Vecka 38

week38

Ditt barn

Fullgången och klar

De flesta barn väger nu oftast mer än tre kilo. Det är fullgånget och ganska många barn kommer redan nu. Är det första barnet så är det däremot vanligt att barnet håller sig i magen tiden ut och ofta ännu lite längre. Det kommer helt enkelt ut när det bestämmer att det är dags, det är inte så mycket annat att göra än att vänta på att det är redo. Oftast har det iallafall bjudit till så mycket att det sjunkit ned en bit så det blir enklare för den som bär barnet att äta och andas. En förlossning är påfrestande även för barnet, så det har förberett sig väl genom att exempelvis lagra extra näring. Underhudsfettet fungerar också som en liten energireserv under den första tiden utanför magen.

Mamma

Vila dig i form

Nu har du troligen några tuffa veckor av väntan och fysiska besvär framför dig. Det kan vara klurigt att hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i, eftersom magen nu både är stor och i vägen. Sömnen kanske också bråkar, du kanske sover oroligt och vaknar ofta - det är kroppen som håller på att förbereda sig på barnets ankomst och med det troligen också udda sovtider. Även om du inte brukar kunna somna mitt på dagen så försök att ta chansen till vila så ofta du kan, lägg dig en stund på sängen och släpp alla måsten. Just nu är ditt enda viktiga måste att ta hand om dig själv. Bebisen kommer inte bli upprörd över damm i hörnen eller om du har glömt tvätta håret. Tillhör du de lyckligt lottade som har extra energi över såhär i slutet är det bättre att du lägger den på att ta en promenad eller göra något annat du vet att du mår bra av! Kanske letar du efter det första riktiga tecknet på att förlossningen startar? Det finns ett antal olika tecken på att det är nära, men egentligen bara ett tecken på att den verkligen startat: regelbundna värkar. När du haft värkar under loppet av några timmar, och det är 3-5 minuter mellan dom så är det dags att ringa förlossningen (är du omföderska är det bra att åka in i god tid eftersom förlossningen oftast går snabbare då). Ta hjälp av timern för sammandragningar i appen så slipper du hålla koll på siffrorna själv, när du pratar med förlossningen kommer de nämligen alltid fråga hur ofta värkarna kommer.

Partner

Långsam väntan

Såhär i väntans tider kan det kännas som att tiden bara segar sig fram. Ett tips är att försöka hitta lite att pyssla med inför bebisens ankomst. Är inte BB-väskan packad så är det bra att få ordning på det nu (det finns en lista i Liberoappen), det kan vara det sista man vill behöva styra med när värkarna dragit igång på riktigt. Tillhör du de förutseende och redan packat en väska som fått stå i ett hörn och samla damm i tio veckor? Kika igenom den igen för att se vad som egentligen hamnade däri. Kanske har du fått lite mer feeling för storlek och vet att den där urgulliga bodyn i storlek 48 kommer vara för liten för bebisen. Att ta med din partner på någon form av aktivitet för att ni bägge två ska bli lite distraherade och inte känna att hela dagar går åt att bara vänta kan också vara en bra idé. Vi pratar inte bergsklättring eller stökigt shoppingcenter utan mer att hasa fram på ett glest besök på museum eller njuta av naturen i sakta mak - saker med lagom aktivitet och längd som gör att hon inte känner sig fastkedjad i hemmet med ögonen på klockan. Ett annat tips är att preppa mat och frysa in, det är otroligt skönt att slippa lägga tid och energi på matlagning när man kan lägga den på att bara titta på sitt nyfödda lilla barn. En aktivitet som de flesta föräldrar kan ägna timmar till om de har möjlighet. Ja, och så tar det ju såklart tid att mata, byta blöjor, trösta, gosa, bära, mata, byta blöjor och så vidare. Innan man är där så har man ofta svårt att förstå hur mycket tid ett så litet liv kan kräva.