Välja namn till barnet
Maja, Ture, Otto, Rita, Amir…att välja namn till sitt barn är spännande, utmanande och ibland nästan omöjligt. Det ska hålla genom åren och tåla slitage från tjatiga föräldrar och bästa vänner. Men känn ingen press… Här kommer några tips som kanske kan hjälpa.
Att namnge sitt barn efter en släkting eller framgångsrik person har historiskt sett varit väldigt vanligt. Numera inspireras vi också av kändisar och fiktiva karaktärer - att namnet Elsa toppat listorna som ett av de mest populära flicknamnen i flera år är nog ingen slump. En del föräldrar har valt namn innan födseln medan andra väntar tills efter. Oavsett vilken typ av förälder man är i den frågan så brukar det här med namn uppta ganska mycket av ens funderingar. Det är ju också ofta en fråga som nära och kära kan prata - och tycka - mycket om. Vilket inte är så konstigt kanske, ett namn är ju ett sätt att konkretisera och göra en individ av den lilla som väntar inne i magen.
Tips när du väljer namn till ditt barn
- Om du gärna vill göra en favoritfaster eller morfar lite extra glad, men kanske inte är så förtjust i deras namn - eller namnförslag - kan du använda det som andra- eller tredjenamn, eller se om det finns en modernare eller omskriven variant av namnet.
- Kika igenom listor på namntoppen – inte bara de som är aktuella just nu eftersom många andra gör samma sak, utan titta också på de kill- och tjejnamn som var populära för flera år sedan. Där kanske du till och med kan gräva fram ett för åldern ovanligt barnnamn.
- För den som väntar tvillingar så kan det vara fint att tänka på om barnens namn passar tillsammans (utan att för den skull låter för lika så att namnen förväxlas).
- Tänk på att ett namn som låter gulligt till en bebis kanske inte känns lika passande till en vuxen.
- Det kan vara en bra idé att kolla upp betydelsen av de namnförslag du har till ditt barn.
- Finns det risk för jobbiga associationer eller taskiga kommentarer så kanske det är en idé att överväga annat namn. Vissa barnnamn är också enklare än andra att komma på tröttsamma öknamn till.
- Känns det viktigt att namnet funkar internationellt så är det bra att ta med det i beräkningen – både hur namnet uttalas och vad det exempelvis betyder på engelska eller något annat språk som ni har i släkten.
- Fundera över hur namnet låter när du säger det högt, och hur det harmoniserar med efternamnet. Hur blir initialerna?
- Vill ni komma bort från klassiska pojknamn eller flicknamn så finns det en mängd olika könsneutrala unisex-namn att botanisera mellan också.
- Om efternamnet är långt och/eller ovanligt kan det vara bra att välja ett kort och enkelt förnamn. Svårstavade namn kan inte sällan bli ganska påfrestande för den som bär det – att ständigt bli felstavad och behöva korrigera är ofta tröttsamt i längden.
- Gå igenom släktträden, kanske finns det några fina namn där?
- Ett annat tips är att kika igenom kalendern och se vilka som har namnsdag. Kalendern är en källa till många namn men du kanske också har några speciella datum som betyder extra mycket? Se vem som har namnsdag då, kanske är det ett namn du gillar.
- Är ni flera föräldrar med varsitt favoritnamn och där ingen vill ge med sig? Ett tips är då att släppa samtliga av favoritförslagen och börja om på nytt för att försöka hitta en gemensam favorit.
- Har ni kört fast? Pausa namnfunderingarna ett tag och ta upp det lite senare igen, ofta kan låsningar släppa om man slutar tänka på det ett tag. Barnet behöver inte heller ha sitt namn registrerat hos Skatteverket förrän det blir tre månader gammalt - så det finns gott om tid att testköra lite olika och se vad som känns bra.
Läs mer om populära pojknamn och flicknamn i Namnguiden