Sängvätning

sca_pants_extra_mgl_1892_teaser

Är du en av de som ofta får gå upp och byta lakan mitt i natten kan det kanske vara skönt att veta att du inte är ensam, många barn kissar på sig om natten. När de är små är det ju något man förväntar sig - men när barnet passerat fem år och det fortfarande kan vara blött i lakanen så brukar man prata om sängvätning, eller enures.

Sängvätning i sig är helt ofarligt och växer ofta bort av sig själv, det finns också saker man som förälder kan göra för att hjälpa barnet. För även om det inte är farligt så kan det såklart vara väldigt jobbigt för barnet - inte minst om barnet är stort nog att vilja sova över hos kompisar.

Hur vanligt är det med sängvätning?

Sängvätning är vanligt hos barn i sex- till sjuårsåldern och ungefär var tionde sjuåring kissar regelbundet på sig under natten. När man kommer upp mot 15 års ålder är det ungefär ett av hundra barn som inte är helt torra nattetid. Sängvätning är vanligare bland pojkar än bland flickor, det är också ofta ärftligt och har båda föräldrarna haft det som små ökar risken att barnet får det markant.

Så kan du hjälpa ditt barn att bli torr om natten

Är det så att barnet inte fyllt fem år än så kanske det helt enkelt inte är moget att sluta med blöja på natten ännu. Oavsett om det rör sig om det eller om sängvätning så kan du hjälpa barnet genom att:

  • påminna om att kissa regelbundet under den vakna delen av dygnet
  • se till att hen får regelbundna kostvanor
  • påminna om att dricka mindre på kvällen
  • inte glömma att kissa innan läggdags

Det här med att väcka barnet mitt i natten för att kissa kan såklart göra att barnet inte kissar i sängen just den natten - men det brukar inte påverka hur snabbt barnet blir torr. Sen kan det såklart vara så att det för vissa barn kan vara känsligt att behöva ha blöja på natten och då kan det ju vara en lösning att väcka barnet eftersom ett toalettbesök i den situationen kan kännas bättre än att behöva ha en blöja på sig. I så fall är det bra att tänka på att inte väcka flera gånger per natt, eftersom det är klokt att undvika att störa sömnen för mycket.

Sängvätningsblöja för äldre barn

När barn blir äldre brukar de som sagt inte vilja ha blöja på sig, och då ska de såklart slippa det. Skulle det vara så att barnet tycker det känns okej att i vissa situationer ha nattblöja, exempelvis om hen ska sova över hos en kompis eller åka på läger, så kan det vara bra att veta att det finns diskreta och bra blöjor för lite äldre barn. Det kan vara ett alternativ att sätta in i situationer där det är extra känsligt att ännu inte vara torr.

Så pratar du med ditt barn om sängvätning

Hur barn upplever sin sängvätning är väldigt individuellt och olika. Det finns barn som inte bryr sig alls, vilket nästan kan kännas provocerande för föräldrarna som står där med tvätthögen framför sig. För andra barn är det en väldigt känslig fråga som de ogillar att prata om. Oavsett hur ditt barn själv upplever situationen så brukar det vara en bra sak att prata lite om det ibland, för att ta bort eventuell skam. Man kan t ex säga saker som ”det är lite svårt för din kropp att lära sig att inte kissa när den sover, det kommer att bli bättre sen med den saken” eller ”det är många barn som kissar på sig på natten när de är i din ålder”. Man kan också berätta om egna erfarenheter eller om det finns ett syskon som haft samma problem, hur det var för hen och när det gick över.

Något som man däremot ska undvika är att hela tiden ta upp sängvätningen och tjata på barnet eller skuldbelägga. Barn är ofta inte så intresserade av att prata om problem utan har annat, viktigare att tänka på. Försök därför att inte tjata för mycket om saken, även om du som förälder håller på att bli tokig av hur situationen ser ut. Är ni flera föräldrar får ni istället prata med varandra och försöka hitta olika lösningar som ni kan testa för att hjälpa ert barn.

Behandling av sängvätning

Det viktigaste här är barnets upplevelse av sin situation och viljan att bli behandlad. Som förälder är det dumt att försöka tvinga fram en vilja att få behandling hos barnet. Det kan skapa känslor om att inte duga som man är, vilket ju inte är något man vill ge sitt barn. Om barnet däremot själv vill ha hjälp kan man söka vård hos skolsköterska/skolläkare eller hos BVC om barnet är under sex år. Behandling mot sängvätning ger man vanligtvis först när barnet har fyllt sex år, men även yngre barn som mår dåligt på grund av sängvätningen kan få hjälp.

Att kissa på sig på dagen

Det är också vanligt att barn har svårt att hålla sig torra på dagen. Den vanligaste orsaken till att de inte hinner till toaletten i tid under dagen är en överaktiv blåsa. Men det kan också handla om ren och skär viljekraft! Det är inte sällan att barn inte alls vill känna av behovet att kissa medan de leker, att avbryta den superroliga leken för att göra något så tråkigt som att kissa kan nämligen sitta långt inne. Då brukar ett toalettschema kunna hjälpa, och att föräldern – eller förskolepersonalen - bestämt men snällt hjälper barnet att avbryta leken för att gå på toaletten med jämna mellanrum, även om barnet med bestämdhet hävdar att hen inte är kissnödig.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Tova Winbladh 2.PNG
Tova Winbladh
legitimerad psykolog