Kom ut och lek!
Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder - orden man själv ogillade som barn är nu de man själv glatt står och deklarerar för sina egna. Av en god anledning: stoj och stim ute i friska luften är ofta det bästa botemedlet mot dåligt humör hos stora och små. Men det finns dessutom fler bra skäl till att låta barnet leka utomhus.
Att det är nyttigt med frisk luft har man alltid hört, och det finns rapporter som stödjer det då de visat på färre infektioner hos både barn och personal på förskolor som har mycket verksamhet utomhus. Att vara ute i naturen gör också att barn får bättre balans och rörelseförmåga. Forskning visar att lek och rörelse utomhus, i gröna miljöer, förbättrar både grov- och finmotorik. Så att röra sig på annat än de plana ytor vi har inomhus är helt enkelt utvecklande – låt vara att det då och då snubblas över stenar och grenar, det hör till. Barns lekar utomhus har fördelen att de är öppna och flexibla och låter barnen öva sin förmåga att se vad den fysiska omgivningen kan erbjuda; att klättra, glida eller krypa. Det som är viktigt är att hålla barnen borta från branter och större vattensamlingar - eller att vara tätt intill, med en hand i barnets.
Det finns också studier som visat på att lek i naturen främjar kreativitet och koncentrationsförmåga. Hos vuxna har man sett att naturen har en avstressande effekt, vilket man också tror kan gälla för barn som ofta har massor med energi i kroppen. Lägg till det faktum att vi alla mår bra av lite dagsljus, bland annat för att vi ska kunna bilda D-vitamin i huden, men också för att reglera dygnsrytmen så att vi blir pigga på dagen och trötta på kvällen. Det finns alltså en rad bra skäl till att planera picknick, pulkaåkning eller annat kul ute i det fria!
Vardagsmotion och att leka ute
Rörelse och vardagsmotion är något som barn idag tyvärr ofta får för lite av. Det är lätt hänt att vi stannar mycket inomhus framför skärmar, framförallt på helger och kvällar och när det är lite kallt och uschligt ute. Och visst är det mysigt att gosa ner sig i en varm soffa, men barns kroppar är gjorda för att röra på sig massor och de kan lätt bli frustrerade om de får för lite möjlighet att anstränga kroppen och röra sig. Att vara och leka utomhus gör stor skillnad för hur mycket man rör sig, när barnen är ute så leker och rör de sig mycket mer än om de leker inne - vilket är super. Att springa, klättra, sparka boll, böja sig hit och dit, rulla runt på marken – ja allt har positiva effekter både för kropp och själ! Utomhus stimuleras våra sinnen och barn blir ofta inspirerade till lek av de stora avstånden och den fria känslan.
Lekar för barn utomhus
I de flesta fall brukar det faktiskt räcka med att komma ut för att barn ska få spring i benen och bli sugna på att upptäcka världen. De flesta barn har ett medfött behov av spänning och att upptäcka en skog, eller se hur världen ser ut från toppen av en sten kan vara otroligt spännande. Ibland kan det ändå ta en stund innan inspirationen kommer, men ha tålamod och se om fantasin tar fart efter ett tag. Vintriga, ruggiga eller trista dagar kanske barnet behöver en puff i lekens riktning för att komma i gång och då kan något av dessa tips hjälpa:
- Låt ditt barn hjälpa till i trädgården eller på gården. Det kommer förmodligen att älska att plocka blommor, löv eller samla in frukt.
- Gå ut och samla ”skatter” i naturen. Ta med en gå-vagn eller dockvagn ut på promenaden så blir det extra kul. Här finns en skattjakt som ni kan använda.
- Hitta på en rolig låtsasvärld, lurar en dinosaurie bakom nästa sten? Eller bor det en busig häxa under trädets rot? Kanske måste någon rädda de små tomtarna… små utmaningar i låtsasvärlden kan ge massor med fantasi.
- Baka i sanden med roliga former. Eller en hel värld av sand för de små plastleksakerna! Ta ut lite köksredsskap så kan barnet ”laga mat” av sand, jord och kottar.
- Sätt på gummistövlar och regnkläder och låt barnet hoppa i vattenpölar när det är blött ute. Vattenlek ute och vatten i alla dess former är kul och spännande!
- Se om ni hittar småkryp och titta vad de hittar på i livet. ”Se men inte röra”, brukar vara bäst i den här åldern eftersom finmotoriken inte riktigt är anpassad efter små skalbaggar. Lär barnet att vara varsam med små djur – det ger respekt för naturen och livet.
Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog