Viktuppgång som gravid

essity5960_desktop

Att bli gravid betyder ju att man kommer gå upp i vikt, det är en del av processen och behövs för att bebisen ska kunna utvecklas. Hur många extra kilon som dyker upp är individuellt - men trots det så kan man undra över vad som är ”normal” viktuppgång som gravid. Dessutom kan allt fokus på vikten skapa obehag, vad gör man då?

Att husera ett växande foster inuti kroppen innebär ju att den kommer bli större, det är oundvikligt. Men ibland kan det kännas som att det blir väl mycket fokus på det här med hur gravidkroppen ser ut eller hur mycket som är en normal viktuppgång, både från en själv och omgivningen. Helt plötsligt kan personer i ens omgivning komma med åsikter om magens storlek, och helt ogenerade frågor om hur mycket en gått upp i vikt kan poppa upp lite varstans ifrån. Den som råkar ut för det får vänligt men bestämt säga ifrån om det inte känns okej. Det finns heller ingen anledning som gravid (eller annars heller för den delen) att väga sig stup i kvarten. Barnmorskan kommer följa ens viktkurva i samband med besöken eftersom det finns vissa hälsorisker med att gå upp för lite eller allt för mycket, men hemma kan man faktiskt stoppa vågen långt in i garderoben om det gör en stressad.

Hur mycket ska man som gravid gå upp i vikt?

Det finns som sagt ingen anledning att stirra sig blind på vågen men det som kan vara bra att känna till är att under- eller övervikt under graviditeten följer med vissa risker, som exempelvis ökad risk för infektioner och för tidig förlossning. En väldigt snabb viktuppgång under kort tid kan också vara ett tecken på havandeskapsförgiftning så det vill man hålla lite extra koll på. Sen vet man också att det finns ett samband mellan vikten under graviditeten och barnets födselvikt. Det här sambandet varierar dock beroende på hur vikten såg ut innan man blev gravid. I praktiken innebär det att den som är underviktig behöver en större viktökning än någon som är överviktig. Hur mycket som är en bra ungefärlig viktuppgång beror alltså helt på hur mycket man vägde innan. Även genetiken spelar faktiskt roll när det kommer till vikt så strunta i att jämföra ökning i antal kilo med andra eller googla viktkurvor för gravida och prata istället med barnmorskan om du känner dig osäker.

Kan man gå ned i vikt under graviditeten?

I början av en graviditet är det inte helt ovanligt att man kan gå ner något kilo eller två om man mår illa och kräks mycket. Är illamåendet så kraftigt att det inte går att få i sig näring så ska man prata med barnmorskan, det finns nämligen läkemedel att få då.

Hur mycket ska man äta som gravid?

Nej gravida behöver inte äta för två, men det behövs mer näring än annars. Det är inga dubbla portioner vi pratar om, under första trimestern så räcker det med ungefär en frukt extra om dagen. När andra trimestern börjar kan man lägga till ungefär ett mellanmål (exempelvis lite yoghurt och en smörgås) och mot slutet av graviditeten så kan två mellanmål och en extra frukt vara lagom. Lyssna ärligt på kroppen och dess signaler, behöver du äta mer för att stilla hunger eller illamående så är det så. Sen är det ju såklart lika viktigt som alltid att tänka på vad man äter, har man en craving på ett kilo lösgodis varje dag så är det bättre att försöka välja något mer näringstätt. För den som drabbas av gravditetsdiabetes är det såklart viktigare att tänka på kost, där kommer barnmorskan vara ett bra stöd.

Vad väger en graviditet?

I slutet av graviditeten utgör barnet cirka 3,5 kilo av viktökningen (eller mer om man väntar tvillingar såklart), men det är mycket annat i kroppen som väger också. En hel del av de extra kilona består av vätska och blod, men även moderkakan, brösten (nästan 1 kg tyngre!), livmodern och fostervattnet gör att en väger mer. Sen ökar man också i fettdepåerna vilket bland annat behövs för den som tänkt amma sen – det har naturen tänkt ut på ett bra sätt.

Om viktuppgången skapar psykiskt obehag

Anledningen till att barnmorskan följer vikten på kontrollerna är alltså inte för att hen har några kosmetiska åsikter kring hur kroppen ser ut utan helt enkelt att man vet att det följer vissa risker med att gå upp för mycket eller för lite under graviditeten. En del tycker att det känns spännande att väga sig hos barnmorskan för att se vad som har hänt sedan sist, men för andra kan det känns jobbigt att behöva bli påmind om hur kroppen förändras. Vi har helt enkelt lite olika relation till det här med kroppen, vikten och hur bekväma vi är med att väga oss inför andra. Det ska däremot aldrig kännas som att man går dit och blir bedömd, utan tanken är ju att få ett professionellt stöd under resan mot att bebisen föds, och att möjligheten finns att få hjälp av exempelvis en dietist om det skulle behövas.
Skulle det vara så att det här med vikt och mat är väldigt laddat så är det bra att berätta om det för barnmorskan, redan på inskrivningssamtalet. Hur graviditeten påverkar en pågående eller tidigare ätstörning är nämligen lite svårt att veta. En del kan faktiskt må bättre rent generellt och då kan ätstörningsproblematiken minska, men för andra kan problemen istället triggas igång under graviditeten. Det är inte alltid som mödravården ställer frågor om detta, och det finns därför en risk att hamna mellan stolarna. Har man tidigare fått behandling och vet vad som hjälpt ska man vara tydlig med att be om att få samma hjälp igen. För den som absolut inte vill prata med sin barnmorska så går det att vända sig till stödlinjen hos Frisk och Fri som jobbar med ätstörningar.

Fokusera på att må bra

Istället för att tänka för mycket på vad vågen visar eller hur kroppen ser ut så är vårt absolut bästa tips att helt enkelt försöka fokusera på att göra sånt kroppen – och knoppen – mår bra av. Exakt vad det är får man känna efter själv men man vet att exempelvis frisk luft, promenader, bra musik, god mat, att umgås med vänner eller att få beröring från någon en tycker om stimulerar kroppen och psyket på ett positivt sätt. Att helt enkelt försöka få en daglig dos av sådant som gör en glad, ta hand om sig själv och låta sig förundras över kroppens fantastiska sätt att bygga en ny liten person istället för att oroa sig över extra kilon på en kropp i förändring.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!
Anna och Sophie
Anna Falkenström, Sofie Gustafsson
legitimerad barnmorska