Skapa rutiner för ditt barn
Känns det som att du har läst samma saga, sjungit samma sång och lagt nallen på rätt sida av kudden en miljon gånger? Bra! Barn älskar nämligen att saker och ting är förutsägbara, det gör dem trygga. Att känna trygghet är alltså förklaringen till att barn gillar när mycket är välkänt och som det alltid varit.
Världen är i konstant förändring, men när du är barn och själv förändras snabbt så blir det extra påtagligt. Efterhand som man växer upp och blir klokare, kommer verklighetens gränser ibland att kännas osäkra - det är för att barn hela tiden gör nya upptäckter och lär sig nya saker. Den värld de tillexempel trodde de hade stenkoll på visar sig vara större när de börjar krypa. De flesta barn tycker om att ge sig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna - men samtidigt behöver de få känna sig trygga. Det är här rutiner och igenkänning kommer in.
Rutiner gör livet tryggare för barnet
Rutiner får världen att kännas tydlig, trygg och mer hanterbar för ditt barn. De blir tillfällen att ordna upp allt det nya kring. Kvällsbadet är ett tecken på att dagen är slut och att det är dags att bli nattad. När barnet får tvätta händerna och får haklappen förstår det att det är matdags. Och det finns många andra små saker som du kan göra för att dagen och världen ska kännas tryggare, som till exempel att ta en promenad varje eftermiddag eller läsa en godnattsaga innan du lägger barnet för att sova. Rutiner handlar inte om att följa klockan slaviskt, utan om att ha en vardag där vissa moment återkommer med hyfsad regelbundenhet.
Ju äldre barnen blir, desto fler rutiner kan skapas kring de dagliga aktiviteterna. Att städa på kvällen efter det är klarlekt, eller hänga upp jackan och tvätta händerna när det kommer hem från förskolan.
Goda vanor lugnar både yngre och äldre barn
Sen ska rutiner självklart inte ta över livet. Men de brukar bli till goda vanor som gör att barn känner igen sig och hittar trygghet. Det blir dessutom enklare för barn att hjälpa till och samarbeta när de vet vad som förväntas och hur vardagens struktur brukar ser ut. Sen är det också skönt för vuxna att hitta goda rutiner tillsammans med barnen.
Men som sagt, rutinerna får inte stå i vägen för livet - för det har ju många oförutsägbara bitar i sig. Utan försök istället att se de rutiner ni skapar tillsammans som en grundläggande struktur snarare än ett exakt schema. Det handlar alltså inte om att göra samma saker på exakta tider, utan om att hitta goda vanor som bidrar till trygghet och förutsägbarhet.
Förutsägbar men inte oflexibel
Lika viktigt som att skapa en någorlunda förutsägbar vardag är lyhördhet mot barnet. Rutiner och vanor måste ofta ändras när barn är små, eftersom barnen utvecklas hela tiden och deras behov ändras. Om ditt barn börjar protestera mot de vanor ni har, kanske det är dags att fundera över om de behöver ändras? Det är när barnen är medskapare i hur rutinerna ska se ut som de blir som allra bäst – rutiner är till för att skapa en skön tillvaro och inte för att skapa onödiga konflikter. Det är absolut inte fel att ändra sig och testa nya vanor!
När rutiner bryts
Då och då i livet händer grejer som går utanför de vardagliga rutinerna och det är inget man behöver rygga för som småbarnsförälder. Ditt barn klarar utan problem av att gå på en middag hos vänner en sen lördagskväll, somna för natten i vagnen under en promenad i ett främmande land eller äta frukost klockan tio ute på stan i stället för hemma i köket som man brukar. Avbrott från vardagen livar upp och ger livet krydda, om barnet har en stabil grundstruktur så gör det ingenting alls att rutinerna bryts då och då. Tvärtom så kan det vara bra att träna på att allt inte ser exakt likadant ut jämt!
Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog