Ditt barn
Nu har det börjat, på riktigt! En sädescell har nått fram till ägget och trängt in. Det befruktade ägget färdas mot livmodern, på vägen dit börjar det sin utveckling genom att cellerna i ägget delar på sig om och om igen. På graviditetens fjärde dag liknar det befruktade ägget ett björnbär och kallas ”morula”. Det är stort som ett knappnålshuvud och består av 32 celler som har bildats.
Gravid
Nu skickas kemiska signaler till hypofysen som berättar att du är gravid och att den kan ställa in ägglossningen tills vidare – ingen mer mens på ett tag alltså! Är det så att du ändå får en liten blödning så är det inte mens, utan en så kallad nidblödning. Den kommer av att ägget fastnar i livmodern, och påminner lite om en blodblandad flytning. Nu har också början till din moderkaka, ett helt nytt organ bildats och rötterna gräver sig allt djupare ner i livmodern. Härifrån börjar sen hormonet progesteron att produceras, vars uppgift är att hålla kvar graviditeten i livmodern, och koncentrationen stiger snabbt i blodet. En annan sak som stiger lite är faktiskt kroppstemperaturen som blir en aning högre.
Partner
Om din partner blivit gravid kommer mensen från och med nu att sluta komma. Däremot så kan en annan blödning dyka upp. När ägget fastnar i livmodern är det nämligen ganska vanligt med så kallad nidblödning som är helt ofarlig. Den kan komma sju till 14 dagar efter ägglossning, och kan se ut som en blodblandad flytning ungefär. Snart kan ni göra ett graviditetstest för att se om ni väntar barn. Vid konstgjord befruktning som IVF kan man tänka att de första två veckorna har ägget bott utanför livmodern, det betyder att ägget nu har varit en vecka i magen. Det kan vara bra att veta att kroppstemperaturen hos någon som är gravid ibland kan höjas en aning och många blir trötta. Att känna sig lite hängig och tro man är på väg att bli sjuk är ganska vanligt, så försöker ni bli med barn kan detta vara ett litet tecken.