut vad det beror på och ger råd om vad man kan göra åt det.
Hur vanligt är ryggbesvär under graviditeten?
Mer än hälften av de gravida vi träffar menar att de under något tillfälle i sin graviditet haft problem med, eller upplevt, ländryggssmärta och bäckensmärta. Det finns de som bara får små besvär, medan andra kan känna stark smärta och få stora problem, varför det är så kommer vi till. Man har i undersökningar sett att just smärta i ländrygg och bäckenbotten utgör den största faktorn till sjukskrivning under graviditeten. Det är också vanligt med smärta i korsrygg och över rumpan.
Vad är det som händer i kroppen?
Det som händer rent fysiologiskt med kroppen i en graviditet är att det sker en uppluckring av bäckenets ligament på grund av den ökande mängden hormoner i kroppen, bland annat östrogen, progesteron och relaxin. Bäckenet och ligamenten behöver anpassas, först till graviditeten och sen till förlossningen där barnet ska kunna rotera nedåt och förlösas. Bäckenet behöver helt enkelt vara i form för att släppa igenom ett barn och uppluckringsprocessen sker hos alla som är gravida - även om långt från alla upplever den smärtsam.
Går det att förebygga att man får ont i ryggen som gravid?
För att på bästa sätt kunna förebygga, lindra och behandla olika typer av ryggsmärta så är det väldigt viktigt att den som är gravid får information om den anatomiska förändringen som oundvikligen kommer ske i rygg och kropp. Har man haft besvär i en tidigare graviditet är det bra att vara uppmärksam på symtom och se till att ta hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut tidigt. Man vet också att aktivitet och träning gynnar den gravida kroppen och den förändring som kommer med en graviditet. Träning och fysisk aktivitet rekommenderas för alla gravida i cirka 30 minuter per dag för att hjälpa kroppen och minska risken för komplikationer.
När man tittar på bakomliggande riskfaktorer för att utveckla ryggsmärta under graviditeten så har man sett en ökning hos de som har ett tyngre arbete och en hög fysisk arbetsbelastning. En ökad risk syns också hos de som tidigare haft ländryggs- eller bäckensmärta och är det så att man i samband med just en graviditet haft ont i ländryggen så vet man att det påverkar risken att utveckla smärta under en ny graviditet. Tidigare trauma, gravida som väntar fler barn, dålig ergonomi och de med en nedsatt fysik innan graviditet har också en högre risk att få besvär.
Varför får man så kallad foglossning?
Alla gravida går ju igenom processen av att bäckenet blir mjukare och rörligare, att det luckras upp för att kunna föda ut ett, eller flera, barn. Men det är först när det gör ont eller ger besvär som man brukar kalla det för foglossning. Varför vissa får det och andra inte är svårt att ge ett tydligt svar på eftersom forskarna har svårt att finna en grundläggande orsak till varför det gör ont. Men en kombination av hormonella och kroppsliga orsaker brukar man säga. Så att bäckenet luckras upp tillsammans med en trött kropp, överrörliga leder, viktökning och ett tryck från det växande barnet väger in i varför man får foglossning.
Hur känns foglossning (bäckensmärta)?
Det är mycket individuellt, men generellt så känns foglossning vid blygdbenet och i resten av bäckenet ofta som värst när man; går fort, tar långa steg, går i trappor, vänder sig i sängen eller när man ska ta sig upp från en stol. Andra signaler är smärta vid rörelse med benet åt sidan, att man får en släpig eller vaggande gång, svårt att bära tungt eller att kunna lyfta saker överhuvudtaget. De flesta känner smärta på kvällen, när man varit aktiv en hel dag. På flera sätt kan alltså bäckensmärta påverka det dagliga livet och även förmågan att kunna arbeta.
Hur tidigt kan man få foglossning?
De flesta som får foglossning brukar känna av det i mitten av sin graviditet, men det kan börja tidigare. Sen finns det andra som upplever smärta först under sitt värkarbete samt under tiden på förlossningen. För de flesta som haft besvär så återgår bäckenet till sitt normala tillstånd runt fyra till tolv veckor efter förlossningen, men det finns de som kan behöva dras med problem upp till sex månader efter bebisen kommit.
Har ni några tips mot foglossning?
- Försök att undvika ensidig belastning, till exempel att stå med tyngden på ett ben och att gå i trappa. Ta hellre hiss och rulltrappa om det går.
- Att gå promenad med foglossning går bra, men lyssna på kroppen och gå inte så långt och ta korta steg i lugnt tempo, undvik ojämna underlag. Använd gärna stavar eller kryckor vid behov och skor med sviktande sula.
- Sitt ner och ta på strumpor och skor.
- Variera arbetsställning ofta och se till att ta pauser.
- Undvik att bära och lyfta i onödan.
- Att resa och sätta sig med benen samlade. Man ska också försöka göra detta när man kliver i och ur bil.
- Är det jobbigt att vända sig i sängen kan det hjälpa med en glansig pyjamas och glansigt lakan.
- När man sitter kan ett stöd i svanken avlasta och kännas skönt.
- Ligger man på sidan, i till exempel säng eller soffa, så kan det avlasta att ha en kudde mellan knäna eller underbenen.
- Försöka korrigera hållningen genom att, när man står still, ha tyngden en liten bit framför mitten av foten.
- Använd ett foglossningsbälte för smärtlindring. Barnmorskan kan hjälpa vidare med att skaffa ett, det är viktigt att det blir rätt storlek så att man får optimal effekt och stöttning.
- En annan typ av smärtlindring man kan prova är TENS.
Vad beror det på om man får ont i svanken/ländryggen som gravid?
Det är väldigt vanligt att ha ont i ryggslutet när man är gravid och även om det känns jobbigt så kan det vara skönt att veta att ländryggssmärtan inte är farlig. Ont i ryggen under senare delen av graviditeten kan man koppla till att den växande magen blir större och tyngre vilket ger en belastning på ländryggen. Mellan 50 till 70 procent beskriver att de haft en ländryggssmärta under graviditeten. När det gäller orsaken bakom ländrygg/svanksmärta så finns det flera; hormoner, felbelastning, ändrade vanor i sitt rörelsemönster är de vanligaste. Som vi berättat så mjukar hormonerna upp ledband och ligament vilket kan ge en förändring i kroppshållning, man kan bli överrörlig och belasta kroppen fel. Kroppstyngden, men också tyngdpunkten, kommer oundvikligen förändras och ju längre graviditeten går så flyttas tyngdpunkten längre fram. Vilket också kommer påverkar kroppshållningen. En ökad vikt och en mage som tar plats gör att kroppen används på ett annat sätt och det är lätt att missa att variera sina aktiviteter eller olika ligg- och sittställningar i vardagen.
Vad har ni för tips för en öm ländrygg?
- Att korrigera kroppshållningen och försöka lägga tyngden något framför mitten av foten.
- Att ha ett stöd i svanken när man sitter kan kännas skönt
- Variera arbetsställning ofta och försök att komma ihåg att ta pauser.
- Undvik att bära och lyfta i onödan.
- Ligger man ner på sidan kan man testa att ha kuddar mellan knän/underben för att avlasta.
- Om man står mycket kan man vila ryggen genom att stå-sitta på ryggstödet på en stol eller luta ryggen mot en vägg.
- Som smärtlindring kan man prova TENS.
Varför får många ont i svanskotan som gravida?
Det kan låta konstigt, men det är faktiskt så att svanskotans position kan påverkas under graviditeten, vilket kan göra att man får ont. Orsaken är ju igen hormonerna som går in och skapar en större rörlighet i leder och hos bäckenmusklerna. Det är inte helt lätt att skilja mellan foglossning och svanskotssmärta, de ger nämligen ofta samma symptom.
Finns det något att göra åt en öm svanskota?
Bäckenbottenträning är en stor del men det bästa tipset är att avlasta genom att ha ett mjukt underlag när man ska sitta ned. En mjuk kudde med minnesskum eller en sittdyna med hål i mitten som gör att svanskotan inte belastas är det allra bästa. Såna finns på apoteket. Det går även att vid en öm svanskota att få hjälp genom massage, osteopati och specifik träning där man vill försöka lugna ned nervsystemet runt svanskotan och de leder i bäcken och ländrygg som påverkar den. Denna behandling är inget man ska gissa sig till själv, utan har man problem så ber man barnmorskan om hjälp. Hen kan hjälpa till att hitta en sjukgymnast som tar fram en behandlingsplan som är personligt utformad.
Vad vet man om risken för framtida besvär efter haft smärta i ryggen vid sin graviditet?
Vi tycker det är viktigt att veta att de flesta faktiskt upplever en minskad smärta redan de första veckorna efter förlossningen, men det finns de som får kvarvarande besvär. Är det så att problemen inte släpper så kan barnmorskan hjälpa en vidare till en fysioterapeut/sjukgymnast.
Finns det något speciellt man bör vara uppmärksam på när det kommer till ryggont under graviditeten?
Smärta i ryggen är i sig inte farligt för den som bär barnet eller för barnet själv, men det är viktigt att den som är gravid får rätt hjälp och verktyg att hantera och underlätta situationen. Att prata med barnmorskan och få hjälp av professionell personal är viktigt. Hos vissa behövs en sjukskrivning, andra kan fortsätta arbeta men kan behöva anpassa eller omfördela arbetsuppgifter. Sedan är det viktigt att inte glömma att ryggsmärta kan man känna i starten av förlossningsarbetet och det är bra att ha koll på skillnaden mellan förlossningssmärta och vanligt ryggont. Förlossningssmärta är en intensiv smärta som kommer i intervaller men precis i starten kan det vara just en känsla av ryggont och kan liknas lite med mensvärk i ländryggen. Så i början av förlossningen kan man alltså komma att känna just ryggont som sedan övergår till en molande mensvärk. Men den största skillnaden är som sagt att det är en smärta som kommer i intervaller och att man känner att livmodern drar ihop sig.
Vi vill verkligen trycka på vikten av att ta hjälp om man har problem. Lider man av foglossning och ryggsmärta behöver man hjälp och stöd för att kunna hantera sin vardag. Att gå omkring och ha ont kan vara psykiskt påfrestande och den som är gravid har tillräckligt mycket att göra med att skapa ett litet liv. Så bagatellisera inte smärtan utan man ska prata med sin barnmorska för att hen ska kunna hjälpa till på bästa sätt!