Vad och hur mycket ska ett barn äta per dag?

essity6955_desktop

Så var det dags att göra de där smakportionerna lite större för att tillslut låta dem bli till riktiga portioner. Men hur ser den vägen ut? När behöver ett litet barn börja äta fast föda, vilken mat ska jag ge min 8-månaders bebis och hur mycket ska ett barn äta? Det reder vi ut här. 

Hur ofta ska en 8-månadersbebis äta vanlig mat?

Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning kan vara en stor näringskälla länge. Men från det att bebisen blivit sex månader så behöver man så smått börja komplettera med näring och energi från annat håll. Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring en bebis runt 8-månader behöver och därför kan en del (men inte alla) måltider fortfarande bestå av amning eller flaska om ni vill. Sen finns det såklart inga exakta regler - varje barn brukar ha sin egen takt. Eftersom det handlar om att successivt öka smakportionerna så att de sen blir till riktiga portioner så brukar det falla sig ganska naturligt att en bebis som älskar mat snabbare övergår till vanlig mat än en bebis som är väldigt fäst vid bröst eller flaska. Du kan ha som riktlinje att när bebisen är runt ett år så behöver den ungefär två huvudmål och några mellanmål om dagen. Till frukost och kvällsmat kan man ge bröstmjölk, bröstmjölksersättning, gröt eller välling.

Hur mycket ska ett barn äta?

Det finns inga exakta regler kring hur mycket små barn bör äta vid varje måltid eftersom det varierar väldigt mycket mellan olika barn. Låt barnets aptit styra här, du kommer märka när det inte vill ha mer. För den som ammar och vill fortsätta med det går det också fint att ha amning som komplement så länge en själv och bebisen trivs med det, det finns nämligen ingen tidpunkt när man måste sluta att amma. 

Tips på en bra kostcirkel för barn

Matpyramiden och kostcirkeln kanske verkar lite gammeldags, men den kan ge en bra känsla om vad ett barn behöver för att växa och må bra. För det man kan tänka på när det kommer till den klassiska tallriksmodellen är att barnet ska få i sig en varierad kost av kolhydrater (ex ris, gröt, potatis, pasta, bröd), proteiner (ex ägg, mjölkprodukter, fisk, kött, baljväxter och linser) och grönsaker. Och gärna frukt till efterrätt. Att äta varierat är nämligen inte bara viktigt för att barnet ska växa ordentligt, det spelar också roll för immunsystemet. Sen låter ju det bra i teorin, men när verkligheten knackar på kan man ju konstatera att det är rätt sällan som barn äter allt det man ställer fram till dem. Ibland accepterar de bara pasta och ibland bara frukt. Men vet du, det är faktiskt helt okej ibland! För du kan tänka på tallriksmodellen och en varierad kost som vad barnet behöver få i sig över tid – inte nödvändigtvis vid varje måltid. Det man också kan tänka på är att gröt- eller vällingmålen inte blir fler än totalt tre stycken per dag. Fler tips och råd om barns mat hittar du här.

Har du en liten som inte är speciellt intresserad av det här med mat? Du är inte ensam. Blir matvägran  för stor och barnet inte går upp i vikt som det ska behöver man prata med sin BVC för att få hjälp, men att barn kan vara lite selektiva med maten ibland gör inte så mycket. Även om det kan vara svårt så är det bra att inte försöka jämföra sitt barn med andra och att inte stressa upp sig för mycket, det finns också lite tips att ta till för att göra middagen lite roligare – för alla inblandade.

Plockmat ett roligt sätt för barnet att testa ny mat

Successivt kan man också tänka på att börja ge mat som har lite grövre konsistens eftersom barnet behöver vänja sig vida att tugga. Plockmat i olika skålar brukar kunna vara ett roligt sätt för barnet att testa ny mat (mjukkokta till en början och med mer textur ju äldre barnet blir). Att äta själv tränar också finmotoriken och kan göra måltiden lite lättare för föräldrarna. Sen kan det i början vara mer som att de flesta bitarna mest flyttas runt i munnen för att sen spottas ut - men ge inte upp! Rätt vad det är så faller de motoriska pusselbitarna på plats och barnet kommer på hur man tuggar.

Tips på nyttiga mellanmål till barn

Behöver du tips på något du kan ge till din bebis som är hyfsat snabbt och enkelt att hala fram? Testa då exempelvis:

  • Mjukt bröd med leverpastej eller hummus. Variera gärna spannmål – bröd som också innehåller havre får exempelvis mindre gluten i sig än helt vetebaserade bröd vilket är bra för att vänja små magar vid gluten långsamt. 
  • En halv banan - kommer dessutom i smart förpackning
  • Äggröra
  • Färskost med mosad avokado
  • Äpple skuret i bitar (koka så det blir mjukt nog i början)
  • Morotsstavar (även här ska de kokas mjuka till en början)


Faktagranskad av Carina Saunders, Barnläkare och forskare inom tarm, kosthållning och allergi hos barn

Carina Saunders
Carina Saunders
Barnläkare och forskare inom tarm, kosthållning och allergi hos barn