Vecka 26

week26

Ditt barn

Små eller stora kullerbyttor

Barnets små ögon öppnar och sluter sig. Vi vet ju att de reagerar på ljus och mörker sen en tid tillbaka. Man har kunnat se hur barn i vecka 26 lyfter händerna för att skydda sina ögon när man riktat ett starkt ljus mot magen. Det stora klivet just nu sker i barnets hjärna. Där fas två av den stora utvecklingen dras igång: hjärnbarken får sina fåror och vindlingar så att alla nervceller ska få plats. Det är mycket som ska bli rätt, för nästa gång som det kopplas om i hjärnan är när barnet kommer in i puberteten - en svindlande tanke att det kommer en pubertet, nu när bebisen ligger tryggt där i magen. Barnet har koll på vad som är upp och ner. Tack vare att balansorganen i innerörat nu har utvecklats så kan det märka skillnaden. Och det finns möjlighet att testa för barnet som rör sig mycket med kullerbyttor och små volter. Du behöver inte vara rädd för att det ska sno in sig i navelsträngen, dess korkskruvsliknande utseende gör att den är rätt flexibel. Den består av en tjock, geléaktig substans som effektivt skyddar de tre blodkärlen som transporterar blodet mellan barnet och moderkakan.

Gravid

Jobb och graviditet

Visste du att du har rätt att ställa extra stora krav på din arbetsgivare under graviditeten? Arbetsrätten säger nämligen att din arbetsmiljö måste vara säker för både dig och ditt barn. Det kan alltså krävas en anpassning av ditt arbete: tunga eller påfrestande arbetsmoment ska du inte behöva göra, inte heller komma i kontakt med farliga ämnen som lösningsmedel eller smittor. Kan din arbetsgivare inte garantera en trygg arbetsmiljö kan du söka graviditetspenning - det som förr hette havandeskapspenning. Hör med Försäkringskassan om vad som gäller för dig. Tillhör du de som drabbas av massor av fysiska besvär så kan det också betyda att du behöver sjukskrivas. Att dras med ”normala” graviditetsbesvär räknas oftast inte som sjukdom, men kämpar du med trasig rygg, har ett illamående som aldrig går över eller bara behöver ta det lugnt för att bebisen ska må bra så kan en läkare skriva ett sjukintyg. Känner du att du inte vill, eller orkar, jobba ända fram tills barnet kommer så har du rätt att ta av dina föräldradagar från och med 60 dagar före beräknad förlossning (bf). Enligt lagen måste du flagga för din arbetsgivare två månader innan du tänker vara ledig, men är det så att du märker att du behöver vara ledig tidigare än du först planerat så kan du prata med din chef och förklara hur du känner. Kanske går det att hitta en lösning gemensamt. Din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, ska normalt sätt inte påverkas om du slutar jobba eller går ner i tid de sista sex månaderna av graviditeten. Det beror ju såklart lite på hur din arbetssituation varit, så hör för säkerhetsskull med Försäkringskassan.

Partner

Hjälp till att spara på ryggen!

Magen blir nu större och större. Det kan ge problem med smärtor i ländrygg och bäcken och jobbigare brukar det bli. Men en graviditet kan servera olika typer av ryggproblem så innan ni springer till närmsta kiropraktor, ska ni prata med barnmorskan som kan hjälpa er att klura ut vilken typ av behandling som behövs. Det kan vara sjukgymnast och övningar, akupunktur eller ett avlastande bälte. Några grejer är alltid bra att ha i huvudet: även om din partner tycker att ryggen känns okej just nu så är det bra om ni låter det vara så och sparar lite på den. En gravidrygg är lite ömtåligare än vanligt, så se till att du tar de tunga lyften så mycket det går. Sen är det också viktigt att röra på sig varje dag, gör det ont kan du tipsa om att ta korta steg och inte gå så långt, ha upprätt kroppshållning, undvika trapporna och ha bra skor - ett ypperligt presenttips om du känner dig våghalsig. Och så är det vilan! Att vila är superviktig och kommer vara hela vägen i mål, det går åt energi när man skapar en bebis.