Urinvägsinfektion som gravid
Urinvägsinfektion, också kallad UVI, är en ganska vanlig åkomma hos både barn och vuxna. Men gravida har lite större risk att drabbas och ja, det kan faktiskt bli farligt för både den som bär barnet och för bebisen i magen om det inte behandlas.
Hur känns en urinvägsinfektion?
En urinvägsinfektion hos den som är gravid kan kännas igen på ett eller flera symptom:
- oprovocerade sammandragningar
- smärtor i nedre delen av magen
- sveda eller brännande känsla när man kissar
- strimmor av blod eller slem i urinen
- behov av att kissa ofta
- illaluktande urin
Den där känslan av att kissa taggtråd eller småsten är ganska typisk för just urinvägsinfektion och en signal på att allt inte står rätt till. Men för gravida är faktiskt de vanligaste tecknen sammandragningar som kommer utan att man har ansträngt sig, eller att man känner smärtor i magen. Andra mer diffusa tecken, som konstant kissnödighet, kan vara svårare att urskilja eftersom det kan röra sig om vanliga gravidbesvär, oftast helt ofarliga. Sen kan det för ett fåtal dessutom vara så att urinvägsinfektionen inte ger några som helst symptom.
För att verkligen hålla koll så att ingen UVI går oupptäckt så får gravida lämna prov under de regelbundna barnmorskekontroller, man kikar då om det finns bakterier i urinen. Dyker det upp misstankar om att något inte står rätt till, till exempel på grund av sveda eller magsmärtor så ska du inte vänta på nästa besök utan höra av dig till din barnmorskemottagning eller förlossningsklinik på en gång för rådgivning. Bättre att lämna ett prov för mycket!
Hur kan en urinvägsinfektion påverka graviditeten?
Att gå med obehandlad urinvägsinfektion som gravid är inte bra då det bland annat kan leda till en infektion i njurarna. En obehandlad infektion kan också öka mängden sammandragningar, vilket i sin tur kan trigga förlossningsvärkarna att starta för tidigt. Men om behandlingen sätts in tidigt finns ingen anledning till oro, då är risken för att den påverkar den som bär barnet och bebisen i magen väldigt liten.
Varför får man UVI och finns det något man kan göra för att minska risken?
De flesta kvinnor har säkert under sin uppväxt fått höra många olika råd för att undvika UVI. Att inte sitta med kalla badkläder, ha trosor i naturliga material och inte åtsittande byxor är klassiker. Torka sig framifrån och bakåt, undvika starka tvålar och inte tvätta sig för ofta, men se till att både kissa och tvätta sig innan/efter sex och att dricka mycket vätska är andra råd som säkert känns igen. Alla dessa råd är förstås bra att följa, men det som oftast orsakar infektionen är att man inte kan - eller hinner - tömma kissblåsan ordentligt. Det gäller oavsett om man är gravid eller inte. Skillnaden som gravid är ju att det ligger en liten bebis som trycker mot blåsan. Det blir då svårare att kissa ut allt och bakterierna ser sin möjlighet att växa till. Även om det inte är någon garanti för att slippa infektion så är det alltså bra att sitta en stund extra och verkligen försöka kissa klart ordentligt – även när det står en bankande treåring eller en stressad sambo utanför dörren.
Gravida kan också få urinvägsinfektion på grund av att hormonbalansen blir annorlunda, vilket bland annat gör att det tar längre tid för urinen att ta sig från njurar till urinblåsa. Det viktigaste du kan göra själv är helt enkelt att gå på barnmorskekontrollerna och vara uppmärksam på symptom.
Är man en av dem som haft oturen att dragits med mycket urinvägsinfektioner kan det vara bra att nämna det för barnmorskan på inskrivningssamtalet, det kan vara så att det blir tätare mellan proverna som ska lämnas för att hålla extra koll.
Vilken behandling mot urinvägsinfektion får man som gravid?
För någon som inte är gravid kan en urinvägsinfektion ofta självläka, men för den som är det rekommenderas alltid behandling, helt enkelt för att undvika eventuella komplikationer. Det som skrivs ut är antibiotika, eftersom det tar kål på bakterierna i urinblåsan. Till gravida skrivs en speciellt sorts antibiotika ut, en som är godkänd att ta under graviditeten och som inte skadar bebisen. Det är en effektiv behandling och när man är klar med kuren så görs också en uppföljning efter en eller två veckor för att se så infektionen verkligen försvunnit. Upplevs behandlingen inte göra susen utan att besvären kvarstår, eller blir värre, så ska man kontakta vården. Det kan vara så att upprepade kurer eller förebyggande behandling av antibiotika behövs.
Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska