Ditt barn
Livet för barnet i livmodern är stillsamt men långt från ljudlöst, för mellan vecka 18 och 20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medvetet om ljud i dess omgivning; blod som strömmar genom kärl och navelsträng, hjärtslagen och tarmbubbel – men också vissa höga ljud som tränger in genom livmoderväggen. Hjärnans nervceller som har med de olika sinnena att göra; hörsel, lukt, smak, känsel och syn blir mer specialiserade och skapar komplexa förbindelser. Runt denna vecka kommer ett tjockt lager fett att börja täcka barnets hud som skydd mot fostervattnet. Det kallas fosterfett och påminner lite om deg. Det mesta av det försvinner innan födseln, precis som lanugohåret det sitter fast i. Nu kan man också tydligt se tandanlagen - både för mjölktänderna och för de tänder barnet ska få senare.
Gravid
Men all säkerhet så har du märkt av, eller kommer snart att märka av, omgivningens alla frågor om barnet och graviditeten. Vissa älskar att prata om sin graviditet, att planera och riktigt få mysa in sig i gravidbubblan. Andra orkar inte fokusera på något alls på grund av illamående, trötthet och hormoner som härjar runt. Sen finns det också de som känner sig lite berövade på sitt egna jag – man är ju samma person som innan, med fler intressen och åtaganden än att vänta barn. Alla sätt att känna och vara är lika rätt, ingen kan bestämma hur man ska förhålla sig till sin graviditet. Känn efter hur DU vill ha det. Styr samtal, välmenande råd och omtänksamma frågor dit du vill och finn trygghet i att du vet bäst hur din graviditet är och vem du är i den. Har du en partner så kan alla frågor till dig göra att hen kan känna sig exkluderad. Din partner ska ju också bli förälder och även om det är du som bär barnet så är ni minst två om detta. Trivs ni inte i omgivningens reaktioner så prata igenom och gör en pakt där du kan låta din partner ta mer plats i diskussionerna, både med vänner, familj och i vården. Du behöver till exempel inte vara den som är mest påläst - utan luta er mot att er gemensamma kunskap räcker!
Partner
Att vilja, och att tillåtas bli, inkluderad i graviditeten är viktigt! Du som partner har ofta precis lika starka känslor kring barnet som din partner, bara att du inte bär på det (det kommer du få göra om ungefär 21 veckor). Men ofta riktas kanske omgivningens blickar och uppmärksamhet mot den som är gravid, speciellt senare i graviditeten när de kroppsliga förändringarna syns allt mer. Hon kanske även dras med mycket fysiska besvär och alla vill visa medkänsla och omtanke. Men trots att du kanske slipper ont i ryggen , så ska du ju också bli förälder och dina tankar och upplevelser är viktiga. Ett tips på ett bra sätt att känna sig – och bli – mer inkluderad är att aktivt försöka vara med i samtalen; var påläst, ta på egen hand upp att du ska bli förälder och ställ frågor till andra som också väntar barn eller redan är föräldrar. Inom vården är man för det mesta bra på att se till både gravid och partner, men känner du dig exkluderad gäller samma sak där: se till att ställa frågor och visa att det finns fler blivande föräldrar i rummet.